Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • vyrážka

    , Autor: lubika16

    Dobry den pani doktorka, mam skoro 5 rocnu dceru, okolo kotnikov, neskor v podbruzku sa jej vyhadzali pupienky a potom akoby sa vysusili. Asi je to alergia, no dieta doteraz nebolo na nic alergicke. Bolo prechladnuta davala som jej kalciovy sirup, davam jej aj vit.D, moze to bit kombinacia tychto liekov spolu s jedlom. Natieram jej to fenistilom, uz to ma skoro tyzden. Ako dlho trva, kym zmizne alergia-vyrazka. Dakujem Vam

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Takéto rôzne vyrážky pozorujem aj u svojich pacientov. Sú to také až tmavočervené fľaky s pľuzgierikami. Je potrebné určite navštíviť lekára, aby stanovil diagnózu aj liečbu.

Podobné otázky

  • Bielkovina kravskeho mlieka, travy

    , Autor: Dianka_83

    Dobry den. Poprosim vas o radu. Syn ma 2,5 roka. Maval problemy so zatekanim hlienov a vyrazkami na licach. Dostali sme sa az na alergologiu kde mu zistili alergiu na travy a tiez na BKM. Moje otazky su nasledovne:
    - kvoli alergii na travy nam odporucali vyhybat sa okrem ineho aj psenicnej muke. Znamena to, ze ju musime vylucit uplne alebo staci obmedzit?
    - ake mlieko resp. vyrobky (jogurty, smotany do varenia) odporucate? Mandlove, ovsene, kokosove, makove, ryzove… Lepsie je ich striedat alebo je niektore, ktore by sme mali preferovat? Sojovym, kozim a ovcim je asi lepsie sa vyhnut. Alebo sa mylim?
    - je potrebne sa striktne vyhybat kravskemu mlieku? Myslim pecivo prip. ine potraviny kde by som to ani necakala (napr. soletky) alebo aj niektore lieky. A co potraviny kde sa spominaju stopy mlieka (ovocne tycinky napr.)
    Dakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Takto: neviem u akého alergologa ste boli, ale iste by som šla k inému. Alergia na trávy nemá nič spoločné s pšenicou ani inou obilninou, takže tadiaľto cesta nevedie...........
    Má mať riadnu antialergickú liečbu, ak sa jedná o sennú nádchu, teda pravdepodobne niektoré antilaergikum, dodržiavať hlavne v čase kvitnutia tráv režim: po návrate z vonka vyčistiť nos sterimarom, očká okuflashom, osprchovať aj vlásky, prezliecť. Ja dávam ako podpornú liečbu aj imunoglukan.
    Alergia na bielkovinu kravského mlieka je v tomto veku enormne vzácna, je to ochorenia prvého roku života. Neviem akými vyšetreniami na to pani doktorka prišla a hlavne je podstatné aké nežiaduce účinky má dieťa po konzumácii mlieka a mliečnych výrobkov. Ak rastlinné mlieko tak jedine ovsené, výnimočne ryžové.

  • prosim o radu

    , Autor: sebikaivik

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu pre seba /mamička 33 rokov/. Mám 7 mesačného syna, ktorého dojčím. Asi pred 3 týždňami sa mi na nohách objavili červené fľaky, veľmi svrbeli. Objavili sa hneď ráno po zobudení a do večera pomaly mizli. Každý deň ich ale ráno pribúdalo. Teraz už ich mám aj na tvári, rukách, chrbte a bruchu. Teraz už ani nemiznú, pomáha mi len ak si vezmem Zodak. Chcem sa opýtať, či mi neviete poradiť, čo to môže byť. Nik iný v rodine nič podobne nemá. Mám s tým zájsť za kožným lekárom, alebo alergológom? Je vhodné aby som ďalej dojčila? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môže to byť alergická výražka, koprivka, urtica. Otázka je prečo ju máte. Boli ste niekedy na ničo alergická. Nejdli ste niečo nové, nezačali ste používať novú kozmetiku, penu do kúpeľa a podobne. Nezačali ste užívať novú antikoncepciu? Ja myslím, že každý pacient by mal so zdravotným problém v probvom rade navštíviť svojho všeobecného lekára. ten zhdonotí diagnózu, rozhodne, či stav môže vyriešiť aj sám alebo potrebuje odbronú konzultáciu. Vzhľadom na to, že to môže byť naozaj všelico, ani náhodou si nedovolím radiť za ktorým odborníkom sa treba vybrať.
    Najprv treba spraviť diagnózu, potom sa navrhne liečba a až potom sa dá povedať, či je ožné pokračovať v dojčení.

  • alergia na lieky?

