Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Intolerancia laktózy

    , Autor: melinda

    Mojmu synovi zistili intoleranciu laktózy. Má 7 mesiacov a cca. 1 mesiac už odmieta úplne piť mlieko. Pil Alfare, a teraz ho rázne odmieta. Je to problém? Je kŕmený, všetko papá, je aj jogurt Activiu, celú noc neje, len pije neustále čaj. Niekedy aj 5OO ml za noc ale stále sa budí na to že chce piť a keď mu ponúknem mlieko, nezoberie ho. Je to normálne? V prípade ak by som mu dala iné mlieko, možno by ho vypil? Na imunológii nám robili test, vraj malý nie je alergický, možno že to už vyrástol? Mohla by som mu skúsiť iné mlieko? A aké?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Intolerancia latk´ozy ako vrodená porucha je extrémne vzácna. Dieťa vo veku vášho synčeka máva najčastejšie intoleranciu laktózy po hnačkovitom ochorení, najčastejšie rotavírusovom. V takom prípade je potrebné obmedziť alebo celkom zastaviť na určitý čas prívod mlieka. Ja osobne deťom v tomto veku nedávaj ešte jogurty. Má mať ovocný, mäsovozelninový bezmliečny príkrm a navečer môže mať kašu. Existuje umelé bábätkovské mlieko bezlakt=ozové / francais lait/, vyskúšla by som tento preparát. Je potrebné hod ávať / ak ho bude dobre znášať/ asi dva mesiace, potom prejdete na bežné mlieko.
    DIeťa v tomto veku nemá prečo dostávať čaj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Vypiť 500 ml v noci je ohromnná vodná nálož! Neviem, či viete ale existuje aj niečo, čo sa volá otrava vodou! Ak dieťa veľa pije, veľa močí, náhodou aj schudlo alebo nepriberá, je na mieste skontrolovať cukor v krvi aj v moči. Môže byť dôležité vylúčiť cukrovku. Teraz vidíml že ste boli u imunológa, takže obe vyšetrenia predpokladám spravil, tak že cukrovku ako takú vylúčil. Potom je pitie vody teda čaju v takom množstve zlozvyk. Je to komplikované, myslím že najlepšie radu vám môže poskytnúť len ten, kto dieťa vyšetrí a zhodontí všetky okolnosti a parametre výživy.

Podobné otázky

  • alergia na bkm a intolerancia laktózy

    , Autor: bubu2

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Môjmu 4-ročnému synovi diagnostikovali v decembri alergiu na kravskú bielkovinu a mal zvýšené hodnoty aj na lepok. Na gastroenterologii nam kazali bezmliečnu dietu, a kedže za 4 mesiace pribral aj narastol, vratila sa chuť do jedla, tak sa kontrolne odbery nerobili. može byť, že hodnoty sa upravili a alergia na lepok nerhrozí? okrem toho nam teraz v aprili zistili aj intoleranciu na laktózu.Na gastroenterologii povedali aby som o take 2 mesiace začala zaťažovať organizmus kyslomliečnymi produktami s nízkym obsahom laktózy. vedeli by ste mi dať príklad, ake su to vyrobky? a ešte by som sa chcela opýtať, že ak má syn teda alergiu na kravsku bielkovinu a intoleranciu laktozy, ake probiotika na zvýšenie imunity by ste odporučili? (býva častejšie chorý). a posledná otázka, sice nepatri do tejto sekcie, ale nechcem vám zbytočne písať ďalšiu správu: syn sa často sťažuje na bolesť klenby na ľavej nohe. čím to môže byť? keď mu ju pomasírujem, tak ho to prejde. stáva sa, že sa na bolesť s plačom zobudí aj v noci. Ďakujem za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kvôli klenebe je možno dobré navštíviť ortopéda.
    Probiotika odporúčam SWIS alebo dophillus
    Kyslomliečne produkty sú všetky, kdeje už hlavne bielkoviny čiastočne rozdelená. Teda sú to jogurty, kyslé a acidofilné mlieko, Zatiaľ nie pribináčiky a termixy.

  • redšia stolica po jogurte

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Po ukončenom 8. mesiaci som synovi zaviedla jogurt, cca 100 g každý druhý deň. Začal kakať redšie, no nie až ako novorodenec. Po vysadení jogurtu sa po týždni stolica vrátila do normálu. Znovu sme skúsili jogurt a kakal redšie. Môže to byť intolerancia laktózy či alergia na BKM? Bruško ho nebolí, nevšimla som si ani iné príznaky. Synček je dojčený aj 8 - 10-krát denne. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nebol to najlepší nápad začať hne´d jogurtom, ja ho inak zavádzam až po ôsmom mesiaci, kedy aj u kojeného dieťaťa najprv zavediem mliečnu kašu / samozrejme s formulou a nie bežným mliekom/. Radím nedávať 14 dní ani umelé mlieko/ či teda kašu s ním/ ani jogurty. Potom zaviesť najprv mliečnu kašu a potom po desiatom mesiaci jogurty.

  • hypoalergénne mlieka a intolerancia laktozy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý den,
    mame 7 mesačnú dcéru a ked mala mesiac jej bola diagnostikovaná intolerancia laktozy. Po 5 mesiacoch sme boli na testoch a boli v poriadku, doktori nam odporučili laktozové mlieka tak sme začali Bebou H.A a po dvoch týždnoch ju začala odmietat a mam taký dojem že jej stale laktoza robí zle...nie je nahodou intolerancia laktozy kontraindikáciou s hypoalergénnou výživou? a aký by sme mali zvolit postup ? momentalne pije bezlaktozové mlieko france lait..dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Konraindikacia s hzpoalerennou vyzivou to nie je ale hzpoalergenne mlieko obsahuje laktozu, tam su zmenene len bielkoviny, preto ak trva neznasanlivost laktozy, dieta zareagovalo. Spravne pokracujete bezlaktozovzm mliekom.

  • intolerancia laktozy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den,
    mame 4,5 mesačnú dcéru, ktorá ma intoleranciu laktozy. Po dlhom trápení s kolikami jej sadlo až 3 mlieko a to france lait bez laktozy. bez problémov ho znásala 2 mesiace a teraz začala pýtat každé tri hodiny papat a to 180ml a časť vyzvracia...Mame sa znepokojovat? má to nejaký súvis s intoleranciou?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    S intoleranciou nie ale s nejakou poruchou zažívacieho traktu to súvislosť môžemmať. Vyhľadajte lekára.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: