Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • FGR

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem.
    Chcela by som sa opýtať k môjmu problému, ktorého sa bojím už od začiatku tehotenstva.
    Som po jednom potrate s kyretazou pred vyše rokom. Od začiatku tohto tehotenstva mám na maternici hematóm, ktorý je už stabilizovaný. Na prvotrimestralneho screeningu mi vyšlo vysoké riziko FGR a už pred mesiacom sa zdalo, že mala je v brušku menšia.
    Aktuálne som 28+3.
    Biometrické zodpovedá 25+6(68-244-217-47)
    Efw 901gr
    PI AU 1,04, PI MCA 1,35, PI A. Uterina l.dx. 1,06 l. Sin. 1,30

    Ale nič som sa nedozvedela, len škótska kontrola a zvláštny výraz.
    Pán doktor prosím s pravdou von. Čo by ste mi k týmto výsledkom vedeli povedať?

    Ďakujem 100krat

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, to, že je plod menší ešte neznamená, že sa má zle. Prietoky sú zatiaľ v priadku aj CPI. Nepoznám však celý USG nález, ani jeho popis. Nerozumiem, čo ste mysleli výrazom “škótska kontrola”. Určite je však vhodné pravidelne realizovať USG kontroly. Keďže však nepoznám všetky výsledky vyšetrení, ani ďalsie informácie a okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť. V prípade nejasností sa ich nebojte pýtať.

Podobné otázky

  • Hranica FGR stage 1 a SGA

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, v 35+5 bola váha bábätka 2164 g, čakám chlapca. Prietoky, plodová voda, všetko v norme. Záver je diagnóza FGR stage 1, ale ak by bol + 1 deň už je to SGA. Dnes (36+5) bábätko nemerali, ale prietoky, ozvy, plodová voda stále v poriadku. Vo štvrtok mám ďalšiu kontrolu (37+1), bábätko budú už merať a podľa toho majú urobiť oxytocínovy zatazovy test a ak bude všetko ok začať s vyvolávanim pôrodu.
    Čo si o Tom myslíte? Je tento stav taký že je potrebné pôrod vyvolať aj keď sú prietoky ok ?
    Je možné že takéto menšie dieťa s diagnózou FGR/SGA zvládne prirodzenyy pôrod? Nerada by som podstúpila pôrod sekciou.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dôležité je ešte realizovať kontrolnú biometriu , ako aj vyšetriť prietoky a zhodnotiť množstvo plodovej vody, aby sa zistilo, ako rastie plod. Je len možné, že sa jedná o menší plod, keďže už v tomto týždni má prejavy zdedených vlastností po Vás, rodičoch. Ak sú rodičia výškovo menšieho vzrastu a aj mali pri narodení menšiu pôrodnú hmotnosť, nedá sa očakávať, že dieťa bude veľké. Ak sú prietoky v pupočníku, ako aj v cieve mozgu v poriadku, plod je teda dobre živený, priberá, je dostatok plodovej vody, dá sa ešte nejaký čas vyčkať. Oxytocínový záťažový test hovorí o tom, či plod znesie pôrodnú záťaž, teda či zvládne prirodzený pôrod. Keďže však nepoznám všetky výsledky vyšetrení, nálezy, okolnosti a informácie, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Patologickecl prietoky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p. Doktor, zhhrniem moj stav pri prijati do nemocnice.
    1 plod, AS+, PP+, PPHI, post. Lave, plac. ps grade III, bez priznakov odlucovania, mimo DS, DVP 3,6 cm, BPD 88, HC 322, AC 279, FL 70, EFW cca 2322g (pod 1 pctl)
    PI AU 1,01 (84 pctl) PI ACM 0,89 (pod 1 pctl), PCR pod 1 pctl
    O uterus NT, f3ppx, PPHL, Dk bilat. edemy chodidiel, vag. hrdlo 1,5 cm, mediosakralne, polotuhe, vonk. br.pre spic prsta, PV neodteka, nekrvaca, hlavicka nalieha
    Zaver: grav. 37+5, 1/0, GBS neg., FGR foeti, CPR pod 1 pctl.
    Odp. ODBER KO, Hf, VS, pomer alb/kreatinin ratio, ctg 3 x denne, TK P 4 x denne, ringier 500 ml
    Pan doktor, rada by som sa Vas opytala na vysledky, nakolko mi meraju prietoky vzdy ini lekari, jeden tvrdil, ze na porod to este nevidi, a dnes po kontrolnom prietoku mi dalsi oznamil, ze sa bude indukovat porod, som aktualne 38+4, rano ma vysetri primar a zhodnoti situaciu. Je to naozaj tak patologicke, aby sme museli porod vyvolavat? Znaci to o tak vysokom riziku, ze pre babo je lespie ist von? Chcela som velmi nechat to na prirodu, az sa samo vypyta, no nechcem ho ohrozit na zivote. Ctg mam stale v norme, OZ test robeny uz 2x po4 dnoch, na druhy sa podarilo vyvolat kontrakciu, prietok mozgovy vraj nie je v poriadku, (tusim spomenul nejaku diastolu) ohrozuje to babo? V 32+5tt sme mali hmotnost cca 2000 g +-, v 36+5 tt stupla hmotnost odhadom na 2295, pred dvoma dnami 38.+2 tt vraj nejakych 2500 +-300g. Chcela som podrzat tehot. do terminu, ak by este nieco mohlo pribrat a samo sa vypytat. Takto mam velmi velke obavy, ci mu neuskodime, a ci by nebola vhodnejsia sekcia ako vyvolat.a takisto sa chcem opytat, co by to mohlo znacit za nasledky pre babo.
    Dakujem za Vas nazor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste už v týždni, kedy má plod vyvinuté všetky orgány, takže sa nebude jednať o predčasný pôrod. Nie vždy je vhodné nechať veci na prírodu, lebo to nemusí dopadnúť vždy dobre. OZT test bol realizovaný práve kvôli tomu, aby sa zistilo, či plod znesie záťaž pri použití hormónov k vyvolaniu pôrodu. Ak by sa čokoľvek dialo, samozrejme, pôrod sa ukončí cisárskym rezom. Iba na základe opisu jedného USG vyšetrenia sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam postupovať podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrené, odberov, nálezov a najobjektívnejšie sa vedia vyjadriť k Vášmu tehotenstvu, ako aj k ďalšiemu postupu.