    , Autor: bleelka

    Dobry den, chcela by som Vas velmi pekne poprosit o radu. Dcerka (19 mes.) najprv prekonala crevnu chripku, do toho udajne zapal priedusiek, na ktory jej nasadili ATB Klacid, ktory po dvoch dnoch zacala vracat a hnackovat, tak sme ho vysadili a sli k lekarke na Kramare kedze bol vikend a obavala som sa dehydratacie, lebo vela zvracala. Ta odporucila vysadit ATB (zapal priedusiek nepotvrdila) a urobit vytery (nos, hrdlo, konecnik) a urobit CRP v pondelok u nasej lekarky. V pripade vysokeho CRP odpoucila nasadit Biseptol, lebo nesposobuje hnacky. Nasa lekarka urobila CRP, bolo 10. Predpisala ATB Biseptol. Urobila vytery (to bolo v pondelok). Vysledky boli az v piatok. Od utorka rana som zacala davat Biseptol, ktory niekedy stolerovala, inokedy vyzvracala. V vo stvrtok vecer som jej ho po vyzvracani uz nedala a v piatok tiez nie. Isli sme k lekarke na kontrolu a pre vysledky. Vo vytere z nosa vysla bakteria, nezachytila som presne, ale bola to asi neisseria gonorrhoeae. Podla cistlivosti vyslo, ze zabera Biseptol, ale brali sme ho tak kadejako kvoli zvracaniu. Lekarka povedala, ze pokracovat v Biseptole a do nosa jej nasadila ATB kvapky Uniflox (3x1kvapka do kazdej dierky). Ked som jej povedala ako sme uzivali Biseptol, povedala, ze ho teda nemame davat aby sa znova nerozzvracala (uplne bojkotuje lieky, natahuje ju z nich a zvracia, strasne bojujeme s kazdou davkou). Tak som nasadila v piatok na obed ten Uniflox a ked som ju vecer povyzliekala aby som ju okupala, nozicky a rucicky mala vyhadzane cervenymi vyrazkami, take ako ked postipe komar. Tak som jej este vecer kvapla a dala k tomu Fenistil. Rano bolo vyrazok trochu viac a niektore tmavsie, bordovejsie. Neviem, co mam robit, dcerka sa sice ma lepsie, ale nie je uplne zdrava, este kasle a aj soplik sem-tam. Mozno by som zatial vysadila a pockala do pondelka, ale nasa lekarka ma navyse cely buduci tyzden dovolenku. Nemam sa s kym poradit ci pokracovat v liecbe aj napriek vyrazkam, alebo je to alergicka reakcia a vyzaduje vysadenie a zmenu lieku....Velmi velmi prosim o radu. Dakujem krasne!!!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môže sa jednať o vírusové ochorenie volá sa ruky nohy ústa, ale to by mala na dlanich, ploskách aj v dutine ústnej. Bývajú pri tom aj tepôoty. Dúfam, že to nevyzerá ako modrinky, to by znamenalo vážny stav a je potrebné okamžite volať pohotovosť. Keďže celá situácia je podľa vašich informácií dosť komplikovaná, CRP 10 nieje indikáciou na antibiotiká, neisseriu gonorhoe nemohla mať, bola to pravdepodobne iná neisseria. Vzhľadom na to, že ťažkosti dieťatka sú veľmi výrazné a sama udávate, že nie je zdravá, odporúčam ešte cez víkend navštíviť lekára.

  • alergicka reakcia?

    , Autor: zuzik87

    Dobry den, mohli by ste mi prosim opisat, ako spoznam alergicku reakciu 13 mesacneho dietata na nejaku potravinu? Ma to byt zacervenanie v oblasti zadocka/genitalii , vyrazky na tvari, opuch pery/jazyka, bolesti bruska/plynnatost ? Kazdu novu potravinu zaradujem do jedalnicka postupne. Syn je este stale dojceny. A este by ma zaujimalo, ci by mohol zareagovat na nejaku zlozku z potravy, ktoru som zjedla ja a jemu sa dostala prostrednictvom mlieka. Ludia v mojom okoli vravia, ze na to aby mu vadilo "nieco nove" v mojom mlieku, je uz dost velky. Velmi pekne Vam uz teraz dakujem za odpoved a prajem pekny den !

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V mediíne a v ľudskom organizme nič neplatí absolúätne. To, že by dieťa nejakou prudkou alergickou reakciou odrážalo to, čo zje matka nie je časté. Na druhej strane stáva sa, že na nevhodnú potravinu zareaguje, napríklad som to videl,a keď maminky aj u dieťaťa nad jeden rok konzumovalal sushi!
    Alergická reakcia sa môže prejaviť rôzne, nikedy sa dá povedať, že alergie sú opice chorôb, môžu napodobniť čokoľvek, takže môže to byť hnačka, vyrážka ale častým prejavom býva len mapovitý jazyk / ten však mávajú jedinci aj bežne, bez akéhokoľvek ochorenia/.

  • Filip

    , Autor: nikatan

    Dobrý den.chcela by som sa opýtať, môjho syna na tváričku uštipol asi komár, pretože výražka tomu zodpovedala.natierali sme to fenistilom, framykoinom ako nám doktorka kázala.zápal sa stiahol, ale pod kožou ostala taká tvrdá hrčka.Na to nám doktorka dala masť Fucidin.po mastičke nám to vyhnisa, praskneme to a hnis dáme von, ale takto sa to opakuje už 2 mesiace...hnis, prasknutie atd.stále to vyhnisava.myslíte,že treba v liečbe pokračovať až kým to úplne nevyhnisá?Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kde ho ten komár uštipol a kedy? nebolo to náhodou niekde v Taliansku alebo Chorvátsku, v takom prípade sa môže jednať o infekčné ochorenie a preto ten zdlhavý priebeh. Iné však napísať bez toho , aby som prípad videla neviem.l

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: