Poradňa mediátora

Poradňa mediátora
37 otázok

Na vaše otázky odpovedá JUDr. Martin Biskupič.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Majetok

    , Autor: Xenia333

    Dobry den,
    Prosim vas, po rozvode sa chystam na vyriesenie BSM. Vy poskytujete aj pravne rady ako postupovat smerom na sud? Alebo ste len ako poradca ked je problem a nevieme sa dohodnut?

    Odpovedá: JUDr. Martin Biskupič

    Dobrý deň,

    právne rady vo veci súdu a právne zastupovanie môže poskytovať výlučne advokát.

    Pri vyporiadaní BSM (bezpodielové spoluvlastníctvom manželov) si ale treba uvedomiť, že súd je iba jednou z možností vyriešenia BSM. Navyše tou najnákladnejšou. Základný poplatok za súdne vyporiadanie BSM sú 3% z hodnoty majetku. K tejto čiastke je potrebné pripočítať aj prípadné trovy právneho zastúpenia, a teda odmenu advokátov.

    Zákon uprednostňuje dohodu bývalých manželov o vyporiadaní BSM, pričom náklady na vyporiadanie BSM zmierlivou cestou sú prakticky nulové. Pokiaľ nie možné dohodu dosiahnuť, napríklad narušenou komunikáciou alebo odlišným pohľadom na vec, v týchto prípadoch môže pomôcť mediátor.

    Úlohou mediátora je vytvoriť vhodné podmienky pre komunikáciu a zmierlivé riešenie a pri úspešnej mediácii nebude treba súd osloviť. Odmena mediátora je pritom zlomková oproti nákladom na súdne konanie.

    Pri vyporiadaní BSM býva spornou spravidla iba časť z celého majetku, a ak si bývalí manželia uvedomia, že súdny poplatok prevyšuje spornú hodnotu majetku, sú o to motivovanejší dospieť k dohode a nájsť riešenie.