Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Strava

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pani doktorka,
    mám doma 18 mesač.dcérku a už dlhšie sledujem vašu poradňu o stravovaní detí.A mám pocit,že všetko robím nesprávne,napriek tomu,že sa dosť striktne pridržiavam rád nášho pediatra.Ja som dcérke podávala detské byliné čaje,ale náš lekár mi povadal,že tie sú ťažké na žalúdok a odporučil nám čierny čaj.Tiež dcérka donedávna pila mlieko Nutrilon a keď som bola naposledy u lekára,vravela som mu,že mám pocit,že máva z mlieka v noci koliky,kázal mi formulu vysadiť a odporučil klasické trvanlivé mlieko,s tým,že večer ho už nemám dávať.Vraj už je dosť veľká aj na takéto mlieko.Tak teraz neviem,myslíte,že rady nášho pediatra sú nesprávne.Nerada by som dcérke ublížila.
    Inak raňajkuje mlieko,na desiatu má ovocie,obeduje polievku alebo cestovinu(mäso veľmi nechce)a na večeru má kašu puding alebo chlebík.Aj jogurty celkom odmieta.
    Môžete mi prosím napísať svoj názor.Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, čo vám mám napísať. nerada sa vyjadrujem k názorom kolegov. Sama vidíte, že moje sú iné. Trvanlivé mlieko je konzreva vhodná ako doplnkový tovar, keď neviete zabezpečiť čerstvé mlieko v domácnosti a dieťa do troch rokov má podľa môjho názoru dostávať mliečnu porciu / teda si pol až trištvrte litre mlieka denne/ vo forme formuly. Mäso potrebuje, pretože je zdrojom železa a potrebných bielkovín. Takže ráno mlieko, potom chlebík, pečivo. dopoludnia ovocie, na obed varenú stravu, 6x týždenne s mäsom, môže byť aj v polievke, napríklad varená mäsková guľka. Odpoludnia mlieko alebo jogurt a večer kašu, zemiaky, chlebík, niečo od obeda. od smädu je voda, čajíky nepotrebuje.

Podobné otázky

  • Strava

    , Autor: Lia04

    Dobry den, ja by som sa chcela spytat, ako naucit 21mes dieta jest, nakolko s tym mame dost problem, aj ked mu denne x-krat nukam jedlo, tak mi to nezje. Utecie od toho, vypluje to. Do 13-14mes papal vsetky druhy presnidavok (alebo doma spravenych prikrmov) do obeda ovocne, poobede masovo-zeleninove. Rano a vecer mal mlieko, medzitym par detskych piskotov, nemali sme problem s nicim. Potom mu vyrastlo za cca 2-3mes 14 zubov a odvtedy je jeho jedalnicek nasledovny: rano mlieko, desiata chleba s maslom, syrom/sunkou, potom naobed znova mlieko, ale trvanlive, plneny kroasant, olovrant ovocie (jahody, cucoriedky), pribinacik alebo puding, monte a vecer opat mlieko. Uz som mu skusala nedat to mlieko aj 2 dni vobec, no neprijal nic aj tak. Nechudne, pribera. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa má absolútne zlý jedálníček, hrozí, že bude chudokrvné!!!
    Deti do troch rokov nemajú dostávať žiadne údeniny, ani detskú šunku. obsahuje veľa soli!!!!!
    Mlieko ako mliečnu porciu má mať do troch rokov umelé mlieko, formulu. Nemá ho vypiť viac ako 300-500 ml ale v tomto množstve už sú aj mliečne výrobky , syr / do dvoch rokov len čerstvý syr typu lučina, cottage cheese, tvaroch, mozarella, v žiadnom prípade tavené syry/, prípadne aj mlieko v strave. Na obed má dostať normálnu varenú stravu pre rodinu, mierne osolenú, hlavne polievku so zeleninou, v akejkoľvek polievke môžete vyvariť kúsok kvalitného mäsa a dať to dieťaťu do polievky, ideálne napríklad pretlačené cez cesnakový lis. Má mať 200-250 gramov mäsa za týždeň, takže cca 50 gramový kúsok mäsa 4-5 x týždenne. Na desiatu ovocie, keď sa napchá chlebom, tak isto nebude obedovať. Chlebík na raňajky alebo na olovrant, prípadne aj na večeru. Ak naozaj z nejakých dôvodov nechcete dávať mliečnu porciu vo forme formuly, tak v žiadnom prípade nie trvanlivé ale čerstvé, prevarené mlieko.

