Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,697 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Kludovy režim

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem,
    aktuálne zajtra začínam 35tt, dnes som 33+6, od približne 25tt mám kvôli skracujúcemu sa krčku a tvrdnutiu brucha nasadený kludovy režim s liečbou Utrogestan 0-0-2 a Magnerot. Bola som raz hospitalizovaná 3 dni kde mi dávali MGSO4. Počas týchto viac ako dvoch mesiacov len ležím s nohami vyššie, stále som doma, nikam nechodím len keď po byte na wc, obed. lekárka na poslednej poradni namerala krčok cca 20mm bez vnútorného funnelingu ( pár týždňov dozadu som mala s funellingom) a povedala aby som ešte potiahla aspoň do 36TT kludovy režim, čo najdlhšie aby ak nahodou sa bábätko narodilo už úplne donosené, lenže mne posledne týždne aj keď sa idem najesť a sedím dlhšie alebo trosku dlhšie pochodim po byte nevladzem dýchať a strašne mi je ťažko, točí sa mi v hlave kvôli môjmu nízkemu tlaku. Chcem sa opýtať, stále mám dodržiavať kludovy režim na lôžku takmer cely deň alebo môžem aj cestovať autom k rodine 15 minút od bytu alebo sa ísť prejsť alebo o týždeň mame opekacku vo firme tak ísť tam? Alebo radšej mám ešte potiahnuť čo najdlhšie sa dá? Bojím sa aj toho, aby som potom vládala odrodiť ak sa niekedy v 37tt rozchodím.. už to je na mňa naozaj dlho ležať sama, ale nemám problém ak by sa niečo malo stať bábätku ostať ležať radšej .. prosím o vašu radu, ku svojej gynekologické už nepôjdem len priamo do pôrodnice o 2 týždne na kontrolu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď máte krčok matenrice mierne skrátený, ak nie je prítomné vnútorné otváranie, rovnako tak krčok drží aj pri zakašľaní, nie je to katastrofálny nález. Dôležité je aj to, či Vám tvrdne podbruško, či celé bruško a ak áno, ako často, či pravidelne alebo iba občasne. Nemyslím si, že musíte celý deň iba ležať, 15 minút cesty Vám neuškodí. Iba na základe opisu je však ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Nie je zase úplne ideálne iba ležať, nech neochabnete, bežnou chôdzou a vykonávaním krátkodobých činností by sa nemalo nič meniť. Netreba to však preháňať. Ako som už spomínal, záleží veľmi od toho, či máte bolesti alebo nie. Najvhodnejšie je postupovať podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Covid

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, môže covid spôsobiť potrat v 4-5tt ak by prebiehal mierne (bolesť hrdla, mandlí, únava, trocha zatiahnuté dutiny, teplota skôr nie)? Je problémom v takomto prípade vírus alebo skôr teplota/horúčka? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, mal som už viacero pacientiek, ktoré prekonali COVID-19 tesne pred otehotnením, vo včasnom štádiu tehotenstva, či v I. trimestri a narodili sa im zdravé deti. S infekciami vo včasnom štádiu tehotenstva je to väčšinou na princípe "všetko alebo nič", to znamená, že ak nedôjde k potratu, plod môže byť absolútne zdravý. Záleží od viacerých okolností, aj od toho, či ste proti COVIDu očkovaná alebo nie, prípadne, či ste ho už v minulosti prekonali alebo toto je prvá infekcia. Navyše, ak máte iba mierny priebeh a bez teplôt, riziko je o to menšie. Odporúčam piť dostatok tekutín, aspoň 2 litre denne, užívať vitamíny, hlavne vitamín C a D, pri teplote môžete užívať Paralen, dodržujte kľudový režim a vhodná je samozrejme aj karanténa, teda zdržiavať sa doma. Odsledujte si to. Po odoznení príznakov a uplynutí inkubačnej doby navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý tehotenstvo potvrdí, keďže predpokladám, že ho ešte nemáte potvrdené, a stanoví ďalší postup.