  • riziko pre FGR plodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň
    Chcem sa vás opýtať či by ste mi prosím vysvetlili výsledky z prvotrimestrálneho skríningu absolvovaného v 13 t +0 .

    Moj vek je 29r, je to moje druhé tehotenstvo, v prvom tehotenstve som žiadne komplikácie nemala, neliečim sa na žiadne choroby, som nefajčiarka, váha 65, výška 161cm,

    Nálezy normálne vnutromaternicove tehotenstvo
    Akce srdeční zobrazena
    srdeční frekvence 162uderov/minutu
    CRL 68mm
    NT 2,9mm
    intrakraniálna translucencia prítomná
    placenta vzadu nízko
    plodová voda primerane mnozstvo
    pupocník 3 cievy , Úpon pupočníku : centrální

    Nosová kostička : prítomná
    Trojcípa chlopňa-Doppler : normálna

    Biochemický screening:
    Volný beta-hCG 35,86 IU/l
    PAPP-A 2,840 IU/l
    Uterinní artérie - priemerný PI 3,550
    Strední arteriální tlak (MAP) 84,167mmHg

    Výpočet rizika :
    Hodnoty sú nasledovné :
    trizomie 21 - upravené riziko 1:5850,
    trizomie 18 - upravené riziko <1:20000,
    trizomie 13 - upravené riziko <1:20000,
    Preeklampsia pred 34. týždňom 1:204
    Preeklampsia pred 37. týždňom 1:72
    Preeklampsia pred 42. týždňom 1:22
    Rastová retardace plodu pred 37.týždňom 1:93

    Záver: negatívny prvotrimestrálny skríning, plod bez zjavných štrukturálnych abnormalít

    Poznámka : vzhľadom k výslednému riziku pre FGR odp. kontinuálnu profylaxiu formou low-dose ASP p.o (150mg/24hod., V) do 36. TG s event.doplnením hematologického konzil.vyšetrenia a vyšetrenia ratio sFIt-1/PLGF v II. /III.trimestri.

