Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Stitna zlaza- zvysenie

    , Autor: Hliva

    Dobry den, mam obe hodnoty stitnej zlazy zvysene TSH som mala 9,16 a TPO 16,25. PT-RATIO 1,06 a APTI-RATIO 1,2. Som v 10tt. Tesne pred otehotnenim som mala vsetko skontrolovane a vsetko bolo v norme.Ked si chcem o hypertyreóze co to najst vsade sa len docitam len strasidelne veci ale v podstate je lepsie mat viac hormonov ako keby mali plodu chybat nie? Co by ste povedali? A takisto vela sa pise ze ohrozuje to srdiecko plodu dokonca aj po narodeni. Je to tak?? + rast plodu a este nieco? Napriklad ja nemam ziadne s priznakov ktore su vymenovane pri zvysenej funkcii stitnej zlazy. Velmi sa bojim. Potrebujem nejaky zaver nieco logicke o co sa opriem. Mohlo sa to takto nahle zvysit len kvoli tehotenstvu? Dakujem za kazde slovo.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, toto je otázka pre endokrinológa, ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť a vysvetliť Vám okolnosti a ďalší postup. V tehotenstve dochádza najčastejšie k nedostatočnej funkcii štítnej žľazy matky pre vyššiu spotrebu hormónov. Niekedy však, aj vplyvom autoimunitných procesov, dôjde k vzniku tzv. hypertyreózy a v závislosti od výsledkov a okolností sa prípadne nasadzuje potrebná liečba. Ak budete adekvátne sledovaná a potrebne liečená, nemusíte sa obávať. Nemá zmysel čítať veci na internete, v prípade nejasností sa nebojte pýtať Vášho endokrinológa.