Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Mokré nohavičky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 27tt a od začiatku tehotenstva mávam mokre nohavičky. Sú dni kedy je toho menej, niekedy viac. Plodovej vody mám vždy na každej poradni dosť. Môže to byť taký vodnatý vytok alebo je možné že postupne by takto odtekala plodová víťaz ktorá sa stíha aj doplnat? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tehotenstve sa u niektorých žien vyskytuje vodnatejší výtok, ktorý sa niekedy môže podobať na plodovú vodu ale nie je to plodová voda. Skúsiť si môžete realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a aplikujte si vaginálne probiotiká, najlepšie večer pred spaním. Mohlo by sa to upraviť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Mokre nohavičky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcem sa spýtať, či je normálne mat stále, ale ze stále mokre nohavičky. Som.v 20tt a už dlhšie pozorujem mokro. Je to ako voda...Dnes som bola aj na poradni, doktor sa k tomu vyjadril len tak, že plod na dosť vody. Môže to byť vytok alebo odtok plodovej vody?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa jednať iba o vodnatý výtok, ktorý je v tehotenstve pomerne častý. Skúsiť si môžete realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si aplikovať vaginálne probiotiká. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Plodova voda, vytok, unik mocu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pan doktor, vcera som mala kompletnu prehliadku v nemocnici (sono,ctg, kontrola krcka atd, dostala som infuzku). Vsetko OK, len mi napadlo, mam viac vytoku, je taky belavy resp mliecny, nie je priesvitny ako voda, hlavne mi vytecie po pouzití WC. Niekedy po pouziti WC mam pocit ze mam mokre nohavicky ale citim z toho moc alebo ten vytok- je to vzdy takej mliecnej farby nie vodnate. Vcera na vysetreni sonom a vaginalne - neotvaram sa, krcok neskrateny a cervix 0, plodovej vody normalne mnozstvo - len mi nenapadlo sa ich spytat na ten vytok a teraz spatne rozmyslam, ze ked na sone bolo vsetko ok, asi mi neoteka voda- to by bolo vidno aj tam nie? Nemam cely den pocit mokra, len zvacsa po pouzití WC, aj to nie vzdy????‍♀️ vcera som bola na pohotovosti kvoli miernym bolestiam v podbrusku, nechcem tam ist zas, len teraz nad tym spatne rozmyslam???? kebyze si cupnem a zatlacim, nic netecie. dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pošva aj v tehotenstve produkuje výtok, ktorý môže byť aj vodnatejší, číry, ale aj mierne do žlta sfarbený. Niekedy môže byť výtoku aj väčšie množstvo a može vzniknúť aj podozrenie na ventilový odtok plodovej vody. Ak boli výsledky všetkých vyšetrení aj USG v poriadku, nemusíte sa obávať. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Clotrimazol

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, včera večer som si dala prvú tabletu Clortimazolu 100mg. Dnes ráno úplne mokré nohavičky aj tepláky, v ktorých som v noci spala. Po príchode na wc som okrem mokrých nohavičiek na nich mala aj riedky biely výtok, ktorý vychádzal z posvy.

    Viete mi prosím poradiť čo to môže byt?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je možné, že sa tabletka nedostatočne rozpustila, prípadne, že ste si ju nedali dostatočne hlboko do pošvy a pri rozpúšťaní vytiekla vonku. Odsledujte si to.

  • Tvrdnutie bruska, unik tekutiny po vyprazdneni mechura

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p.doktor. prvy porod som mala sekciu teraz som v 31tt. Pozorujem uz 2 tyzden unik tekutiny. Najprv som si mysela ze to je z toho ze dieta tlaci na mechur a unikne moc. No teraz aj pri uplnom vyprazdneni moc. mechura hned po opusteni toalety mam cele mokre nohavicky aj nohavice. Moze sa jednat aj o unik plodovej vody? Pred otehotnenim som absolvovala konizaciu krcka maternice loop sluckou.
    Brusko mi tvrdne denne. Ak lezim s vylozenymi nohami je to OK. Akonahle chcem len navarit alebo vykonat drobnu cinnost brusko ma paly, tvrdne, boli (mam pocit akoby som nanom mala zavesene kovove zelezo a taha ma dole). Beriem magnezium 2-3x denne podla potreby (ak cely den lezim nemusim ho vziat vobec). Mam aj bolestivu zilovu herniu na pyskoch ohambia. Dakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte podozrenie na odtok plodovej vody, je nutné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, prípadne zdravotnícke zariadenie, takto sa Vám k tomu vyjadriť neviem. Odporúčam dodržiavať kľudový režim, počas ktorého ťažkosti nemáte.

  • odtekanie plodovej vody

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobý deň pani doktorka. Momentálne som v 33tt a už asi týždeň ma trápi stále nutkanie na cikanie chodím aj každú pol hodinu no pri cikaní ma nič neštípe ani nepáli. Niekedy sa cítim ako by som sa pocikala lebo mi ostanú mokré nohavičky bojím sa aby to nebola plodová voda. Dosť ma bolí celá pánva aj rodidlá a večer sa nemôžem kvôli tomu ani postaviť z postele.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    doporučujem návštevu tehotenskej porandne, pre istotu odber moču na kultiváciu. V tehotenstve sa môže vyskytovať veľmi špecifický výtok, ktorý môže imitovať odtok plodovej vody. V lekárni si kúpte Magnezium tabletkové, mohlo by pomôcť od bolestí.