Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,172 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Clotrimazol

    , Autor: Lucik...

    Dobrý deň, včera večer som si dala prvú tabletu Clortimazolu 100mg. Dnes ráno úplne mokré nohavičky aj tepláky, v ktorých som v noci spala. Po príchode na wc som okrem mokrých nohavičiek na nich mala aj riedky biely výtok, ktorý vychádzal z posvy.

    Viete mi prosím poradiť čo to môže byt?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, je možné, že sa tabletka nedostatočne rozpustila, prípadne, že ste si ju nedali dostatočne hlboko do pošvy a pri rozpúšťaní vytiekla vonku. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • Clotrimazolum

    , Autor: Še

    Dobry den. Som v prvom trimestri 7tt a doktor mi napisal krem clotrimazol. V prib. Letaku je vsak uvedene, ze sa nema uzivat v prvom trimestri. Je jeho pouzivanie teda bezpecne? Mozem krem pouzit? Nic sa nestane plodu? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, údaje o používaní tohto krému v tehotenstve sú veľmi obmedzené. Nepreukázal sa škodlivý účinok na plod, nič menej, z preventívnych dôvodov, má byť v tehotenstve, najmä v prvom trimestri, tento krém používaný s rozvahou. Záleží tiež od príčin, pre ktoré Vám gynekológ tento krém predpísal. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky okolnosti, ako aj výsledky vyšetrení, samozrejme, v prípade nejasností sa ho nebojte kontaktovať.

  • Kvasinková infekcia

    , Autor: Luccinda2022

    Dobrý deň.
    Som v 22. tt.
    Od začiatku tehotenstva sa u mňa prejavila kvasinková infekcia.
    Doktor mi predpísal rosalgin výplachy a čapíky nystanin galvex(čapíky až od 12tt). Čapíky momentálne používam iba v prípade, ak ma to dole začne svrbieť.
    Dám si ich 2-3 dni po sebe a svrbenie prejde, ale po pár dňoch sa svrbenie opäť vráti.
    V tom 12 týždni som používala kombináciu výplach a čapíky (celú krabičku).
    Zároveň mám taký žltkastý výtok bez zápachu.
    Môj gynekológ mi povedal, že niektoré ženy majú kvasinkovú infekciu aj celé tehotenstvo.
    Chcem sa spýtať, či by ste mi vedeli odporúčiť aj niečo iné a či to nemôže byť niečo iné ako kvasinková infekcia.
    Tú mi doktor potvrdil na začiatku tehotenstva kultiváciou.
    Odvtedy sa toho nemôžem zbaviť.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, vaginálne výplachy nie sú na škodu, netreba ich však realizovať často. Nemá zmysel zahájiť liečbu kvasinkovej infekcie spomínanými čapíkmi na 2 - 3 dni, je to nedostatočné. Skúsiť si môžete realizovať kúru vaginálnymi probiotikami, no pri pretrvávaní ťažkostí bude potrebné navštíviť alebo kontaktovať Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám predpíše iný preparát na liečbu kvasinkovej infekcie, napríklad Clotrimazol. Skúsiť si môžete aplikovať aj Canesten krém.

  • Mykoza

    , Autor: Niky23

    Dobrý večer prajem, chcem sa spýtať, dnes som bola u Dr. a predpísal mi Clotrimazol tabletky a Clotrimazolum dermalny krem, pretože mám vytok a vyzerá to ze to bude začínajúca mykoza. Ale ja kojim 3 mesačne bábätko. Aj som mu to povedala a ze mi predpise niečo čo môžem, ale v pribalovom letáku je napísané, že ak to beriem treba prestať dojčiť. Tak neviem co teraz mam robiť. Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, predpísané preparáty si môžete do pošvy aplikovať. Tým, že sa jedná o lokálnu (vaginálnu) aplikáciu, sa množstvo účinnej látky, ktoré bude vstrebané, znižuje na minimum. Výrobca nemožnosť užívania počas kojenia uvádza z dôvodu možného použitia clotrimazolu aj na ošetrenie bradaviek, kedy je skutočne potrebné kojenie prerušiť, prípadne je potrebné pred každým kojením prsný dvorec a bradavku dôkladne opláchnuť.

  • Clotrimazol

    , Autor: Heri

    Dobrý deň, pán doktor. Som v 37. tt, sekcia naplanovana o 2 týždne. Z posledného steru mi doktor zistil mykozu a predpisal mi fungicidin zvonku a clotrimazol 6 tabliet zvnútra. K tým tabletám je pribalený aj taký hrozivo dlhý aplikátor, tak sa chcem spýtať, či ho môžem použiť alebo sa to v tehotenstve neodporúča?
    A druhá vec, na ktorú by som si rada prečítala váš názor... Prvú akútnu sekciu som absolvovala pred tromi rokmi z dôvodu nepostupujuceho pôrodu, babatko malo 4440g. Teraz som presne 36+4 a odhad dvoch doktorov je 3200g. Bola mi doporučená sekcia, vraj bábätko je opäť o niečo väčšie. Inak tehotenstvo je úplne bezproblémové. Čo si o tom myslíte vy?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, v tehotenstve sa majú liečivá podobného typu aplikovať bez aplikátora. Ak chcete vyskúšať rodiť spontánne, za istých okolností sa to dá. Musia však byť splnené kritériá. Termín cisárskeho rezu sa v takomto prípade nestanovuje týždeň pred termínom pôrodu ale na termín, či pár dní po termíne a ak sa do vtedy nerozbehne sama kontrakčná činnosť, alebo v termíne bude vychádzať väčší plod, tým, že ste už po jednom cisárskom reze, urobí sa cisársky rez.

  • Clotrimazol

    , Autor: Mischa

    Dobrý deň, prosím vás chcela by som sa opýtať či môžem užívať Clotrimazol aj po vymiznuti príznakov? Som v 20.tt a pred včerom som mala hustý bielo žltý až skoro do zelena hrudkovity vytok bez zapachu, preto som volala svojmu gynekológovi ktorý mi predpísal Clotrimazol, no dnes už taký vytok nemám, je menej hustý a bez hrudiek, myslite że teda môžem ten Clotrimazol užívať? Ďakujem za skorú odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Clotrimazol užívať môžete, prípadne si najprv môžete realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom a aplikovať si vaginálne probiotiká a ak by sa stav zmenil a výtok aj napriek tomu objavil, až následne začať s aplikáciou Clotrimazolu.