  • Krvacanie v 6. týždni tehotenstva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    chcem sa opýtať ohľadom môjho stavu, som v 6. týždni tehotenstva a už 5. Den špinim, bola som u svojho gynekológa dal mi Utrogestan a povedal mi kľúdovy režim aby som mala. Všetko dodržujem a aj tak mam krvavú vložku, aj keď tá krv je do hneda... objednaná som 1.10 k nemu...mám dovtedy čakať? Veď to vôbec nezabera, nevidím zlepšenie...???

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, či slabé krvácanie do 16. týždňa, najmä tmavou krvou je pomerne časté. Súvisí to s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Hovoríme tomu implantačné špinenie. Tmavá krv je stará krv, ktorá vyteká z maternice, hromadí sa v pošve a vplyvom gravitácie sa dostane von z pošvy na vložku. Je lepšie, keď sa krv vyplavuje z maternice, ako by sa mala hromadiť v maternici vo forme hematómu. Môžete užívať aj Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne na podporu ciev. Mohlo by to zmierniť špinenie. Odsledujte si to. Pokračujte v nasadenej liečbe a postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. Ja sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Cvicenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor, chcela by som sa opytat na moj problem, som v 26tt a pocitujem nieco ako svalovku/bolest, neviem to velmi popisat, nie v podbrusku, ale nizsie, v rozkroku, hlavne pri chodzi alebo urcitych pohyboch noh, otacani sa a pod., pri lahu a sede je to miernejsie, doktor mi povedal, ze je to roztahovanie panvy a je to normalne, krcok a ostane veci su v poriadku...chcela by som sa preto opytat co by mohlo pomoct, ak su pritomne bolesti je vhodne absolvovat nejake cvicenia ako napr. gravid joga ? mohlo by to pomoct ? alebo uz musim mat iba kludovy rezim ? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa môže jednať o bolesti spôsobené naťahovaním väzov závesného aparátu maternice, ktorá sa každým dňom zväčšuje. Môžete pociťovať ťahavé alebo pichavé bolesti po stranách podbruška, ako aj v pošve, či v pyskoch, kde jeden z väzov závesného aparátu maternice končí. Skúsiť môžete užívať magnézium, Magnerot alebo MagneB6 pokojne 3x1 až 3x2 tabletky denne. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Kľudový režim

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, ešte som sa chcela spýtať (písala som ohľadom krvácania v dôsledku prasknutej cievky v 16tt cez víkend, beriem dicynone), pán lekár na urgente mi povedal, nech dodržiavam kľudový režim. Zabudla som sa bližšie spýtať, znamená to, že mám len ležať/sedieť a veľa nechodiť? Mám aj dovolenku,ale dva dni aj homeoffice a chcem sa spýtať, či môžem napr. aj normálne sedieť v sede s nevystretymi nohami a tak robit z domu z pc, alebo radšej len ležať a pracovať by som nemala? Kľudový režim je z dôvodu aby nepraskla nejaká ďalšia cievka vplyvom námahy?
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď a Váš čas.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kľudový režim znamená, že môžete sedieť alebo ležať, ako aj pracovať za PC, ale snažte sa nepremáhať, nevykonávať žiadne nie bežné činnosti (zdvíhanie ťažkých vecí, upratovanie, umývanie okien, kosenie trávy, vešanie závesov, ...) Aj keď je špinenie do 16. týždňa pomerne časté, ak sa nebudete namáhať a nebude tlak na malú panvu, zníži sa pravdepodobnosť zašpinenia. Užívať môžete aj Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne. Postupujte podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov.

  • Nalez

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň na poslednom skriningu mi bol zisteny krcok 17.1mm teda skrateny a funneling v tvare V . Cakam dvojicky termin porodu mam na 4.11 mam samcu donosit deti do terminu?
    Som 29 tyzden plody maju 1486g a 1392g maju dobru hmotnost na tento tyzden tehotenstva? Co mozem urobit preto aby som co najdlhsie deticky donosila? Beriem progesterone 500mg vaginalne
    Citim divne bolesti pri maternici a dost casto mi tvrdne brusko

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, určite sa u Vás jedná o rizikové tehotenstvo. Okrem odporúčaných užívaných liekov môžete užívať magnézium v dávke až 3x2 tabletky denne, dodržiavať kľudový režim a postupovať podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. Ja sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.