Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
19,868 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Trombocyty

    , Autor: Lemon_99

    Dobry den pan doktor, boli mi robené nove odbery na trombocyty ktore mam cely zivot minimalne zvysene (norma 160-420) moja hodnota zo vcera je 422. Hematologa mam v pondelok a som 5+6tt je potrebne danie lieku na riedenie alebo jw hodnota este v norme ako mi hovorila všeobecná? Nakolko som po potrate mame strach.

    Plus este jedna otazka led som nevedela o tehotenstve som pila 1-2 kavy denne a 1-2 cierne čaje s mliekom dost po sebe, led som sa dozvedela o tehotenstve vysadila som kofeín neohrozí to tehotenstvo?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, trombocyty máte tesne za hornou hranicou normy. Dôležité sú však hodnoty fibrinogénu, koagulačných parametrov, ktoré by mohli hovoriť o trombofílnom stave a nutnosti aplikácie nizkomolekulárneho heparínu, či liekov na riedenie krvi. Iba samotná hodnota teombocytov, ako aj pitie kávy, či čaju s mliekom nemá na tehotenstvo vplyv. Nemusíte sa obávať. Absolvujte hematologické vyšetrenie podľa plánu.

Podobné otázky

  • Aniball

    , Autor: Herečka54

    Dobrý deň pán doktor,

    Cvičím s Aniballom, som 39týždeň a mám nacvičených 34cm, je to dostatok nacvičený pre hlavičku dievčatka ? Aký obvod môže mať hlavička pri narodení?
    Ešte by som chcela vedieť, či je v poriadku, že od 36tt moj doktor nemeria našu malú a ani ju neváži. Len kontroluje ozvy.
    a ešte prosím Vás, mám znížené trombocity, na hodnote 130, viete mi povedať, čím by som si ich ešte dokázala zvýšiť pred pôrodom ? Čo treba užívať okrem kyseliny listovej ?

    Ďakujem veľmi pekne za Vašu odpoved.

    S pozdravom.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, máte nacvičené veľmi slušné číslo, myslím si, že sa to odzrkadlí pri pôrode. Vo všeobecnosti, ak máte nacvičené nad 30 cm, je to veľmi slušný výsledok. Trombocyty viete zvýšiť užívaním ferropreparátov, teda preparátov železa. Voľnopredajným preparátom je Globifer Forte.

  • 22.tyzden tehotenstva - znizene trombocyty a zvyseny D Dimer

    , Autor: Nikata

    Dobrý deň p. doktor,
    momentálne som v 22.týždni tehotenstva po IVF. Z krvného obrazu mi vyšli výsledky, že trombocyty mám len 113 (norma 140- 420) a P-D-Dimér naopak zvýšený - hodnota 2,91 (norma 0,00 - 0,55 mg/l FEU). p. doktorka na hematológii mi dala nato fraxiparin 0,3, bližšie mi nevysvetlila o čo ide, a či to môže byť problém pre bábätko, resp. či niečo hrozí.
    Pred IVF mi z hematol. vyšetrení vyšla - mutácia PAI-1 4G/5G homozygotná forma, bez elevácie PAI-1 Ag., - k tomuto vravela, že nie je to žiaden problém pri tehotenstve, tak neviem.
    Poprosím Vás o radu, ako postupovať a či tie výsledky z krvi nemôžu ublížiť, resp. ohroziť bábätko, o bábo sme sa snažili 4 roky, tak nechcela by som nič zanedbať.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, D-Dimér je v tehotenstve normálne zvýšený, nie je to nič neobvyklé, rovnako tak hodnoty krvného obrazu, hlavne hemoglobín, hematokrit a trombocyty môžu klesať. Nepoznám všetky výsledky krvi, ale hematológ vie, čo robí. Štandardne sa ako profylaxia (prevencia) predpíše nízkomolekulárny heparín. Aplikujte si Fraxiparine 0,3ml dľa odporúčania. Užívať môžete aj železopreparát Globifer Forte, ktorý je voľnopredajný. Postupujte podľa odporúčaní hematológa a pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach ho kontaktujte.

