Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,696 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Druhé tehotenstvo a znova skracovanie krčka maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    toto je moje druhé tehotenstvo. Som momentálne v 26 TT (25+2). Prvé tehotenstvo som mala rizikové od 16 TT kôli skracovaniu krčka maternice mala bola veľmi nízko nedala sa jej zmerať hlavicka. Mala som kludovy režim na lôžku doma - brala som magnézium a nospu. Zvládla som do 38 TT.
    Toto druhé tehotenstvo bolo v poriadku no pred týždňom na poradni ( v 25 tt) bol malý zas nízko. Dala sa mu ledva zmerať hlavicka. Krčok bol pevný, dlhý cervikomerriu 3,8 cm bez vnútorného funelingu a otvárania, cs0. V priebehu týždňa mi dosť tvrdlo podbruško. Dnes v noci dokonca celé tak, že som sa niekoľko krát prevrátila a i tak bolo stále tvrdé. Neváhala som a šla som môjmu gyn. Ten mi pohmatom skontroloval krčok že trošku zmäkol CS1, maly bol teraz hore hlavičkou a dole mal riťku. Kontroloval aj krčok cervikom. a skrátil sa na 3 cm, bez funelingu bez otvárania. Doktor mi povedal že môžem fungovať normálne len trošku poobede ležať. ( Samozrejme mne to nedá a viac ležím) Zo steru mi vyšla candida na ňu mi dal na vkladanie clotrimazol AL 6 tab. a nospu 2x1 tableta.Samozrejme celé tehotenstvo mám magnézium Môže byť to skracovanie spôsobené kvasinkami? Pýtala som si progesterón na vkladanie. Povedal mi že to mi nepomôže na krčok že to nemá význam, ale že keď sa prelieči candida že mi ich predpíše. Je pravda že progesterón nepomáha pri skracovani krčka maternice ? Či je to individuálne ? Tak isto keď som sa pýtala na probiotiká na vkladanie povedal mi že v tehotenstve to nemá význam a nepoužívajú sa. Ja som si dávala minulý týždeň vitagyn C nemohli aj oni spôsobiť skracovanie?
    Ako mám podporiť krčok aby som vydržala aspoň do 36 týždňa a neporušila skôr? Mám sa pýtať do nemocnice? Dúfala som že tie probiotiká pomôžu. Som z toho úplne na nervy a zúfalá. Prosím vás skúste mi nejak poradiť .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dĺžka krčka 3 cm, ak nie je prítomný funneling (vnútorné otváranie) a krčok drží aj pri zakašľaní (Valsalvov manéver), nie je dôvod na obavy. Nie je to nález na užívanie progesterónového bloku. Vaginálne probiotiká Vám určite nepoškodia, práve naopak. Mnohokrát si dokážu poradiť aj s kvasinkovou infekciou, ktorá je v tehotenstve častá. Ak máte častejšie tvrdnutie podbruška, magnézium užívať môžete, až 3x2 tabletky denne až do 36. týždňa tehotenstva. Vitagin C Vám tiež určite nepoškodil. Ak bude tvrdnutie podbruška pretrvávať aj napriek užívaniu magnézia, bude vhodné porozmýšlať aj nad infúziou liečbou vrámci hospitalizácie. Nevidel som však nález, ani nepoznám všetky výsledky vyšetrení, informácie a okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého v prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte.