Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Rast plodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor, chcela by som sa opýtať na rast bábätka v maternici. Prvé tehotenstvo mi bol vyvolávaný pôrod kvôli IUGR v 36+6tt a malý sa narodil a mal 2380g. Prietoky aj placenta po histológii boli v poriadku, len na CTG boli decelerácie oziev.
    Kvôli tomu ma teraz sledujú opätovne. Momentálne som 35+6tt. Do 33+1 tt to všetko vychádzalo podľa tabuliek a dnes som bola na premeraní a zas vychádza bábätko menšie.
    Takéto mám zapísané hodnoty v knižke:
    BPD/FOCD 9,1 (alebo tam ta čiarka nemá byť ? Neviem)
    TAD/APD 272
    FL 66
    Placenta FUNDUS
    Hydramnion Normálny
    RI v a.umbilicalis 0,61
    PI 0,93
    SD v a.umbíicalis 2,59
    Hmotnosť 2100g
    Zodpovedá 32+5tt.

    Ďalšiu kontrolu mám 20.9. Netreba skôr? Ja aj manžel nie sme vysokí, narodili sme sa obaja tak, že sme mali pod 3kg. Malý keď sa narodil bol úplne v poriadku. Ale strašne ma to stresuje a aj tak ma upokojovali, že tie odchýlky sú ešte ok a uvidíme neskôr a nemám sa stresovať. Mám aj tehotenský diabetes.držím diétu.

    Čo si o tom myslíte vy ?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zaostávanie v raste znamená rozdiel 4 týždne a viac. Plod má už zdedené vlastnosti po Vás, rodičoch, takže ak Vy, ani manžel nie ste vysokí, ani dieťa nebude veľké. Prietoky, ako aj množstvo plodovej vody sú v poriadku. Nevidím dôvod sa znepokojovať. Ak je všetko v poriadku, kontrola o 7 až 10 dní je primeraná. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení, nálezy, okolnosti a informácie a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.

Podobné otázky

  • Rast plodu 3

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Ďakujem Vám za odpoveď.

    Prečo práve veľkosť BPDxFOCD je dôležité ? Písali ste, že to je v poriadku na daný vek.

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, písali ste hodnotu BPDxFOCD s čiarkou (,), tak som Vás len upresnil, že hodnota je bez čiarky a že zodpovedá norme. BPD je parameter priemeru hlavičky, ktorý sa používa pri realizovaní USG biometrie plodu.

  • Rast plodu 2

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Ďakujem pekne za odpoveď.
    A podľa tých meraní je zaostávanie bruška na ktorý týždeň ? Nie je to moc významné zaostávanie ? Bojím sa, že to môže znamenať, že bábätko chudne, aj keď teda prietoky mi merajú týždenne uz posledný mesiac a všetko je vždy v poriadku.

    BPD/FOCD 9,1 (alebo tam ta čiarka nemá byť ? Neviem)
    TAD/APD 272
    FL 66
    Placenta FUNDUS
    Hydramnion Normálny
    RI v a.umbilicalis 0,61
    PI 0,93
    SD v a.umbíicalis 2,59
    Hmotnosť 2100g

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som Vám už písal, zaostávanie v raste znamená rozdiel 4 týždne a viac. Plod má už zdedené vlastnosti po Vás, rodičoch, takže ak Vy, ani manžel nie ste vysokí, ani dieťa nebude veľké. Prietoky, ako aj množstvo plodovej vody sú v poriadku. BPD/FOCD je 91 (mm), to je v poriadku. Plod chudnúť nevie, vie iba stagnovať váha. Ak boli posledný mesiac všetky výsledky v poriadku, nevidím dôvod sa znepokojovať. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení, nálezy, okolnosti a informácie a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.

