Poradňa mediátora

Poradňa mediátora
37 otázok

Na vaše otázky odpovedá JUDr. Martin Biskupič.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Partner

    , Autor: Barborela

    Dobrý vecer, prosim vas, mam 2 mesiace priatela,. On je rozvedeny a ma dieta. S dcerou je takmer denne a mne venuje malo casu aj ked on tvrdi, ze je so mnou dost. Niekedy sa nevidime ani cez vikend, alebo iba na chvilu. Snazim sa to akceptovať, ale nechce si priznat, ze dcera je preňho prvorada a ja som iba "frajerka".. Tvrdi, ze ja som priorita. Ale ja to tak necítim. Povedal ze naposledy bol stastny ked sa mu narodila dcéra. To ma dost sklamalo, že so mnou stastny nie je. Neviem, ci to ma vyznam. Ako sa mam s tym zmieriť? Ďakujem

    Odpovedá: JUDr. Martin Biskupič

    Dobrý deň,

    ako mediátor riešim právne spory a zmierovanie účastníkov sporov.

    V prípade, ak sa potrebujete zmieriť so situáciou s Vašim priateľom, resp. potrebujete si utriediť názor na situáciu, odporúčam Vám obrátiť sa odborníka z oblasti párového poradenstva.

Podobné otázky

  • Pracovna oblast

    , Autor: Trinásta komnata

    Dobry den pan Biskupič, moja otazka sa netyka rodinnej ale pracovnej situacie, riesite aj tu?
    Som mama dvoch deti a zaroven aj konatelka spolocnosti, ktora ponuka sluzby spojene s reklamou. Dlhsie mi jeden zakaznik dlzi 4cifernu sumu penazi zacinajucu 1tkou, no ja nemam to srdce riesit to exekuciou, proste ńa to asi nie som stavana, pride mi to ako posledne risenie, ktore je uplne proti mojej srsti. Poslala som im uz aj par vyziev ale stale nic, vzdy je od nich reakcia taka vlazna a vsetko dlho trva.
    Ako mam postupovat dalej, nerada vytvaram konflikty, resp. nerada idem do konfrontacie s niekym druhym ale uz som zufala.
    Viete mi dat nejaky navod? Dakujem za pomoc

    Odpovedá: JUDr. Martin Biskupič

    Dobrý deň,

    naša mediačná kancelária rieši aj oblasť pracovnú, resp. vo Vašom prípade obchodnú.

    Osobne zastávam názor, že problémy neplatičov treba riešiť, najmä ak dlhodobé "prosby" o zaplatenie sa míňajú účinku. Uznávam Váš postoj nechať si súd a exekúciu ako poslednú možnosť, na druhej strane ako konateľ firmy máte zodpovednosť za riadny chod firmy, vrátane dohľadu nad splatnými pohľadávkami.

    S týmto Vašim presvedčením sa zhoduje aj nami prezentovaný postoj voči neplatičom. Ten spočíva v určitom odstupňovaní právnych krokov. Prvý krok, a to zaslanie upomienok bol správny. Ďalším logickým krokom je postúpenie veci advokátovi na súdne vymáhanie.

    V rámci mediačnej činnosti ponúkame ešte medzikrok, a to pokus o zmier.

    Pokus o zmier, zaslaný či už z Vašej strany alebo zo strany mediátora ako tretej osoby, má naproti tomu vyslať iný signál, že si svojich obchodných partnerov vážite, ale napriek tomu vyžadujete plnenie dohodnutých podmienok, a že máte záujem hľadať obojstranne prijateľné riešenie vzniknutej situácie. A to napríklad nastavením splátkového kalendára, alebo vo forme odkladu splatnosti spolu s uznaním dlhu vo forme notárskej zápisnice.

    Aj z pokusu o zmier musí byť dlžníkovi jednoznačne jasné, že ak neprejaví skutočnú vôľu nájsť riešenie problému, bezodkladne vec postúpite právnemu zástupcovi.