Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,703 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Fibrinogen

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dnes som si bola po výsledky krvi, pri ktorom mi boli namerané hodnoty Fibrinogenu 7,05. Momentalne sa nachádzam v 38tt respektíve 37+4tt. Celé tehotenstvo si picham Fraxiparin 0,3. Viem, že ku koncu tehotenstva sa hodnota Fibrinogenu zvyšuje, ale príde mi pri aplikovaní fraxiparinu vysoká. Chcem sa opýtať na Váš názor, či je tato hodnota na toľko vysoká a nebezpečná, či nie je vhodne zvážiť zvýšenie dávky fraxiparinu? Nechcem ohroziť dieťa a ani seba. Cez týždeň idem na interne predoperacne vyšetrenie kvôli sekcii a určite sa na to opýtam aj internistu, ale chcela by som poznať aj Vás názor. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, fibrinogén je počas tehotenstva prirodzene zvýšený. Predpokladám, že Fraxiparine Vám predpísal hematológ, preto je dôležité poznať aj ostatné, najmä koagulačné parametre. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, ani výsledky vyšetrení, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, najmä zdravotníckeho zariadenia, kde máte plánovanú sekciu, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení, nálezy a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám budú vedieť vyjadriť. Samotná hodnota fibrinogénu zásadným spôsobom neovplyvňuje tehotenstvo, najmä ak ste krytá nízkomolekulárnym heparínom.

Podobné otázky

  • Svrbiace červené vyrážky na bruchu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som Vás poprosiť o radu. Som v 37 tt, a pred 4 dňami sa mi na bruchu vyhádzali drobné červené veľmi svrbiace vyrážky. Na pohotovosti mi bol urobený krvný obraz, a tiež biochemia, s tým, že všetky výsledky mám v norme. D-dimér mi pravidelne kontroluje interná lekárka, minulý týždeň som mala hodnotu 1,77 a fibrinogen 4,64, pričom ani predtým som, podľa lekárky, nemala hodnoty vyššie ako je norma. Na pohotovosti som dostala Dithiaden, ktorý ale vôbec nepomáha, taktiež som si kúpila krém Bepanthen Sensiderm. Mám však pocit, že pri natieraní si tie vyrážky len roznášam na ďalšie miesta, keďže sa mi už objavili aj na prsiach, chrbte, a chrbte rúk, zopár ich mám aj na nohách, hlavne v miestach, kde sa mi brucho pri sedení dotýka nôh. Neviem si vôbec vysvetliť z čoho by to mohlo byť, nemám žiadnu alergiu na potraviny, nemenila som ani kozmetické prípravky, ani pracie prostriedky. Nejedla som nič nezvyčajné. Posledných 20 dní som si pichala do ramien Fraxiparine 0,4, nakoľko som v posledných týždňoch mala veľmi silné závraty, a na základe tachykardie (nad 130 úderov/min) zistenej u internej lekárky, mi nasadila preventívne tieto injekcie (aj na základe toho, že od detstva trpím na reumatoidnu artritídu, momentálne už v štádiu axiálnej spondylartritúdy, a taktiež môj otec mal nedávno zistenú vrodenú trombofíliu, pričom mu hematologička odporúčala, aby sme sa dali vyšetriť aj my, jeho deti - vyšetrenie som zatiaľ ale neabsolvovala). Okrem závratov, a bolestí chrbta je priebeh tehotenstva bezproblémový.Čítala som, že tieto injekcie môžu aj po niekoľkych dňoch užívania vyvolať takúto reakciu. Je možné, že sa mi tieto vyrážky objavili ako reakcia na tento liek? Mám predpísané ďalšie tri balenia týchto injekcií, avšak neviem, či si ich mám ďalej pichať alebo nie. Pri samotnom pichaní ma od začiatku injekcia veľmi štípe, následne sa mi v mieste vpichu vytvorí červený fľak, ale po natretí octanovou masťou zmizne. Moja interná lekárka, aj gynekologička majú momentálne tento týždeň dovolenku, a na prvú poradňu do nemocnice idem až o zopár dní. Na pohotovosti sa mi k pichaniu týchto injekcií nevyjadrili. Môžem skúsiť vynechať tieto injekcie na pár dní, aby som zistila, či sa mi vyrážky zmiernia?
    Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, skutočne sa môže jednať o alergickú reakciu na injekcie nízkomolekulárneho heparínu. Je vhodné to skonzultovať s ošetrujúcimi lekármi, prípadne viete navštíviť zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť, aj skôr ako podľa objednania, ak majú Vaši spádoví ošetrujúci lekári dovolenku. Je možné zmeniť preparát nízkomolekulárneho heparínu, napríklad na Clexane. Ak máte injekcie nízkomolekulárneho predpísané čisto iba preventívne, môžete ich skúsiť na pár dní vysadiť, vhodnejšie je, ako som písal navštíviť zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Trombocyty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, boli mi robené nove odbery na trombocyty ktore mam cely zivot minimalne zvysene (norma 160-420) moja hodnota zo vcera je 422. Hematologa mam v pondelok a som 5+6tt je potrebne danie lieku na riedenie alebo jw hodnota este v norme ako mi hovorila všeobecná? Nakolko som po potrate mame strach.