  • Pozitívne ASLO

    , Autor: rohlenka

    Dobrý deň.
    Plánujeme druhé bábo už od konca leta, zašla som preto na preventívne prehliadky, kde mi v krvi vyskočili opakovane trombocyty (stále okolo 370), naposledy zase neutrofily a ASLO (351), zaslali ma na ORL - všetko je v poriadku a tak sa vlastne aj cítim, objednali na USG brucha a odporúčili kadečo ešte...ale popravde ma to už nebaví a len frustruje, preto píšem: Má zvýšené ASLO (a tiež trombocyty) nejaký vplyv na otehotnenie a tehotenstvo? Odložiť ešte snahu otehotnetieť, alebo sa ničoho nebáť...? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    presne ako sa vraví...človek je zdravý kým nenavštívi lekára :)
    Neviem v akom laboratóriu Vám trombocyty vyšetrovali ale referenčná - teda fyziologická hranica je do 400 (!!!), niektoré laboratóriá uvádzajú až do 500. Nemusíte sa tým vôbec znepokojovať, o neutrofiloch detto. Môžu znamenať prebehnutú infekciu, prípadne môžu u niektorých ľudí pretrvávať. Čo sa týka ASLO hodnôt - ide o protilátky proti streptolyzínu O (streptolyzín O je látka obsiahnutá v bunkovej stene baktrérií- streptokokov. Zvýšená hodnota hovorí o streptokokovej infekcii - najčastejšie sa jedná o infekciu kože, mandlí, typická je napríklad aj hnisavá angína. Ak vieme o akútnej streptokokovej infekcii prelieči sa toto ochorenie liekmi penicilínového radu a následne hodnoty ASLO klesajú. Ak nedochádza k poklesu ani po preliečení je nutné pátrať po tzv. fokusoch, teda iných možných zdrojoch chronickej streptokokovej infekcie v organizme. Do úvahy prichádzajú okrem mandlí, chronické zápaly v prínosových dutinách, a podobne. Niektorí lekári doporučujú vybratie mandlí ako najčastejšieho zdroja infekcie, iný doporučujú lieky ako Imunor na úpravu imunity.
    Z tohto pohľadu, ak vylúčili lokálne fokusy vrámci ORL vyšetrenia, nevidím dôvod prečo sa nepokúšať o tehotenstvo. Rozhodujúce je to ako sa cítite vy sama, jednotlivé hodnoty, ak nestúpajú, nie sú žiadna prekážka. Veľa štastia a neznepokojujte sa!

  • Tromboza? a otehotnenie

    , Autor: rohlenka

    Dobrý deň.
    Plánujeme druhé dieťa, tak som absolvovala preventívne prehliadky u lekára pre dospelých i gynekologa. Zistili mi zvýšené trombocyty (370) a vredík na krčku maternice - čaká sa na cytologiu - vraj to problém v tehotenstve nerobí, odber krvi sa o mesiac zopakuje.
    A tak teda je vhodné za takéhoto zdravotného stavu otehotnieť, ak navyše pociťujem hlbkovú bolesť v celej jednej dolnej končatine? Alebo sa nemám obávať a všetko sa v priebehu tehotenstva upraví? Nerada by som embolizovala na pôrodnom stole, no i po dieťatku túžime... Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    počkajte na výsledok cytológie. Čo sa týka embólie, vaša hodnota trombocytov je v poriadku, maximálne je na hranici normy. Niektoré laboratoriá majú hornú hranicu normy 400, iné 370, iné 360. Takže žiadna panika. Ak máte pochybnosti, prípadne anamnézu - to znamená, že niekto v rodine mal emboliu, sú doplňujúce vyšetrenia zrážanlivosti krvi, ktoré prípadný sklon k vytváraniu trombov odhalia. Je možné urobiť ultrazvukové doppler vyšetrenie ciev dolných končatín. Tieto ťažkosti nie sú prekážkou vo vašej snahe o dieťatko. Držím palce!