  • odmietanie formuly/ umeleho mlieka

    , Autor: zuzi zuzi

    Dobry den,
    chcela by som sa poradit, mam 8 mesacneho drobca a prisla som o mlieko, skusala som drobcovi dat umele ale vsetky mozne znacky odmieta. Neviem ako ho uz presvedcit, aby ho vypil, len okostuje a nechce najnovsie sme v stadiu ze len uvidi flasu a place (nenutime ho nasilu pit).
    Tym padom sme len na prikrmoch, snazim sa mu aj zvysit prijem tekutin. Prosim kolko tekutiny by mal min vypit denne a ako dostat do neho formulu? resp da sa ju vynechat a ostat len na strave (na co sa v nej potom zamerat)?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Predpokladám, že papá aj mliečnu kašu. Dajte mu denne dvakrát mliečnu kašu / napríklad ráno aj večer/ v tomto veku už môže / po deviatom mesiaci / začať konzumovať aj biley jogurt / ten zväčša na olovrant/. Ak má denne mäso, ovocie, zeleninu, obilniny je strava v poriadku a mlieko nemusí. Samozrejme môžete mu ho občas ponúknuť, možno sa nakoniec nechá presvedčiť.
    Má vypiť denne aj pri kojení a mliečnej strave cca 200 ml denne prevarenej ochladenej vody, takže ak nepije mlieko môžete to zvášiť aj na 400 ml denne ale v žiadnom prípade dieťa nenútiť. Tekutina je aj v príkrmoch.

  • Strava po roku

    , Autor: lucka-151

    Dobrý deň p. Doktorka, moja dcéra má 14 mes, a nechce vôbec jest to co varím ja teda domácu stravu už pár mesiacov papa len kúpené príkrmy, skúšam ponúkam nechce, neviem ci to nie je problém ci môže také jest, raňajky ma mlieko ako kedy 100ml plus malinko rožka, keď nechce mlieko dávam jej jogurt, desiata ovocie tiež kzpenake, obedy masovo zeleninové príkrmy, olovrant bud jogurt alebo ovocie podľa toho čo mala na desiatu, večeru len kašu od nurtilonu aj to jej chuti len od 6 mes co je tam napísané. Neviem ci to ma spravne.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite to nie je žiadna chyba. Platí, že deti medzi prvým a tretím rokom nepriberú veľa nenarastú veľa a neradi prijímajú nové potraviny,podávajte to, čo je ochotná spapať, do jedla ju nenúťte a občas jej niečo nové ponúknite. Možno by ste mohli dať vami uvarené jedlo do fľaštičky ako je zvyknutá, možno to zaberie. Komerčne pripravované jedlá sú pre deti vhodné, sú od dobrých firiem / nestlé,hipp/ robené z kvalitných surovín, nemáte sa čoho obávať.

