Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Kaša

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcem sa opýtať naša maličká (7mesačná)po jedení detskej kaši HIPP (prvá kaša pre dojčatá-probiotická) sa po dotyku kaše s pokožkou vyhádže okolo úst (červené fliačiky), ktoré po 10 min. zmiznú. Je to alergia? A

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pravdepodobne len kontaktná, lokálna ale aj tak by som uvedenú kašu nepodávala, skúste ju zmeniť a hlavne nedávajte kašu s príchuťou / medu, cez banány a čo ja viem, čo ešte/, len čistú mliečnu alebo bezmliečnu ryžovú alebo cereálnu kašu.

Podobné otázky

  • prosim o radu

    , Autor: hviezdicka

    Dobrý deň pani doktorka. Chcela by som sa opýtať mám taký problém mám 7 mesačnu dcérku, ktorú dojčím ale už aj prikrmujem. Pred mesiacom sa jej na brade objavil taký fliačik suchý som si myslela, že to nič vážne nakolko má dosť svetlu, citlivú pokožku a že aj slinky jej idú a hračkami sa dráždi že to bude asi z toho. Bolo mi to čudné, že to nezmizlo a aj na chrbátiku som pri chrbtici taky flak nasla. Ked sme boli v poradni som vravela pani dr. či to nemôže byt aj nejaká alergia na potraviny.....vtedy som jej dávala kašu z ovsených vločiek. Povedala,že nie a že len jej to mám namastit. Ked sa jej to objavilo aj nad zadočkom ako plienka končí, tak som už aj do kupela občas pridala vývar zo salvie. Kusok sa to ukludnilo, ale celkom nezmizlo. Bola som akože celkom v pohode, až kým včera po kupani som neuvidela dalsie flaky červené. Jednu mala na lakti, dalsie na druhej ručke na hornej časti od spodu a v záhybe pri lakti taky pásik. Sú to také suché červené flaky. Neviem čo s tým mám robit. Včera som jej to aj natrela mastičkou Fucidin, dnes to mala este suché ale oranžovej farby. Neviem či to môže mat zo stravy, teraz papá kasu z pohánky. Vseličo sme už papali, do teraz vsetko bolo v poriadku, žiadne vyrážky nič. Ešte sa chcem opýtať či to skor može byť z mojej stravy ked ju este dojčím.....a v týchto posledných dňoch som jedla mäso s kari korením, paradajky a červenú papriku.
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem prečo nepodávate obyčajú obilninovú kašu, pšeničnú, krupicovú. pohánka nafukuje, ovsená kaša by sa mala mixovať
    Ale to nerieši problém vyrážok. Určite by som na to nedávala fucidin / dáva sa na zápalové procesy/. Môže to byť reakcia na niečo z vášho jedla/ aj kari korenie/ ale aj na prostrdie, oblečenie, vodu. Je potrebné to vidiť, vyšetriť, zhodnotiť na navrhnúť liečbu, niekedy je potrebné na každú časť niečo iné alebo aj podľa denného času niečo iné. Určite nič nepokazíte premastením modrou indulonu. Určite by som nerobila kúpele ako ich udávate, môžu vysušovať aj alergizovať. Podľa popisu niektoré znaky hovoria pre možnosť rozvoja atopickej dermatitidy. Určite je potrebné stav prekonzultovať s lekárom.

  • Pomalé priberanie

    , Autor: mamina6

    Dobrý deň Pani Doktorka, potrebovala by som radu... Už neviem čo a ako ďalej. Máme 9 mesačného synčeka, ktorý je od narodenia na umelom mliečku. Prvé mesiace bolo všetko takmer v poriadku, no postupne malý dostal reflux, grckával, potom začal odmietať papať mliečko a tak.. Asi pred mesiacom mu zistili z krvy alergiu na kravskú bielkovinu, aj to po mojom prosení nás pani Dr. vypísala na alergo, malý totiž mal aj rôzne exzémy, odmietal mlieko atd.... Na alergu nám Pani Dr. predpísala Mlieko Nutrilon Allergy care... Zo začiatku ho malý pijaval bez problémov, no prešli takmer tri týždne a malý začal mať riedke stolice, bolesti bruška, a exzém stále... Ešte som zabudla napísať, že predtým pijával All 110 mlieko, mám totiž aj dcérku a tá má problémy s laktozou, po tomto mliečku bol síce malý kľudnejší, no problémy boli stále. Teraz som bola znova u alergologičky, mliečko nám zmenila, predpísala nám mlieko Neocate... teraz síce mliečko malý pijával aj 180ml, čo predtým ledva 120vypil, no zasa je nejaký nervozny a ani nespinkáva dobre.... A boli sme opäť v poradni, a malý pribral za 3 týždne 100g. Malý má 9 mesiacov a 15 dní... Meria 70cm a váži 7980kg. Narodil sa ako 2650g a 47 cm. Už neviem čo robiť.... Najväčšie pokroky urobil počas tých 3 týždnov, čo pil mliečko nutrilon allergy care, pribral asi 500g a za tie 3 týždne sa naučil postaviť v postielke, pretáčať a liezť po 4. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dietatko má určite problém s alergiou ale aj celkovo s výživou. Neocate je určené pre deti s alergiou na bilekovinu kravského mlieka. Ak pani doktorka takto rozhodla, je potrebné podávat toto mlieko. Hmotnost dietatka je vzhladom k veku ajporodnej hmotnosti v poriadku. Našim celom nie je len to, aby dietatko vela priberalo, ale hlavne aby bolo zdravé. Ak sa na neocate dobre cíti, pokračujte s ním. Alergia na bilekovinu kravského mlieka nie je doživotná, neskůr může dojst k tolerancii mlieka. V totmto veku by už mal mat pestrú stravu, po raňajšom mlieku může rožtek alebo biely chlebík, bez natieranie. Dopoludnia ovocie, trebárs aj s bábatkovským keksíkom / nemal by obahovat mlieko/.Na obed masovozeleninový príkrm. Odpoldunia mlieko navečer kašu / buď ražovú, krupicovú alebo zemiakovú/, může sa kúpit instantná bezmliečna kaša a urobit do neocate. Existuje kaša sinlac, bez mlieka.

  • alergia na BKM

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň,2 roč.synovi zistili alergiu na BKM.Nechapem,lebo nema žiadne priznaky/hnačky,bolesti bruška,ekzem/.Dr.nam ponechal mliečne vyrobky,okrem kravskeho mlieka.To mame nahradiť kozim sušenym.Ako mam z toho pripravovať krupicu?
    A ako je možne,že ma alergiu bez akychkoľvek priznakov?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Prečo ho potom vyšetrovali, to nechápem, ak dieťa nie je choré, prečo sa vyšetruje? Kozie mlieko je taký istý alergén ako kravské, takže kozím by som mlieko nenahradzovala. Dvojročné dieťa sa pri správnej výžive bez mlieka zaobíde, takže si nemyslím, že ho musíte niečim nahradiť. ovsená kaša sa dá spraviť aj do vody a krupicu by ste teoreticky mohli spraviť do rzžového mieka, ale môžete mu podávať aj niečo iné a nebude to musieť riešiť, ako spraviť krupicu.

  • Ovocie a nemliečné kaše

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň! Chcela by som sa opýtať, či by som už mohla začať dávať synovi nemliečne bezlepkové kaše večer pred spaním, ak už má 6 mesiacov. V noci sa budí dvakrát (už nedojčím, malý pije Bebu 2), takže asi by už potreboval niečo hustejšie. Naša pediatrička však odporúčala, aby sme ešte počkali s ovocím a s kašami, lebo vyzerá to tak, že malý bude alergický (už dlhodobo má nádchu a v noci "chrápe" kvôli upchatému nosu). Po prečítaní viacerých článkov o alergii a nemliečných kašách však nevidím dôvod ďalej čakať. Ako to vidíte Vy? Môžu byť alergizujúce aj nemliečné bezlepkové kaše, ako napr. ryžová kaša? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Po šiestom mesiaci, u nekojených detí uť po piatom je vhodné zaradiť bezmliečne príkrmy. Ja odporúčam začať mäsovozeleninovým príkrmom na obed, neskôr / cca 14 dní/ ovocný príkrm dopoludnia a večer mliečnu, spočiatku ryžovú, koncom siedeho mesiaca aj obilninovú kašu. Je potrebné sa vyhnúť alergénom, preto neodporúčam citrusové plody, nič s medom, čokoládou, kakom a rúznymi príchuťami.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: