Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vysetrenie krvi

    , Autor: Lucia7933

    Dobry den, moja Dr. mi hned pri potvrdeni tehotestva brala krv, predpokladam na nejake zakladne vysetrenia. Ak by som mala zvysenu zrazanlivost krvi, prislo by sa na to?

    bolo vysetrovane:
    skíning protilátok nepriamym AGH testom stlpcovou aglutináciou,
    vysetrenie krvnej skupiny
    stanovenie D-diméru, aktivovany praciálny tromboplastínovy cas (APTT)
    stanovenie hladiny fibrinogenu, protromínový čas (Quick,tromboplastínovy cas)
    Automatizovane pocítanie komplexneho krvného obrazu: Hb, Er, Htk, indexov Er, Le a trojparametrového diferenciálneho obrazu Le, trombocytov a indexov Tr

    dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vyšetrenie krvného obraz a koagulačných parametrov patrí k základným odberom pri potvrdení tehotenstva a zakladaní tehotenského preukazu. Tehotenstvo je hyperkoagulačný stav, takže niektoré parametre koagulácie sú zvýšené štandardne. Ak by sa Vášmu obvodnému gynekológovi nepozdávali výsledky krvi, odoslal by Vás k hematológovi. Pri nejasnostiach sa ho nebojte pýtať.

Podobné otázky

  • Sono

    , Autor: Lenka72356

    Dobrý deň. Ja by som sa len chcela spýtať či by ste mi vedeli vysvetliť veci na základe toho čo mi dala moja Gynekologicka. Zistila som že som tehotná a takýto papier s obsahom mi dala: vag usg : homogénne echo uteru e 10mm, ovaria bpn. Odp.shcg

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu USG nálezu sa tehotenstvo nevizualizovalo, sliznica dutiny maternice má 10 mm, vaječníky sú v poriadku. Odporúčané je vyšetrenie krvi na beta HCG, ktoré potvrdí tehotenstvo. Pri pozitívnom beta HCG bude potrebné realizovať USG kontroly v pravidelných intervaloch, aby sa vylúčilo patologické, či mimomaternicové tehotenstvo. Takto sa Vám neviem bližšie vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • HCG v krvi

    , Autor: Veronika2710

    Dobrý deň som 14den po KET a prišli mi výsledky s krvi a nechápem hodnote ukazuje mi hodnotu 5.1
    (Referenca hodnota je <0.6)
    Znamená to že som tehotná a hodnota je dobrá?
    Pri prvom tehotenstve som mala číslo okolo 200 ..teraz mám aj krásne silné čiarky a hodnota len 5.1 nechapem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vyšetrenie krvi na beta HCG bude potrebné s odstupom niekoľkých dní zopakovať. Z uvedeného výsledku sa Vám neviem jednoznačne vyjadriť o úspechu IVF-ET. Postupujte podľa odporúčaní lekárov centra asistovanej reprodukcie.

  • Domáci test na listeriozu

    , Autor: Mita 11

    A prosím Vás, ten domáci test listeriózu dokáže zachytiť po akom čase od možného infikovania?
    Záleží to od inkubačnej doby? Alebo ak napríklad by som zjedla infikovanú potravu, tak do týždňa odvtedy by to dokázal zachytiť?
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, domáci test je založený na prítomnosti listérii v stolici. V príbalovom letáku by malo byť presne napísané, kedy je vhodné test realizovať. Záleží od inkubačnej doby, ktorá je pomerne variabilná. Najefektívnejšie je však vyšetrenie krvi. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného lekára.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Barborela

    Dobre rano, do kolkych dni od pohlavneho styku mi vie lekar na 100 percent povedať ci som ci nie som tehotna. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, test definitívne ukáže tehotenstvo 2 týždne od pohlavného styku. Vtedy by už malo dôjsť k uhniezdeniu vajíčka do sliznice maternice, a tým hladina hCG v moči na takej vysokej úrovni, aby ho zachytil klasický test a správne vyhodnotil začínajúce tehotenstvo. Test môžete vyskúšať už 7 – 10 dní po pohlavnom styku. Ak test vyjde negatívne a očakávaná menštruácia v termíne napriek tomu nepríde, test zopakujte a výsledok by mal byť už jednoznačný. Nemá význam robiť si test 3 dni po styku, je to veľmi skoro. Potvrdením tehotnosti u lekára je najmä vyšetrenie krvi, ktorým možno potvrdiť tehotenstvo dva týždne po počatí. Jednoznačné potvrdenie tehotenstva je ultrazvukové vyšetrenie, kedy je viditeľný zárodok alebo zárodkový vak pri ultrazvukovom vyšetrení 4 - 6 týždňov po počatí.

  • bolest v podbrusku

    , Autor: odbornik6

    Dobry vecer.
    Chcela by som sa spytat?v pondelok som si urobila tehotensky test a vysiel pozityvne ale pocitujem bolesti v podbrusku ktore trvaju len niekolko sekund a potom je mi fajn opakuju sa 4 krat a niekedy aj viac do dna je to v poriadku?aky mate nazor na elektrickyvyhrievany vankus v tehotenstve?moze mi neako uskodit?
    Kedze som v zahranici prvy ultrazvuk robia az po 8 tyzdni tehotenstva.Na vysetrenie krvi a mocu mam ist na buduci tyzden.Mne robia hlavne starosti tie bolesti podbruska.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    občasné pichnutie v podbrušku trvajúce niekoľko sekund zažila hádam každá žena, a to ani nemusí byť tehotná. Musíte rátať s tým, že vašom tele dochádza k rôznym zemnám a toto môže byť následkom Zároveň však, ak by sa bolesti stupňovali alebo pretrvávali dlhšie je nutné vyhľadať lekára. Elektrickému vankúšu by som sa vo včasnej gravidite radšej vyhla.