Moje dieťa je ľavák: Mozog ľavákov pracuje inak ako mozog pravákov

Kristína Majerová | 11. september 2024
Moje dieťa je ľavák

Patríte medzi rodičov, ktorých dieťa preferuje ľavú ruku? Bojíte sa, či zvládne písanie, či nebude nemotorné a či sa mu bude dariť?

Ľavák! Je to dobré alebo zlé? Ako pozeráme na dieťa, ktoré je v niečom trošku iné? Hoci vieme, že tieto deti majú vrodené nadanie, aj tak máme v sebe červíka pochybnosti. Napoleon, Leonardo da Vinci, Charlie Chaplin, Pablo Picasso, Albert Einstein, Jeanne d'Arc, Bruce Willis a ďalší – všetko osobnosti, ktoré preferovali ľavú ruku.

Výskum naznačuje, že desať až dvanásť percent svetovej populácie sú dnes ľaváci. Vedci z Oxfordskej univerzity tvrdia, že mozog ľavákov pracuje inak ako mozog pravákov. Štúdie dokázali, že u ľavákov sú obe strany mozgu lepšie poprepájané a koordinovanejšie, najmä v oblastiach, ktoré sa týkajú používania jazyka. Podľa jedného z vedcov je mozog ľavákov organizovaný trochu nezvyčajným spôsobom, čo im dáva schopnosti, ktoré iní ľudia nemajú.

Mýty a fakty o ľavákoch

Okolo ľavákov koluje mnoho mýtov, ktoré sa nezakladajú na pravde, no rodičom často zbytočne spôsobujú vrásky na čele.

  • Ľaváci sú menej inteligentní. Neexistuje žiadny dôkaz, že by ľaváci boli menej inteligentní. Inteligencia nezávisí od toho, ktorú ruku používate.
  • Ľaváci sú nemotorní. Ľaváci môžu byť rovnako koordinovaní ako praváci, len potrebujú pomôcky a nástroje prispôsobené ich potrebám.
  • Ľaváci majú viac zdravotných problémov. Ľaváci nemajú vyššiu náchylnosť na zdravotné problémy len kvôli svojej preferencii ruky.

Moje dieťa je ľavák

Ako môže rodič konkrétne pomôcť svojmu dieťaťu

Aktuálne našťastie žijeme v dobe, kde sa väčšina rodičov snaží rešpektovať osobnosť dieťaťa. Ľaváci sa nielenže „nepreúčajú“ na pravákov, ale dokonca sú im prispôsobené mnohé vzdelávacie a písacie pomôcky. Nestoja príliš veľa a dieťaťu vedia značne uľahčiť život.

Zakúpenie školských potrieb pre ľavákov

– existujú špeciálne perá, ceruzky, nožnice a strúhadlá pre ľavákov. Ľaváci majú reálny problém strihať s nožnicami pre pravákov, najmä v predškolskom veku. Dokonca existuje aj škrabka na zeleninu pre ľavákov, hoci to nie je písacia pomôcka. Ak dieťa zapájame do domácich prác (čo odporúča Mária Montessori od útleho veku), je fajn mať ju doma k dispozícii. V prípade, že dieťa už používa počítač, existuje aj počítačová myš prispôsobená pre ľavákov.

Prispôsobenie pracovného priestoru

– ak máme napríklad dvoch súrodencov a dva písacie stoly pri sebe, je potrebné brať do úvahy skutočnosť, že dieťa-ľavák by malo byť na ľavej strane, aby nedrgalo lakťom do súrodenca, ktorý sedí vedľa neho.

Povzbudenia nikdy nie je dosť

– ak vnímame, že dieťa o sebe pochybuje alebo mu niekto niečo povedal, povzbuďme ho a vyzdvihnime práve jeho jedinečnosť. Byť ľavákom je úplne v poriadku, často to môže byť ešte veľká výhoda. Pokojne mu vymenujme známych a preslávených ľavákov, ktorí dokázali úžasné veci. A možno práve vďaka tomu, že sú ľaváci.

Čo je pre ľavákov výzva?

Existujú úkony, ktoré sa ľavákom učia o niečo ťažšie, čo však neznamená, že sa to nenaučia. Napríklad zaväzovanie šnúrok na topánkach je náročné, najmä ak to vysvetľuje rodič pravák zo svojho uhla pohľadu.
V takom prípade sa odporúča používať v inštrukciách pojmy/frázy ako „použi ruku, ktorá je najbližšie k dverám“, aby si dieťa osvojilo správny spôsob hneď od začiatku a nebolo zbytočne demotivované.

Pri písaní musia ľaváci dbať o správny úchop, aby mali správny sklon písma a aby sa im atrament nerozmazával. Netreba stresovať, ak dieťa píše číslovku „päť“ zdola nahor alebo písmenko „t“ sprava doľava. Chce to len láskavú trpezlivosť a dieťa sa to naučí správne.

Naklonenie papiera pri písaní na správnu stranu zabezpečí, že si dieťa pri písaní nerozmaže to, čo napísalo, alebo si nebude rukou zakrývať svoju prácu.

Výhody a nevýhody ľavákov

Byť ľavákom má svoje výhody aj nevýhody. Ľaváci sú často lepší v športoch, kde sa vyžaduje rýchla reakcia a nepredvídateľné pohyby, ako je tenis alebo box. Majú tiež výhodu v niektorých umeleckých a kreatívnych oblastiach, ako je maľovanie alebo hudba.

