Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Riziko pre FGR

    , Autor: Gabikus

    Dobry den,
    Bola som na ultrazvukovom skriningu, kde lekar uviedol takuto pozn.:
    Vzhladom k vyslednemu riziku pre FGR odp.kontinualnu profylaxiu formoy low-dose ASP p.o. (100mg/24h) do 36.TG s event.dopnenim hematologickeho konzil.vysetrenia a vysetrenia ratio sFlt-1/PLGF v II./III.trimestri.
    Lekar mi predpisal anopyrin - 1 tabletu denne.
    Precitala som si nieco o FGR a google nepise nic dobre.
    Co to prosim Vas znamena? Co sa moze stat dietatku?
    Vopred dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám okolnosti, týžden tehotenstva ako ani presné hodnoty a výsledky USG vyšetrenia, neviem sa objektívne vyjadriť k prípadnému rastovému zaostávaniu plodu, teda ani k odporúčanej liečbe, ktorá je ale pomerne často nasadzovaná ako prevencia preeklampsie. Do 36. týždňa tehotenstva by som Aspirín, alebo teda Anopyrín vo Vašom prípade, neužíval. Spomínaný pomer je včasným markerom preeklampsie, hovorí aj o kvalite placentárnej jednotky. Pri akýchkoľvek nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý najlepšie pozná všetky okolnosti ako aj výskedky vyšetrení.

Podobné otázky

  • riziko pre FGR plodu

    , Autor: klaudy2803

    Dobrý deň
    Chcem sa vás opýtať či by ste mi prosím vysvetlili výsledky z prvotrimestrálneho skríningu absolvovaného v 13 t +0 .

    Moj vek je 29r, je to moje druhé tehotenstvo, v prvom tehotenstve som žiadne komplikácie nemala, neliečim sa na žiadne choroby, som nefajčiarka, váha 65, výška 161cm,

    Nálezy normálne vnutromaternicove tehotenstvo
    Akce srdeční zobrazena
    srdeční frekvence 162uderov/minutu
    CRL 68mm
    NT 2,9mm
    intrakraniálna translucencia prítomná
    placenta vzadu nízko
    plodová voda primerane mnozstvo
    pupocník 3 cievy , Úpon pupočníku : centrální

    Nosová kostička : prítomná
    Trojcípa chlopňa-Doppler : normálna

    Biochemický screening:
    Volný beta-hCG 35,86 IU/l
    PAPP-A 2,840 IU/l
    Uterinní artérie - priemerný PI 3,550
    Strední arteriální tlak (MAP) 84,167mmHg

    Výpočet rizika :
    Hodnoty sú nasledovné :
    trizomie 21 - upravené riziko 1:5850,
    trizomie 18 - upravené riziko <1:20000,
    trizomie 13 - upravené riziko <1:20000,
    Preeklampsia pred 34. týždňom 1:204
    Preeklampsia pred 37. týždňom 1:72
    Preeklampsia pred 42. týždňom 1:22
    Rastová retardace plodu pred 37.týždňom 1:93

    Záver: negatívny prvotrimestrálny skríning, plod bez zjavných štrukturálnych abnormalít

    Poznámka : vzhľadom k výslednému riziku pre FGR odp. kontinuálnu profylaxiu formou low-dose ASP p.o (150mg/24hod., V) do 36. TG s event.doplnením hematologického konzil.vyšetrenia a vyšetrenia ratio sFIt-1/PLGF v II. /III.trimestri.

    "rastová retardácia plodu pred 37. týždňom má upravené riziko na 1:93 - čo to prosím vás znamená, je táto hodnota v norme alebo je zvýšené riziko, že moje dieťa bude mať rastovú retardáciu? a čo to vlastne je? ako sa tomu dá vyhnúť v mojom prípade?"

    Viete mi prosím vysvetliť tú poznámku? Mám zvýšené riziko preeklampsie, mala by som brať nejaké aspirín a podstúpiť hematologické vyšetrenie? Pretože môj gynekológ mi nič také nepovedal, tvrdil, že výsledky sú v poriadku a ohľadom preeklampsie nič nehovoril, aj napriek tomu, že sa mi zdá, že to nie je celkom v poriadku.
    Objednala som sa na hematolog.vyšetrenie samozrejme.

    Môj laický pohľad na preeklampsiu je že s ňou majú problémy ženy s vysokým krvným tlakom? nie je to tak? Ja mám krvný tlak skôr normalný až nižší , na poradňach pravidelne 111/62,121/61,121/62. Preto mi je divné to riziko preeklampsie u mňa. Z posledných krvných rozborov u internistu som mala akurát znížený HGB 114g/l , tak mám len doplniť železo.

    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výsledky PTS USG máte v poriadku. Čo sa týka poznámok, je to prepočítané riziko preeklampsie. Neznamená to však automaticky, že sa u Vás preeklampsia prejaví. Spomínaný Aspirín v dávke 100 - 150 mg denne sa predpisuje preventívne. Sú však rôzne štúdie a názory na toto preventívne užívanie. Hematologické vyšetrenie absolvovať môžete. Spomínaný marker preeklampsie sFlt-1/PLGF sa nevyšetruje paušálne, ale pri prejavoch preeklampsie vo vyššom štádiu tehotenstva, akými sú už spomínaný vysoký tlak, opuchy a bielkoviny v moči. Aj napriek tomu, že má žena celý čas normálne hodnoty tlaku, sa u nej môže rozvinúť preeklampsia. Podklady preeklampsie sa budujú už v skorých štádiách tehotenstva pri poruche tvorby ciev. Nemusíte sa však znepokojovať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.