Rodičia sú vyčerpaní tlakom na dokonalú výchovu, no zabúdajú na seba

Redakcia | 16. september 2024
Rodičia sú vyčerpaní tlakom na dokonalú výchovu, no zabúdajú na seba

Byť empatickí voči dieťaťu neznamená, že musíme obetovať všetky svoje potreby. Že večer plačeme do vankúša, lebo sme kričali na deti a spochybňujeme vlastné rozhodnutia. Kde je empatia voči sebe?

Nájsť rovnováhu medzi starostlivosťou o dieťa a starostlivosťou o seba je naozaj náročné. Toto je presne ten sporný bod, na ktorý rodičia – a matky najmä – často narážajú. V dnešnej dobe, keď nás obklopujú trendy a tlak na "správnu" výchovu detí, sa mnohí rodičia cítia byť vyčerpaní. Skúšajú rôzne prístupy, venujú sa výchove detí ako projektu – od edukačných hračiek a kurzov až po noci, počas ktorých spochybňujú svoje rozhodnutia, konanie a dokonca aj svoje pocity.

Viete však, že spokojná mama je základom spokojného a emocionálne stabilného dieťaťa?

To je kľúčové.

Čo robia mamy celý deň?
Prečítajte si tiež:

Čo robia mamy celý deň?

Jemné rodičovstvo: Prínosy pre deti, ale aká je jeho cena pre matky?

Jemné rodičovstvo, známe aj ako rešpektujúce alebo pozorné rodičovstvo, je v posledných rokoch čoraz populárnejšie medzi rodičmi po celom svete. Tento prístup sa sústreďuje na emocionálnu podporu dieťaťa, snahu pochopiť jeho pocity a potreby a minimalizáciu trestov a autoritatívneho správania. Na prvý pohľad vyzerá ako ideálna metóda, ktorá poskytuje dieťaťu bezpečné a láskyplné prostredie. Avšak napriek jeho pozitívam pre deti, pokiaľ ide o pohodu matiek, sú tu isté rezervy. 

Výhody pre deti

Podľa psychológov jemné rodičovstvo podporuje emocionálnu inteligenciu dieťaťa, rozvíja empatiu a učí deti zdravému zvládaniu emócií. Tento prístup predpokladá, že nesprávne správanie dieťaťa je reakciou na vnútorný konflikt alebo stres. Keď rodičia vychádzajú v ústrety potrebám dieťaťa a pomáhajú mu zvládať emocionálne napätie, podporujú jeho schopnosť sebakontroly a zvládania problémov.

Štúdie ukazujú, že deti vychovávané týmto spôsobom lepšie zvládajú stresové situácie, sú empatickejšie voči druhým a majú lepšie vzťahy v sociálnych skupinách. Odborníci na výchovu zameranú na rešpektovanie potrieb dieťaťa tvrdia, že to vedie k lepšiemu emocionálnemu zdraviu a sebavedomiu v dospelosti.

Nevýhody pre matky

Napriek prínosom pre deti môže jemné rodičovstvo predstavovať veľkú emocionálnu a fyzickú záťaž pre matky. Hlavný problém spočíva v tom, že tento prístup kladie na matky obrovskú zodpovednosť nielen za svoje vlastné emócie, ale aj za emócie detí. Matky často cítia tlak, aby neustále chápali a reagovali na každý emocionálny výkyv dieťaťa, čo môže viesť a aj vedie k vyčerpaniu. Mamy nemôžu byť neustále chápajúce a bez chýb, nie je to jednoducho v ich silách. 

Na rozdiel od tradičných prístupov, ktoré využívajú tresty alebo jasné hranice, jemné rodičovstvo vyžaduje neustálu trpezlivosť a sebaovládanie. Napríklad, namiesto toho, aby mama dieťa rýchlo poháňala do školy, by ho mala viesť k tomu, aby pochopilo dôležitosť prísť načas. Toto však dosť ignoruje rannú realitu v rodinách - časový stres, obliekanie, balenie, príprava desiaty a nečakané udalosti typu strata kľúčov, rozliate mlieko a podobne.

Rodičia sú vyčerpaní tlakom na dokonalú výchovu, no zabúdajú na seba

Rána sú ťažké. Výchova je ťažká. A mama je len človek.

Má svoje termíny, svoju náladu, svoje povinnosti, tiež má svoje očakávania a potreby. Nemá vždy dobrý deň. A je to v poriadku.  

Nereálne očakávania od rodičov

Matky, ktoré sa rozhodnú pre jemné rodičovstvo, často čelia nielen vlastnému tlaku, ale aj tlaku z rôznych rodičovských skupín a komunít. Mnohé mamy sa cítia posudzované za každé zlyhanie, keď nedokážu byť stále "jemné". Cítia sa previnilo. Podľa výskumov sa medzi matkami, často šíri fenomén tzv. „materského zahanbenia“, kde matky kritizujú rozhodnutia iných rodičov. Tento jav len zvyšuje tlak na dokonalosť a emocionálne napätie v mame, ktorá sa snaží vyhovieť všetkým.

Dôležitosť empatie voči sebe samému 

Empatia voči deťom je dôležitá, no často sa zabúda na empatiu voči mame samotnej. Aj rodičia potrebujú emocionálnu podporu a pochopenie svojich potrieb. Byť empatický voči dieťaťu neznamená, že matka musí obetovať všetky svoje potreby. Ignorovanie vlastných potrieb môže viesť k dlhodobému stresu a vyhoreniu.

Kľúčom k úspešnému rodičovstvu je nájsť rovnováhu medzi starostlivosťou o dieťa a starostlivosťou o seba, pretože spokojná matka je základom spokojného a emocionálne stabilného dieťaťa. Ak vám ako barlička pomáha nejaký konkrétny rodičovský prístup, pokojne do toho choďte, ale nepodriaďujte mu všetko.

Veľa vecí sa ako rodičia učíme za pochodu. 
Poznávame svoje dieťa a tiež sami seba.
Ale ani ako mama a otec neprestávame byť sebou. Máme svoje meno, nie sme len maminka a tatinko, máme svoje potreby a túžby.     
Aj rodič je len človek. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: