Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,312 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pozitívne ASLO

    , Autor: rohlenka

    Dobrý deň.
    Plánujeme druhé bábo už od konca leta, zašla som preto na preventívne prehliadky, kde mi v krvi vyskočili opakovane trombocyty (stále okolo 370), naposledy zase neutrofily a ASLO (351), zaslali ma na ORL - všetko je v poriadku a tak sa vlastne aj cítim, objednali na USG brucha a odporúčili kadečo ešte...ale popravde ma to už nebaví a len frustruje, preto píšem: Má zvýšené ASLO (a tiež trombocyty) nejaký vplyv na otehotnenie a tehotenstvo? Odložiť ešte snahu otehotnetieť, alebo sa ničoho nebáť...? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    presne ako sa vraví...človek je zdravý kým nenavštívi lekára :)
    Neviem v akom laboratóriu Vám trombocyty vyšetrovali ale referenčná - teda fyziologická hranica je do 400 (!!!), niektoré laboratóriá uvádzajú až do 500. Nemusíte sa tým vôbec znepokojovať, o neutrofiloch detto. Môžu znamenať prebehnutú infekciu, prípadne môžu u niektorých ľudí pretrvávať. Čo sa týka ASLO hodnôt - ide o protilátky proti streptolyzínu O (streptolyzín O je látka obsiahnutá v bunkovej stene baktrérií- streptokokov. Zvýšená hodnota hovorí o streptokokovej infekcii - najčastejšie sa jedná o infekciu kože, mandlí, typická je napríklad aj hnisavá angína. Ak vieme o akútnej streptokokovej infekcii prelieči sa toto ochorenie liekmi penicilínového radu a následne hodnoty ASLO klesajú. Ak nedochádza k poklesu ani po preliečení je nutné pátrať po tzv. fokusoch, teda iných možných zdrojoch chronickej streptokokovej infekcie v organizme. Do úvahy prichádzajú okrem mandlí, chronické zápaly v prínosových dutinách, a podobne. Niektorí lekári doporučujú vybratie mandlí ako najčastejšieho zdroja infekcie, iný doporučujú lieky ako Imunor na úpravu imunity.
    Z tohto pohľadu, ak vylúčili lokálne fokusy vrámci ORL vyšetrenia, nevidím dôvod prečo sa nepokúšať o tehotenstvo. Rozhodujúce je to ako sa cítite vy sama, jednotlivé hodnoty, ak nestúpajú, nie sú žiadna prekážka. Veľa štastia a neznepokojujte sa!