Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,107 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tromboza? a otehotnenie

    , Autor: rohlenka

    Dobrý deň.
    Plánujeme druhé dieťa, tak som absolvovala preventívne prehliadky u lekára pre dospelých i gynekologa. Zistili mi zvýšené trombocyty (370) a vredík na krčku maternice - čaká sa na cytologiu - vraj to problém v tehotenstve nerobí, odber krvi sa o mesiac zopakuje.
    A tak teda je vhodné za takéhoto zdravotného stavu otehotnieť, ak navyše pociťujem hlbkovú bolesť v celej jednej dolnej končatine? Alebo sa nemám obávať a všetko sa v priebehu tehotenstva upraví? Nerada by som embolizovala na pôrodnom stole, no i po dieťatku túžime... Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    počkajte na výsledok cytológie. Čo sa týka embólie, vaša hodnota trombocytov je v poriadku, maximálne je na hranici normy. Niektoré laboratoriá majú hornú hranicu normy 400, iné 370, iné 360. Takže žiadna panika. Ak máte pochybnosti, prípadne anamnézu - to znamená, že niekto v rodine mal emboliu, sú doplňujúce vyšetrenia zrážanlivosti krvi, ktoré prípadný sklon k vytváraniu trombov odhalia. Je možné urobiť ultrazvukové doppler vyšetrenie ciev dolných končatín. Tieto ťažkosti nie sú prekážkou vo vašej snahe o dieťatko. Držím palce!