Poradňa mediátora

Poradňa mediátora
37 otázok

Na vaše otázky odpovedá JUDr. Martin Biskupič.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Je to bezpečné?

    , Autor: Flori

    Dobrý deň! Chcela by som sa opýtať brat chce na mňa prepísať svoje auto. Ze on bude držiteľ a ja vlastník auta. Aké sú pri tom rizika? Ak on dostane nejakú pokutu budem ju musieť zaplatiť ja? A co poistné a všetky ostatné výdavky spojené s vozidlom.

    Odpovedá: JUDr. Martin Biskupič

    Dobrý deň, nie je celkom zrejmé, z akého dôvodu a s akým úmyslom má byť vozidlo na Vás prepísané. Vo všeobecnosti má vlastník vozidla všetky povinnosti (a zodpovednosť) voči štátu a poisťovni.

    Nie je vylúčené dohodnúť si s držiteľom sekundárnu zmluvu o užívaní. A teda, ak napríklad za auto nebude zaplatené poistné alebo Vám príde pokuta (na základe objektívnej zodpovednosti vlastníka), tak regresne si tieto veci je možné uplatňovať od držiteľa. Primárna zodpovednosť bude ale vždy na vlastníkovi.

    Zároveň, obdobné prevody majetku sa nezriedka dejú na zmenšenie majetku podliehajúcemu exekúcii, čo môže mať následky nielen v občianskoprávnej rovine (odporovateľný úkon) alebo aj v rovine trestnej (napr. marenie exekučného konania, poškodzovanie veriteľa).