Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
14,917 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Patologickecl prietoky

    , Autor: Krasti

    Dobry den p. Doktor, zhhrniem moj stav pri prijati do nemocnice.
    1 plod, AS+, PP+, PPHI, post. Lave, plac. ps grade III, bez priznakov odlucovania, mimo DS, DVP 3,6 cm, BPD 88, HC 322, AC 279, FL 70, EFW cca 2322g (pod 1 pctl)
    PI AU 1,01 (84 pctl) PI ACM 0,89 (pod 1 pctl), PCR pod 1 pctl
    O uterus NT, f3ppx, PPHL, Dk bilat. edemy chodidiel, vag. hrdlo 1,5 cm, mediosakralne, polotuhe, vonk. br.pre spic prsta, PV neodteka, nekrvaca, hlavicka nalieha
    Zaver: grav. 37+5, 1/0, GBS neg., FGR foeti, CPR pod 1 pctl.
    Odp. ODBER KO, Hf, VS, pomer alb/kreatinin ratio, ctg 3 x denne, TK P 4 x denne, ringier 500 ml
    Pan doktor, rada by som sa Vas opytala na vysledky, nakolko mi meraju prietoky vzdy ini lekari, jeden tvrdil, ze na porod to este nevidi, a dnes po kontrolnom prietoku mi dalsi oznamil, ze sa bude indukovat porod, som aktualne 38+4, rano ma vysetri primar a zhodnoti situaciu. Je to naozaj tak patologicke, aby sme museli porod vyvolavat? Znaci to o tak vysokom riziku, ze pre babo je lespie ist von? Chcela som velmi nechat to na prirodu, az sa samo vypyta, no nechcem ho ohrozit na zivote. Ctg mam stale v norme, OZ test robeny uz 2x po4 dnoch, na druhy sa podarilo vyvolat kontrakciu, prietok mozgovy vraj nie je v poriadku, (tusim spomenul nejaku diastolu) ohrozuje to babo? V 32+5tt sme mali hmotnost cca 2000 g +-, v 36+5 tt stupla hmotnost odhadom na 2295, pred dvoma dnami 38.+2 tt vraj nejakych 2500 +-300g. Chcela som podrzat tehot. do terminu, ak by este nieco mohlo pribrat a samo sa vypytat. Takto mam velmi velke obavy, ci mu neuskodime, a ci by nebola vhodnejsia sekcia ako vyvolat.a takisto sa chcem opytat, co by to mohlo znacit za nasledky pre babo.
    Dakujem za Vas nazor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ste už v týždni, kedy má plod vyvinuté všetky orgány, takže sa nebude jednať o predčasný pôrod. Nie vždy je vhodné nechať veci na prírodu, lebo to nemusí dopadnúť vždy dobre. OZT test bol realizovaný práve kvôli tomu, aby sa zistilo, či plod znesie záťaž pri použití hormónov k vyvolaniu pôrodu. Ak by sa čokoľvek dialo, samozrejme, pôrod sa ukončí cisárskym rezom. Iba na základe opisu jedného USG vyšetrenia sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam postupovať podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrené, odberov, nálezov a najobjektívnejšie sa vedia vyjadriť k Vášmu tehotenstvu, ako aj k ďalšiemu postupu.