  • poloha

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dibrý deň pán doktor, chcela som sa opýtať na výsledky z dnešného screeningu. Gestačný vek podľa PM 30+6. Neviem si vysvetliť nič z týchto záznamov ako je postavenie, placenta gr. II a či je v norme a merania umbilicalis a cerebri media.
    Poloha plodu: pozdĺžná, hlavičkou, postavenie II.
    Placenta: predná stena, gr. II
    Plodová voda: normohydramnion
    Morfológia plodu: situs viscerum solitus, plod bez viditeľných anomálií
    BPD:73,57mm
    FOD:93.85mm
    HC:277,63mm
    AC:268,10mm
    HL:51.95mm
    FL:59.02mm
    TCD:36.05mm
    Odhad hmotnosti plodu: 1623g
    RI a umbilicalis:0.67, RI a. cerebri media:0.85
    Rast plodu: primeraný, proporný.
    Som diabetička, tak snáď sú tieto výsledky úspokojivé.
    Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, USG nález máte v norme, hodnoty a parametre sú primerané. Nemusíte sa obávať.

  • Stitna zlaza- zvysenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mam obe hodnoty stitnej zlazy zvysene TSH som mala 9,16 a TPO 16,25. PT-RATIO 1,06 a APTI-RATIO 1,2. Som v 10tt. Tesne pred otehotnenim som mala vsetko skontrolovane a vsetko bolo v norme.Ked si chcem o hypertyreóze co to najst vsade sa len docitam len strasidelne veci ale v podstate je lepsie mat viac hormonov ako keby mali plodu chybat nie? Co by ste povedali? A takisto vela sa pise ze ohrozuje to srdiecko plodu dokonca aj po narodeni. Je to tak?? + rast plodu a este nieco? Napriklad ja nemam ziadne s priznakov ktore su vymenovane pri zvysenej funkcii stitnej zlazy. Velmi sa bojim. Potrebujem nejaky zaver nieco logicke o co sa opriem. Mohlo sa to takto nahle zvysit len kvoli tehotenstvu? Dakujem za kazde slovo.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, toto je otázka pre endokrinológa, ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť a vysvetliť Vám okolnosti a ďalší postup. V tehotenstve dochádza najčastejšie k nedostatočnej funkcii štítnej žľazy matky pre vyššiu spotrebu hormónov. Niekedy však, aj vplyvom autoimunitných procesov, dôjde k vzniku tzv. hypertyreózy a v závislosti od výsledkov a okolností sa prípadne nasadzuje potrebná liečba. Ak budete adekvátne sledovaná a potrebne liečená, nemusíte sa obávať. Nemá zmysel čítať veci na internete, v prípade nejasností sa nebojte pýtať Vášho endokrinológa.

  • Placenta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň dnes na poradni 32+6 ,33tt mi dr vravela že prietoky sú dobre ale že na placente vidno také guličky akoby už dozrievala ak som to správne pochopila , viete mi povedať ako sa to volá aby som si o tom prečítala na internete? Vravela že také častejšie vidi sz v 36tt že môže a nemusí nastať predcasny porod. TP mám 10.8 . Na ďalšiu poradnu ma objednala až 17.7 bojim sa aby placenta neprestala dovtedy fungovať a niečo sa stane. Sú nejaké príznaky na prestatie fungovania placenty? Dalujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vizuálne hodnotenie placenty pri USG vyšetrení je dosť subjektívne. Ak sú prietoky v pupočníku a v stredovej mozgovej cieve v poriadku, nie je prítomný asymetrický rast plodu, či zaostávanie v raste a plodovej vody je dostatok, nemusíte sa obávať. Vyzretá placenta po 34. týždni tehotenstva je častý nález. Neznamená to však, že sa plod nemá dobre, ani to nehovorí o predčasnom pôrode. Spomínané guličky alebo biele polia sú kalcifikáty, ktoré sú síce prejavom dozrievania placenty, samé o sebe však nemenia kvalitu výživy plodu. Placenta 2. stupňa zrelosti s kalcifikátmi sa považuje za celkom normálnu. Vzhľad hustých oblastí v tkanive placenty je spojený s prebiehajúcimi zmenami v placente v poslednom trimestri tehotenstva. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.