    "rastová retardácia plodu pred 37. týždňom má upravené riziko na 1:93 - čo to prosím vás znamená, je táto hodnota v norme alebo je zvýšené riziko, že moje dieťa bude mať rastovú retardáciu? a čo to vlastne je? ako sa tomu dá vyhnúť v mojom prípade?"

    Viete mi prosím vysvetliť tú poznámku? Mám zvýšené riziko preeklampsie, mala by som brať nejaké aspirín a podstúpiť hematologické vyšetrenie? Pretože môj gynekológ mi nič také nepovedal, tvrdil, že výsledky sú v poriadku a ohľadom preeklampsie nič nehovoril, aj napriek tomu, že sa mi zdá, že to nie je celkom v poriadku.
    Objednala som sa na hematolog.vyšetrenie samozrejme.

    Môj laický pohľad na preeklampsiu je že s ňou majú problémy ženy s vysokým krvným tlakom? nie je to tak? Ja mám krvný tlak skôr normalný až nižší , na poradňach pravidelne 111/62,121/61,121/62. Preto mi je divné to riziko preeklampsie u mňa. Z posledných krvných rozborov u internistu som mala akurát znížený HGB 114g/l , tak mám len doplniť železo.

    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výsledky PTS USG máte v poriadku. Čo sa týka poznámok, je to prepočítané riziko preeklampsie. Neznamená to však automaticky, že sa u Vás preeklampsia prejaví. Spomínaný Aspirín v dávke 100 - 150 mg denne sa predpisuje preventívne. Sú však rôzne štúdie a názory na toto preventívne užívanie. Hematologické vyšetrenie absolvovať môžete. Spomínaný marker preeklampsie sFlt-1/PLGF sa nevyšetruje paušálne, ale pri prejavoch preeklampsie vo vyššom štádiu tehotenstva, akými sú už spomínaný vysoký tlak, opuchy a bielkoviny v moči. Aj napriek tomu, že má žena celý čas normálne hodnoty tlaku, sa u nej môže rozvinúť preeklampsia. Podklady preeklampsie sa budujú už v skorých štádiách tehotenstva pri poruche tvorby ciev. Nemusíte sa však znepokojovať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Chudnutie v 31 týždni

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa opýtať prosím Vás som v 31 týždni tehotenstva a schudla som za 10 dní 2 a pol kila. Sme hospitalizovaný v nemocnici pre fgr 1. Štádium. Prosím Vás môže mať toto schudnutie nejaký vplyv na vývoj a váhu bábätka? Ďakujem za Vašu odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, IUGR väčšinou súvisí s placentárnou nedostatočnosťou, ale samozrejme aj podvýživa alebo náhla zmena váhy matky môže mať vplyv. Nepoznám však všetky informácie ani okolnosti, preto sa neviem bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa informovať u lekárov oddelenia, ktorí sa o Vás starajú.

  • Riziko pre FGR

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    Bola som na ultrazvukovom skriningu, kde lekar uviedol takuto pozn.:
    Vzhladom k vyslednemu riziku pre FGR odp.kontinualnu profylaxiu formoy low-dose ASP p.o. (100mg/24h) do 36.TG s event.dopnenim hematologickeho konzil.vysetrenia a vysetrenia ratio sFlt-1/PLGF v II./III.trimestri.
    Lekar mi predpisal anopyrin - 1 tabletu denne.
    Precitala som si nieco o FGR a google nepise nic dobre.
    Co to prosim Vas znamena? Co sa moze stat dietatku?
    Vopred dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám okolnosti, týžden tehotenstva ako ani presné hodnoty a výsledky USG vyšetrenia, neviem sa objektívne vyjadriť k prípadnému rastovému zaostávaniu plodu, teda ani k odporúčanej liečbe, ktorá je ale pomerne často nasadzovaná ako prevencia preeklampsie. Do 36. týždňa tehotenstva by som Aspirín, alebo teda Anopyrín vo Vašom prípade, neužíval. Spomínaný pomer je včasným markerom preeklampsie, hovorí aj o kvalite placentárnej jednotky. Pri akýchkoľvek nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý najlepšie pozná všetky okolnosti ako aj výskedky vyšetrení.