Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • spanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň.
    chcela by som sa opýtať. mám dcerku bude mať 31,11. jeden mesiac a stále plače, je okúpaná, má čistú plienku a napapanáa stále plače nechce vobec spať. neviete mi poradiť čo jej mám skúsiť aby zaspala. a zaspí mi tak na pol hodinu až hodinu ked ju mám na rukách a silnejšie ju kolíšem.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nekolíšte ju a už vôbec nie silno, keď zaspí a spánok sa na chviľu stane pytším, znova sa chce silnoo kolísať. Nepite kávu s kofeinom ani iné nápoje obsahujúce kofeín. Niektoré deti sú nespavé, ale určite to treba prebrať s vašim lekárom.

Podobné otázky

  • nocne spanie

    , Autor: z-z

    Dobry den pani doktorka,

    mam 9 tyzdnovu dcerku, ktora prespi celu noc 8-9 hodin vkuse (20:00-4-5:00) od narodenia, cez den nespi, max 2 hodin v priebehu dna. Je plne dojcena, pocas dna kazde 2 hodiny, prospieva a krasne pribera. Parkrat som ju v noci po 4 hodinach skusila prebudit a ponuknut prsnik, avsak neuspesne - spi velmi tvrdo, s cumlikom nespi. Chcem sa spytat na Vas nazor na nocne nasilne budenie? Moze mat takto dlhy spanok bez prisunu mliecka vplyv na jej vyvoj? Vopred dakujem za Vasu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku už môže pespať celú noc, keďže cez deň dobre pije má dostatočný prísun mlieka aj ekutiny ako takej. Vodítkom, či je všetko v poriadku a naozaj ju netreba v noci budiť, môže byť aj to, koľko má mokrých plienok za 24 hodín. Ak ich je päť až osem, je všeto v poriadku.

  • Polhodinove denne spanky

    , Autor:

    Dobry den, moja 4,5 mesacna dcerka od jej 2 mesiacov nevie cez den zaspat dlhsie ako na 30 minut. Ani v posteli so mnou, ani v kociku. Po cca polhodine sa kruti a otvori oci, niekedy place lebo by este chcela spat ale uz nezaspi. Potom je zanedlho nervozna a zasa unavena.. Len obcas sa mi ju podari v nosici uhojdat ked sa zacina preberat, ale nechcem aby v nom casto spala. Je to dost narocne lebo jej nijako neviem urobit rezim ani kolko krat denne by takto mala spat. Da sa s tym nieco robit, alebo len cakat kedy z toho vyrastie? Preco to tak je prave u nej? Nieje o tom nahodou nejaky clanok? Velmi pekne dakujem za odpoved. Anna

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, či je kojená alebo umelo živená. Ide totiž o to, že ak je kojená a pijete kávu, to by mohla byť príčina.
    Každé dieťa je iné, v jeho veku detičky zväčša každé druhé medzikojenie, medzijedenie prespia a medzi ostqtnými už nespinkajú a sú hore.
    Neviem, v akom nosiči ju uspíte, v žiadnom pípade to nemôže byť v tom vajku, v ktorom sa vozí v aute!!!! To nie je na spanie doma.
    Univerzálny ecept ako zmeniť je spánkový režim neviem. Niektoé detičky radi spinkajú v kočiariku na čerstvom vzduchu a keď sa začnú prebúdzať a mrviť, treba ich trocha pokolísať a spinkajú ďalej. Taktiež samozrejem dieťaa potrebuje mať na spánok kľud a bezhlučné prostredie, to neviem, či cez deň doma máte. Niektoré deti chcú spať aj cez den v postieľke a pri zatiahnutých závesoch, v tme.

  • spanie babätka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den...mam mesačnu dcerku, nekojenu pretože som stratila mliečko z dovodov,ktore by som tu nerada pisala :-(
    Papala nutrilon ha 1 ale presli sme na Bebu sensitive preože z nutrilonu mala zapchu a bolelo ju bruško,,,Bebu znaša dobre. Problem je v tom že ak mala boleve bršuko tak sme ju s manželom nosili na rukach pretože stale plakala. Po zmene mliečka už nema tvrde bruško,prdi aj kaka. Lenže mala si zvykla zaspavať na rukach a teraz chce dokonca na rukach aj spať,,,lenže to by som ju nerada naučila pretože prva dcerka mi spala na rukach a mam s tym zle skusenosti,nejesť,nepiť,neisť na wc len aby sa nezobudila. Takže stale ak mi dcerka zaspi na rukach tak ju uložim do postielky,len čo ale zisti že nieje na rukach plače a takto dookola to je od rana až do poobedia,vstaneme o pol 6 rano a v postielke ostane spať až vtedy ak už od unavy nevladze ani mliečko dopapať,,,dovtedy spi len 15 min, max.pol hodinky a niekedy len 5 min,ked otvori oči a vidi že nieje na rukach. Chcem sa opytať či urobim dobre ak už mesačnu dcerku necham vyplakať sa,,,niesom toho zastancom aby sa dieťa vyplakavalo aj pol hodinu,ale takto stale ju mať na rukach tak si ani nenavarim, ledva dam druhej dcerke papať,atd,,,tak som ju parkrat nechala plakať aj dlhšie a niekedy aj zaspala sama čo sa tak vyčerpala,,,lenže neviem či nerobim chybu že taka mala a už nechať vyplakať,,,lenže som už niekedy naozaj zufala,,,niekedy ani kvoly nej nejem...vopred Vam za Vašu reakciu a odpoved dakujem...

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem celkom presne odpovedať. Miminko chce byť vo vašej blizkosti, chce si tým nahradiť čas, ktorý by bola vo vašom náručí, keby bola kojená. Treba však nájsť kompromis: určite ju kŕmite v náručí, potom ju nechajte v náručí aj odgrgnúť. Niej evhodné ju v náručí hojdať, hajkať natrisať. po odgrgnutí ju dajte do postieľky, ideálne tak, že podložite predné nohy postieľky, aby ležala s hlavičkou vo zvýšenej polohe - tým zamedzíte vracaniu. Ak plače, môžete ju chať aj vyplakať ale musíte k nej opakovane pristúpiť, prípadne ju vziať do náručia a uistiť ju o vašej prítomnosti / nehojdať a nenatriasať!!!/. Je to náročné ale určite sa to upraví.

  • strhavanie sa pocas spanku

    , Autor: miroslava2207

    Dobry den,mam 10mesacneho synceka a vsimla som si,ze ked zaspava (a to jedine na prsniku),tak sa strhava.Niekedy mu mykne iba nozickou,rucickou,alebo oboma nohami a niekedy ho trhne celeho.V novi aj zle spi (od narodenia),casto pyta prsnik,zasa ma svalove zasklby pri zaspavani (niekedy nie),ked uz tvrdo zaspi spi kludne.Ked sa vsak v noci preberie viac,tak nepomaha ani uspanie na prsniku,vtedy sa snazi zaspat sam a vtedy ho trhne celeho,az sa zobudi (na prsniku sa na trhanie nebudi).Su dni ked ho netrha alebo trha malo a niekedy viac.Zacalo to vtedy,ked smeho dali sameho do izby,ci to nepomoze spanku.V noci som ho sla nakojit a niekto pustil ohnostroj a on sa zlakol.Odvtedy je taky.Ked nezaspava/nespi kratko ziadne problemy nema.Cez den je v poriadku,vyvija sa ako ma.Ked to trhne,tak grimasy v tvari nerobi,ani neslini,neprehlta,nechrci.Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem stav zhodnotiť, treba situáciu vysvetliť vášmu lekárovi a on rozhodne, či je potrebné nejaké konziliárne vyšetrenie, pravdepodobne neurologické.

  • 6 mesačné dieťa

    , Autor: jana3105

    Dobrý deň pani doktorka. Môže 6 mesačné dieťa dostávať v mäsovo zeleninových príkrmoch aj kačacie mäso? Ak nie, odkedy? A taktiež, odkedy by ste odporúčali spanie na vankúši? Môj synček zatiaľ spáva bez neho. Občas, keď ho položím do postele (spáva so mnou), otočí sa na bruško, tak že si leží na rúčke. Môžem ho tak nechať alebo radšej otočiť? Ďakujem .

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Na brušku by dieta nemalo spávat, ale keď sa tak samé otočí, jetažké to menit.
    Vankúš by nemal mat najmenej do dvoch rokov.
    Kačacie maso samozrjem může už v tomto veku.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: