8 prírodných spôsobov, ako môžete predchádzať popôrodnej depresii

Redakcia | 30. marec 2023
šestonedelie

Šestonedelie bolo v minulosti považované za najrizikovejšie obdobie v živote ženy – hádam hneď po samotnom pôrode. Stále to platí.

Hoci sú tehotenstvo i pôrod považované za fyziologické, čiže „normálne“ procesy, dochádza v ich priebehu k výrazným zmenám v ženskom organizme. Preto sa šestonedelie považuje za obdobie, keď sa ženský organizmus po pôrode postupne vracia do stavu, v akom bol pred tehotenstvom. Aj keď – nie úplne!

60 – 80 % čerstvých matiek označilo šestonedelie, paradoxne, za najlepšie a zároveň najhoršie časy.

8 prírodných spôsobov, ako môžete predchádzať popôrodnej depresii

Strava a bylinky dokážu pomôcť pri mnohých zdravotných problémoch a pomáhajú riešiť aj popôrodné smútky i vyčerpanie.   

Vitamín D a šestonedelie

Nedostatok vitamínu D často spúšťa depresiu. Keďže po pôrode je vaše telo veľmi zraniteľné, je veľmi dôležité dbať, aby ste ho mali dostatok. Vitamín D môžete získať aj tak, že 10 – 20 minút denne pobudnete na slnku (pred 10 hodinou ráno a po tretej popoludní, aby ste sa nevystavovali tomu najhoršiemu slnku uprostred dňa!). Samozrejme, k vitamínu D sa môžete dostať nielen užívaním výživových doplnkov, ale aj priamo z potravín. Nájdete ho: vo vaječnom žĺtku, v rybách (najmä v tých „mastnejších“ – losos, makrela), mlieku, syre či v avokáde.

B-komplex a šestonedelie

Nedostatok vitamínu B, konkrétne vitamínov B6, B9 a B12, je taktiež spájaný s depresiou. Ste si isté, že máte dosť vitamínu B? Jeho nedostatkom môžu trpieť najmä vegáni. B-vitamín udržuje v chode náš mentálny systém, aby sme mohli normálne fungovať. Nájdete ho: v orieškoch, semiačkach, rybe, vajíčkach, syroch, zelenine, pomarančoch.

Calcium/magnézium a šestonedelie

Calcium a magnézium sú často označované za prírodný utišujúci prostriedok pre ich prirodzený efekt upokojovať nielen svalstvo, ale aj myseľ. Prinášajú pokoj do hyperaktívneho nervového systému, takže môžu pomôcť zabrániť či predísť depresiám, ktorými trpia niektoré matky. Pomáhajú takisto ženám trpiacim nespavosťou. Calcium nájdete v brokolici, čerstvom mlieku, jogurte, mandliach, zelenej fazuli. Magnézium zase v avokáde, banánoch či sušených figách. 

Omega-3 mastné kyseliny a šestonedelie

Omega-3 mastné kyseliny sa často označujú ako potrava pre mozog, čo znamená že vaše telo potrebuje ich pravidelnú dávku, aby fungovalo normálne. Ich nedostatok môže spôsobiť depresiu, nervozitu alebo zmätenosť. Potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny sú napríklad: losos, sardinky, vlašské orechy, tekvicové semiačka, vajíčka obohatené o Omega-3, extra panenský olivový olej, horčicový olej (ázijská špecialita), rybí olej.

Železo a šestonedelie

Nedostatok železa je bežný počas tehotenstva i po pôrode. Môže spôsobiť, že sa rýchlo zadýchate, podporuje zmätenosť, zahmlievanie zraku i nesmiernu únavu. Hladinu železa je dobré si pravidelne sledovať, pretože sa môže rýchlo meniť. Železo nájdete: v červenom mäse, marhuliach, datliach, fazuli alebo špenáte.

Bylinky i aromaterapia a šestonedelie

S popôrodnou depresiou vám pomôžu bojovať aj bylinky, napríklad kamilka, levanduľa alebo múčenka. Výborným prostriedkom na jej odbúranie je aj aromaterapia, napríklad pomocou olejčekov – ružový, sladký pomaranč, ylang ylang, či spomínaná levanduľa. Môžete si urobiť aj vlastný mix z týchto olejčekov a dopriať si celotelovú masáž, napríklad od partnera, raz-dvakrát denne/týždenne, použiť ich v osviežovači vzduchu, alebo si namiešať niekoľko kvapiek do pohára s vodou.

Ďalším prostriedkom na boj s depresiou môže byť aj akupresúra.

Pomôcť vám môže aj krátke dychové cvičenie  

Zhlboka dýchajte (vdýchnite nosom a pomaly počítajte do 4, vydýchnite ústami a počítajte do 8). Ak máte čas na meditáciu, doprajte si 10 – 15 minút na kontrolu či upokojenie vašej mysle a tela. Taktiež však: pite pravidelne, aspoň 2 litre vody denne, po malých dávkach. Vyhnite sa kofeínu, alkoholu a cukru. Pravidelne cvičte a trávte čas na čerstvom vzduchu a slnečnom svetle.

Popôrodná depresia je reálna vec a nie iba výplod vašej fantázie, ako si mnohí ľudia myslia.  Až do 80 %  žien zažije baby blues  a do 20 % žien popôrodnú depresiu, pričom až polovica je nediagnostikovaná.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: