Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pozitívny tehotenský test

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    S partnerom sa pokúšame o bábätko a ja si neustále sledujem ovuláčné dni. Podľa mojich výpočtov, aj na základe ovulačných testov, som mala ovuláciu minulý týždeň vo švrtok-piatok (4-5 dní dozadu). Dnes som si bola zabehať a keďže behavám pravidelne a dnes sa mi extrémne ťažko behalo, tak som si po príchode domov spravila clearblue tehotenský test. Vyšiel pozitívne, zobrazilo sa plusko s číslami 1-2.
    Je možné, že tak skoro po ovulácii by test vyšiel pozitívne? Dlhu dobu som brala antikoncepciu, ale už 3 mesiace ju neberiem a odkedy ju neberiem tak tie 3 mesiace som mala 21 dňové cykly, takže teoreticky menštruáciu očakávam o cca 3 dni. Je možné, že by som mohla byť tehotná už tak skoro po ovulácii alebo je lepšie radšej počkať s návštevou lekára až kým neprejde doba kedy by som mala mať menštruáciu?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test môže byť aj falošne pozitívny počas ovulácie. Nevylučujem však, že ste tehotná. Tehotenský test má však zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Ak nemáte žiadne ťažkosti, odsledujte si to.

Podobné otázky

  • Leukocyty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pred týždňom mi bol odobraný moč dnes mi prišli výsledky že mám zvýšené leukocyty v piatok som si robila tehotenský test ráno clearblue ktorý mi vyšiel +1-2 takže pozitívny dnes ráno som test zopakovala ale clearblue nie digitálny a objavila sa neskôr slabá druhá čiarka a to isté mi vyšlo aj na obyčajnom pepino papierikovom teste aj keď tiež slabšie ja sa ale chcem opýtať.... Môže zapal močových ciest skresliť výsledok tehotenského testu? Alebo sa Hcg vyplavuje len pokiaľ je žena tehotná? Mam teraz dilemu či som tehotná... Medzitým mam veľmi citlivé prsníky bolesti v podbrušku napätie v krížoch neustálu chuť do jedla a trápi ma už aj mykoza... Na ktorú si mam kúpiť preparáty v lekarni.. Ak sa to nezlepsi mam prísť.. Termín na potvrdenie tehotenstva mi dali 25.7...len ma desí fakt či môže infekcia ovplyvniť ten tehotenský test.. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, bakteriálny zápal močových ciest môže spôsobiť aj falošne pozitívny tehotenský test. Nemusíte byť tehotná. Pre jednoznačné potvrdenie tehotenstva sa realizuje odber krvi na beta HCG.

  • Pozitívny tehotenský test

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, možno to je blbá otázka, ale môj gynekológ je týždeň na dovolenke a chcela by som sa informovať.
    Okolo 10. 11.maja som mala ovuláciu, a aj pohlavný styk počas týchto plodných dní , teraz je tomu 18 dní, menštruácia mi neprišla a mešká už pár dní, no cítila som sa zvláštne, mala som nutkanie urobiť test, ktorý mi vyšiel pozitívny.
    Môže byť test pozitívny aj 17 dní po styku? Sú to predsa len 2 týždne aj pár dní, druhá ciarka bola veľmi slabá, ale bola tam.
    Som necelý rok po pôrode, preto na bábätko ešte pripravená nie som, ale som so vedomá toho, že prerušovaný styk nie je forma antikoncepcie, tak preto sa pýtam, či je možné, aby mi už test ukázal dve čiarky a či je normálne takto skoro mať nafúknuté brucho, a také pocity ako pred menštruáciou.
    Ďakujem pekne, pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test môže byť pozitívny najskôr na 14. až 16. deň od nechráneného pohlavného styku. Nemá ho však zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Spomínané pocity patria medzi skoré príznaky tehotenstva. Odsledujte si to. Včasné tehotenstvo, aj napriek pozitívnemu tehotenskému testu, nebude na USG ešte vidieť. Ak nemáte žiadne ťažkosti v zmysle bolestí, krvácania, či častého vracania, pre potvrdenie tehotenstva je najvhodnejšie navštíviť obvodného gynekológa v 6. až 8. týždni tehotenstva. V prípade ťažkosti navštívte Vášho obvodného gynekológa samozrejme skôr.

  • Veľkosť gestačného vaku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, poslednú ms som mala 22.3. a 20.4. mi vyšiel pozitívny tehotenský test. 26.4. som bola u gynekológa, povedal že vidí gestačný vak o veľkosti 11mm ale že sa skôr prikláňa k tomu, že som otehotnela o cyklus skôr (24.2. predchádzajúca ms). Cyklus mám pravidelný 28 d. Poriadne si nepamätám čo hovoril, ale viem, že nebolo vidno plod. Prečo si teda myslí, že je to z cyklu predtým? To by ale už muselo byť vidieť všetko. Zostala som z toho rozrušená a teraz sa stresujem, nakoľko sa snažím 2 roky kvôli endometrióze. Objednal ma až o dva týždne t.j. 10.5.
    Môže mať gstačný vak 11mm ak som bola uňho 26.4. predpokladám že v 5tt? Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je ani tak podstatné kedy došlo k oplodneniu, dôležité je, či je tehotenstvo v maternici a či je prosperujúce. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Realizovali ste si ho veľmi skoro. K názoru lekára sa Vám vyjadriť neviem. Ak nemáte žiadne ťažkosti, kontrolné USG vyšetrenie je postačujúce realizovať o 10 - 14 dní a na základe toho sa určí ďalší postup. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Mycomax 150 v 1. trimestri

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Z dôvodu silnej mykózy,na ktorú už nič nezaberalo, som užila 1tbl Mycomax 150. Krásne zabrala, prešlo svrbenie, výtok aj nafukovanie. No na druhý deň mi vyšiel pozitívny tehotenský test. Podľa poslednej menštruácie by som mala byť v 4.TT. Mohla som nejak ohroziť bábo?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jednorazové užitie preparátu nebude mať vplyv na tehotenstvo. Spomínaný preparát sa počas tehotenstva nemá používať iba preventívne, pretože nie sú realizované štúdie na tehotných. Absolvujte poradne a plánované vyšetrenia podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Falošná pozitivita tehotenského testu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Rada by som sa opýtala, aké príčiny môžu mať za následok falošne pozitívny test a aká je pravdepodobnosť, že test ktorý ukazuje na tehotenstvo je falošne pozitívny?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test môže byť falošne pozitívny vo viacerých prípadoch. Napríklad, môže byť dôsledkom zvýšenia hladiny ľudského choriového gonadotropínu (hCG) v dôsledku ochorení, ako sú cysty na vaječníkoch alebo cysty žltého telieska, ale aj onkologické ochorenie, napríklad vaječníkov. Falošné výsledky testu sa môžu vyskytnúť aj pri abnormalitách obličiek sprevádzaných krvou alebo leukocytmi v moči a infekciách močových ciest. V zriedkavých prípadoch môže byť falošne pozitívny tehotenský test spôsobený ochorením hypofýzy. Ďalšími možnými príčinami falošne pozitívneho tehotenského testu je tehotenský test, ktorý je po dátume expirácie, tak isto, ak nie sú dodržané pokyny na jeho realizáciu. Tak isto treba myslieť aj na tzv. biochemické tehotenstvo. Ďalšiu skupinu tvoria užívané lieky. Napríklad, ak použijete tehotenský test veľmi skoro po užití lieku na liečbu neplodnosti alebo iné lieky, ktoré obsahujú hCG, tie môžu vyvolať falošnú reakciu a pozitívny výsledok tehotenského testu. Niektoré ženy užívajú preparáty s obsahom HCG na chudnutie, tie môžu tiež spôsobiť falošne pozitívny tehotenský test. Nepoznám však žiadne bližšie okolnosti Vašej situácie, ani informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva, rovnako tak v prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.