Na druhej strane, ľaváci často čelia výzvam v každodennom živote. Dnes je však temer všetko, dokonca aj hudobné nástroje, navrhnuté pre ľavákov, takže tieto výzvy zvládajú oveľa ľahšie.

Moje dieťa je ľavák

Zaujímavosť z prenatálneho sveta o ľavákoch

Severoírsky psychológ Peter Hepper skúmal niekoľko stoviek snímok detí počas toho, ako si v maternici cucali palec. Približne 90 % detí si cucalo pravý palec a vo veku 12 rokov boli takmer všetky praváci. Zatiaľ čo tri štvrtiny detí, ktoré si cucali ľavý palec, sa stali ľavákmi. Jeden ľavoruký rodič znamená, že je väčšia pravdepodobnosť, že budete ľavák. Ak sú obaja rodičia ľaváci, je pravdepodobnosť, že budete ľavák aj vy, jedna ku štyrom. U malých detí je úplne bežné, že jeden deň používajú jednu ruku a na druhý deň inú. Približne od dvoch rokov však majú batoľatá tendenciu používať jednu ruku viac ako druhú.

Aj ľaváci majú svoj deň!

Od roku 1976 si ľaáci 13. augusta pripomínajú Medzinárodný deň ľavákov. Do tejto doby boli ľaváci utláčaní, menejcenní a mnohí z nich boli na okraji spoločnosti. V minulosti boli často zatracovaní a spájaní s hriechom a nečistotou. Cieľom tohto dňa je zvýšiť povedomie verejnosti o výhodách a nevýhodách bytia ľavákom.

Spýtali sme sa mamičiek:

Ktoré pomôcky pre ľavákov sa vám najviac osvedčili?

Pero pre prvákov, nožnice pre ľavákov. S nožnicami pre pravákov nevidí ľavák čiaru, po ktorej má strihať. Existuje dokonca pravítko s opačným číslovaním, čo znamená, že číslo 1 začína vpravo. Deti často bolí ruka, ak používajú pomôcky určené pre pravákov, netreba to podceňovať.

Ktorá rada/odporúčanie vám najviac pomohlo?

  • Správne návyky držania pera, ceruzky, lyžice - už od najmladšieho veku.
  • V triede sedieť na ľavej strane lavice, aby dieťa nedrgalo pri písaní praváčke/pravákovi. Ideálne sedieť pri okne.
  • Veľmi dôležitý je prístup učiteľa/učiteľky – trpezlivosť, láskavosť, je potrebné rátať s dlhším časom, kým písmo bude krásne a uhladené.
  • V žiadnom prípade nepreučovať na pravú ruku.

Skúsenosť mamy Veroniky so synom ľavákom

Starší syn je ľavák a profiloval sa ako ľavák už v škôlke. Svokra bola prvá osoba, ktorá sa obávala, ako bude písať a podobne. Predikovala problémy, ktoré v skutočnosti nikdy nevznikli. V škôlke mal syn super pani učiteľky, ktoré ho často upozorňovali na správny úchop, za čo som im dodnes veľmi vďačná. V prvej triede nemal žiadne problémy s písaním, písal tak krásne, že nikto neveril, že je ľavák. 

Pani učiteľka nám odporučila kvalitné trojhranné ceruzky, v prvom ročníku pero pre ľavákov. Dnes je syn tretiak a nedám dopustiť na gumovacie pero, kde si vie pekne opraviť chyby a zošity vyzerajú veľmi uhladene. Sama som si ho kúpila do práce. U syna vnímam veľmi silno rozvinutú kreativitu, nádherne kreslí, maľuje, spieva, hrá na husliach. Ide mu to úplne od ruky.

Pri športe sme museli dávať pozor pri nákupe športových pomôcok, napríklad potreboval florbalovú hokejku pre ľavákov. Alebo keď bol prvýkrát na futbalovom kempe, tréner mu kázal kopať do lopty pravou nohou a syn to stále skúšal a nešlo mu to. Postupom času sa však naučil, že v niektorých situáciách sa musí sám ozvať. Dnes som ako mama vyslovene hrdá, že mám syna ľaváka, na ktorého môžem byť právom vo viacerých smeroch pyšná.

Veľmi zaujímavú skúsenosť mám aj s mladším synom, ktorý je pravák a raz mal v sadre asi mesiac pravú ruku. Za ten čas sa naučil používať ľavú ruku tak dokonale, že pani učiteľky v škôlke si mysleli, že je obojručný. Pri jedení nevylieval, vyfarboval tak, že nevyšiel ani o milimeter. No akonáhle mohol pracovať a hýbať pravou rukou, ľavú ruku prestal úplne používať. Pre mňa však bolo fascinujúce, ako plynule a sám od seba prešiel na používanie opačnej ruky.

Významné osobnosti - ľaváci:

  • Bill Clinton a Barack Obama, prezidenti USA
  • David Cameron, bývalý britský premiér
  • Winston Churchill, slávny vojnový premiér
  • Princ William, princ Spojeného kráľovstva
  • Vynálezci Albert Einstein, Isaac Newton a Charles Darwin
  • Taliansky maliar a sochár Leonardo da Vinci
  • Nemecký hudobný skladateľ Ludwig van Beethoven
  • Americký podnikateľ Bill Gates

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: