Poradňa mediátora

Poradňa mediátora
37 otázok

Na vaše otázky odpovedá JUDr. Martin Biskupič.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Susedia

    , Autor: Veby

    06.11.2021Dobrý deň,
    dúfam, že Vám to zrozumiteľné napíšem, lebo je to troška komplikovane. Môj rodičovský dom je 1poschodový. Je rozdelený na 2samostnatne jednotný s vlastným vchodom. Dole bývajú moji rodičia už na dôchodku a na pooschodi bývala mamina sestra. Umrela a byt zdedila jej dcéra. Býva tam ale jej syn s priateľkou. Problém je v tom, že v tom trojizbovom byte majú 2 psov (vlčiak a druhé nepoznám). Všetko bolo v poriadku pokiaľ ich nezačali venčiť na malú trávnatý kúsok, ktorý je rovno pod oknom očovej spálne. Cez leto to tam samozrejme pachlo, občas neodpratali exkremnty a ostávali tam spálené plochy. Moji rodičia sa starajú o celú záhradu rolu a toto ich nahnevalo, že im to ničia. Pozemok, teda rola, zahrala nie je ale katastrálne rozdelená, teda komu nejaký kúsok patrí. Len to bolo na ústnej dohovore vtedy ešte sestrami. Snažili sa aj dohodnúť, aby chodili inde na venčenie ale mladí, majú okolo 22r. To nedodržiavali. Z čoho vznikli hádky. Najnovšie majú ďalšie 4 šteniatka. Ten štekot, hluk v noci, nadránom asi nemusím opisovať. Popritom už sa 3x stalo, že vlčiak pobehoval po dvore bez ich prítomnosti. Je možné to nejak riešiť? Rodičia sú na dôchodku a veľmi ich hnevá bezohľadne správanie nových susedov. A my, ich deti sa bojíme zas o ich zdravie, pre toľké hádky. Ďakujem za akúkoľvek radu.

    Odpovedá: JUDr. Martin Biskupič

    Dobrý deň, samozrejme situáciu je možné a aj vhodné riešiť. Na riešenie existuje celá rada právnych možností - samozrejme čo sa týka obsahu sporu.

    Akým spôsobom sa k riešeniu vlastníci dopracujú je už tá procesná stránka. Samotné právo podporuje (a vyžaduje), aby sa spory vyriešili prednostne dohodou. Súdne rozhodnutie by malo byť až krajnou možnosťou.

    Keďže už je pravdepodobne narušená aj komunikácia medzi vlastníkmi, zároveň sú značne odlišné vekové kategórie účastníkov sporu a aj ich záujmy, s možnosťou dosiahnuť zmierlivé riešenie im môže pomôcť mediátor, ako nezávislá a nestranná osoba.

    Na rozdiel od súdneho konania, kde postačuje aby žalobu podala jedna strana (druhá nemusí mať o súd záujem), pre možnosť začať mediačné konanie sa vyžaduje vôľa a súhlas oboch strán. Ide o súhlas s mediáciou. A následne, na samotnej mediácii je možné dosiahnuť záväznú a vykonateľnú dohodu o riešení sporu.