  • Atopický ekzém a príkrmy

    , Autor: zuzkapolka

    Dobrý deň pani doktorka, chcela by som Vás poprosiť o radu ohľadne príkrmov pre moje už skoro 7 mesačné dieťatko. Nik v rodine nemá atopický ekzém. Mojej dcérke nabehol v piatom mesiaci po druhom očkovaní (v deň ukončeného 5. mesiaca) (Infarixhexa+Prevenar13) a ešte sa zhoršil o dva týždne na to, ako prekonala šiestu chorobu. Výsp jej ostal, navštívili sme kožnú lekárku, ktorá diagnostikovala atopický ekzém. Pomedzi som začala na radu pediatričky prikrmovať avšak kvôli spomínaným ochoreniam s prestávkami. Naša doktorka radí nepridávať do stravy nič nové týždeň po očkovaní a aj po chorobe. Tiež som neprikrmovala, keď som nevedela ešte, že výsyp je atopický ekzém, či to náhodou nespôsobila strava. Zatiaľ som dcérke dávala cuketu, zemiak po tri dni a jeden deň mrkvu (zdalo sa mi že po nej jej očerveneli líčka). Po poslednej pauze (po diagnostikovaní AE) som chcela začať s niečim s čím sa už stretla, podala som zemiak a o tri hodiny po príkrme sa spustilo vracanie a to toľkokrát (vracala stále žlč), že sme utekali do nemocnice. Nezistili nič, na druhý deň nás pustili, že jej pravdepodobne nesadlo jedlo. Takže zas sme mali naordinovanú týždennú pauzu od príkrmov. Teraz som s malou dušičkou začala znovu pár lyžičkami cuketa, kaleráb, tekvica, brokolica.. po tri dni..nezdá sa mi že by sa vyhádzala, ale stolica je taká raz hustá a nekaká aj dlhšie najviac 7 dní nekakala a potom zas kaká viackrát raz husté potom aj riedke.. neviem či to je normálne. Po cukete a kalerábe riedke, tekvica akoby ju zapiekla a potom brokolica zas poposúvala stravu, že sa konenčne vykakala no na druhý deň zas kakala až riedkym. Tých príkrmov veľa ešte nepapá. Prvý deň novej potraviny len pár lyžičiek ďalšie viac max 25 ml zjedla. Neviem či postupujem správne, alebo mám zvoliť iný postup na odsledovanie, či jej strava nespôsobuje problém. Ekzémy bývajú vraj často späté aj s alergiami, intoleranciami na niektoré potraviny. Dcérku kojím, preto skúšam ja vylúčiť lepok, mliečne, čokoládu, ryby, vajcia, orechy... Ja som alergička (peľ, skrížená alergia na potraviny, astma), pravdepodobne to má kvôli mne. Ďakujem za každú radu. Na poradni sme boli posledne na spomínanom očkovaní a ďalšiu máme až v máji.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Príkrmy začíname po piatom najneskôr šiestom mesiaci, asi ste takto aj začali.
    Alergiu na zemiak / na rozdiel od ryže/ som nikdy nevidela. To začervenaie na líčkach po mrkve môže byť, lebo tam býva skrížená alergia, ak ste vy alergik. čo sa týka vašej stravy, rybám, čokoláde citrusovým plodom sa vyhnite, opatrnejšie s mleikom a sledujte ako zareaguje malej ekzém ale určite nie je porebné vo vašej strave vynechať lepok!!!!
    čo sa týka stravy dieťatka, bola by som opatrná s brokolicou a kalerábom, treba ho uvariť v inej vode a pridať do stravy dieťaťa uvarený, nie veľmi často, môže nafukovať. To, že sa mení stolica je v poridku, reaguje na rôzne jedlo. Pri príkrmoch treba ponúkať vodu, prevarenú ochladenú ale neprelievať, stačí do 200 ml nma deň. Pridajte už určite múso! A neskôr aj ovocie. Ovocie len to, ktoré rastie u nás a nemá červenúdužinu. Mäsko kuracie, králičie, morčacie a teľacie z dobeého zdroja!

  • Tichý reflux

    , Autor:

    Dobrý deň pani doktorka. Tichý reflux má môj syn od narodenia. Teda potrava sa mu neustále 24 hodín denne vracia naspat do ustociek. Nezvracia mi iba mu to tam behá a dráždi hrdlo. Z čoho býva nervozny.Má 6,5 mesiaca a nechce nám ustúpiť. Moja doktorka to nerieši pretože do roka je to normálny jav a môj syn nechudne teda prospieva. Vyskúšali sme už všetko možné spí vo zvýšenej polohe, jedáva malo a častejšie, manipulácia šetrná , na kyselinu sme vyskúšali sirup gastrotus a aj homeopatika. Nezaberá nám nič a ja mám strach či už toto je normálne. Sme už na tuhej strave pretože nieje kojeny a má antirefluxne mlieko. Doslova sa mi po jedení drhne niekedy pretože aj tá tuhá strava mu behá do ustociek. O spánku ani nehovorím pretože ho to furt budí. Chcela som sa opýtať či je toto stále normálne ? Poprípade na aké vyšetrenie by sa dalo ísť či je môj syn v poriadku.? Čo by ste mi poprípade poradili ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tichý reflux nie je diagnóza, Predpokladám, že to reflux nie je jedná sa o rumináciu, teda návrat stravyx do pusinky, niekedy to robia deti aj z určitého druhu deprivácie, čo ale u vás nepredpokladám, verím, že a mu venujete dostatočne.
    Gastrotus môžete podávať po jedloe.
    Ak sa však do úst vracia aj tuhá strava, čo nebýva bežné, odporučila by som vyšetrenie na ORL prípadne chirurgii, či sa nejedná o nejakú anomáliu v priebehu pažeráka alebo priedušnice

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: