Poradňa mediátora

Poradňa mediátora
37 otázok

Na vaše otázky odpovedá JUDr. Martin Biskupič.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Ako spravodlivo naložiť s majetkom

    , Autor: Kate222

    Dobrý deň, chcela by som sa s Vami poradiť ohľadom nehnuteľností. Môj priateľ kúpil v roku 2019 od svojich rodičov 3-izbový byt za zvýhodnenú cenu 70 000€. Onedlho chystáme svadbu a v byte spolu žijeme necelé dva roky, prispievam polovicu nákladov na nájom. Ja žiadnu nehnuteľnosť nevlastním, no zarábam o 50% viac ako priateľ a taktiež by som chcela svoje úspory investovať do nehnuteľnosti, v ideálnom prípade do niečoho spoločného, čo si budeme spoločne budovať, pretože napríklad pri prerábke jeho bytu vznikali nezhody, kto koľko zaplatí a prečo. Je nejaký spôsob akým by som mohla byť spolumajiteľom bytu aj ja? Nechcem sa k ničomu dostať zadarmo, ale zároveň nechcem premrhať svoje financie. Napríklad minule padol návrh, aby som pre nás kúpila auto, ale to je predsa úplne iná hodnota ako nehnuteľnosť a v prípade rozvodu by on vlastnil byt, ktorý má stále svoju cenu a ja auto, ktoré stráca na hodnote. Vopred Vám ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: JUDr. Martin Biskupič

    Dobrý deň,


    V súčasnosti v našich podmienkach predmanželská zmluva stále neexistuje, preto je potrebné rešpektovať súčasné zákonné nastavenie majetkového režimu manželov a prípadné delenie po rozvode.

    Existujú právne možnosti, akým spravodlivo nastaviť budúce hospodárenie po svadbe (a vzniku bezpodielového spoluvlastníctva manželov". Ide ale prioritne o spôsoby, ako majetkový režim nastaviť na základe vzájomnej dohody (tzn. pri obojstrannom súhlase oboch).

    Ide o rôzne druhy modifikácie bezpodielového spoluvlastníctva manželov, vznik podielového spoluvlastníctva, nadobudnutie ďalšej investičnej nehnuteľnosti a pod. Určite Vám odporúčame sa s priateľom o Vašich obavách porozprávať a prípadne využiť služby odborníka, ktorý Vám obom poradí, ako nastaviť majetkový režim.