    Plus este jedna otazka led som nevedela o tehotenstve som pila 1-2 kavy denne a 1-2 cierne čaje s mliekom dost po sebe, led som sa dozvedela o tehotenstve vysadila som kofeín neohrozí to tehotenstvo?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, trombocyty máte tesne za hornou hranicou normy. Dôležité sú však hodnoty fibrinogénu, koagulačných parametrov, ktoré by mohli hovoriť o trombofílnom stave a nutnosti aplikácie nizkomolekulárneho heparínu, či liekov na riedenie krvi. Iba samotná hodnota teombocytov, ako aj pitie kávy, či čaju s mliekom nemá na tehotenstvo vplyv. Nemusíte sa obávať. Absolvujte hematologické vyšetrenie podľa plánu.

  • Vysetrenie krvi

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, moja Dr. mi hned pri potvrdeni tehotestva brala krv, predpokladam na nejake zakladne vysetrenia. Ak by som mala zvysenu zrazanlivost krvi, prislo by sa na to?

    bolo vysetrovane:
    skíning protilátok nepriamym AGH testom stlpcovou aglutináciou,
    vysetrenie krvnej skupiny
    stanovenie D-diméru, aktivovany praciálny tromboplastínovy cas (APTT)
    stanovenie hladiny fibrinogenu, protromínový čas (Quick,tromboplastínovy cas)
    Automatizovane pocítanie komplexneho krvného obrazu: Hb, Er, Htk, indexov Er, Le a trojparametrového diferenciálneho obrazu Le, trombocytov a indexov Tr

    dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vyšetrenie krvného obraz a koagulačných parametrov patrí k základným odberom pri potvrdení tehotenstva a zakladaní tehotenského preukazu. Tehotenstvo je hyperkoagulačný stav, takže niektoré parametre koagulácie sú zvýšené štandardne. Ak by sa Vášmu obvodnému gynekológovi nepozdávali výsledky krvi, odoslal by Vás k hematológovi. Pri nejasnostiach sa ho nebojte pýtať.

  • Zvyseny Fbg

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    v 10tt mi bol zisteny zvyseny fbg 4,25 a v 11tt pri opakovanom odbere 4,55, predstavuju tieto hodnoty nejake riziko?

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnoty fibrinogénu, ako aj ďalších niektorých koagulačných parametrov, sú počas tehotenstva zvýšené, keďže tehotenstvo je hyperkoagulačný stav.

  • Mensia vaha

    , Autor: Registrovaný používateľ

    DD p. Doktor,
    V nemocnici mi namerali hodnoty: BPD 88, HC 322, AC 279, FL 70 EFW, PI AU 1,01, PI ACM 0,89 CPR pod 1 prctl tiez. Odpoveda 37+4 tt. Hmotnost 2322 +-322g, Som hospitalizovana, mam za sebou odbery, zvyseny fibrinogen 6,16. 3x denne CTG, dokonca OZTest, ktory vysiel bez reakcie. Prosim co si o tych hodnotych myslite pan doktor, termin mam o 2 tyzdne, zmienovali sa lekari o tom, ze si ma tu nechaju, a porod ked tak vyvolaju mozno skor co sa mi nepaci... Aky, netusim, kedze OZT vysiel bez reakcie. Mam strasny strach, viem, ze si tym nepomozem, ale skor tu este schudnem z toho stresu. Rada by som radu od Vas, tie hodnoty su az tak vyznamne, aby trebalo mat obavy o stav dietata? Chcela som rodit prirodzene, no monitoruju mi tlak, vychadza zatial v norme. Je mozne, ze by dietatko dohnalo este gramy aspon do 3 kg? A takisto sa bojim o prietoky v hlavicke. Prosim poradte.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, čo sa týka odhadovanej veľkosti plodu, plod je menší na daný týždeň tehotenstva. Podľa všetkého je u Vás prítomná placentárna nedostatočnosť a lekári realizovaním OZT (oxytocínový záťažový test) chceli zistiť, či je plod schopný záťaže, teda, či by sa dalo pôrod vyvolať, aby ste porodili spontánne, bez negatívneho vplyvu na plod, alebo bude potrebné tehotenstvo ukončovať cisárskym rezom. Ak bol OZT negatívny, je to v poriadku. Zbytočne sa nestresujte, nemá to význam, ničomu tým nepomôžete. Ak ste v 38. týždni tehotenstva, plod má všetko, čo má mať. Ak však začína placenta zlyhávať a dochádza k centralizácii obehu, je vhodné v dohľadnej dobe dieťa porodiť. Takto je sa však veľmi ťažko bližšie objektívne vyjadriť, keďže nepoznám všetky výsledky vyšetrení. Postupujte podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná. V prípade nejasností sa ich nebojte pýtať.