Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nalez

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň na poslednom skriningu mi bol zisteny krcok 17.1mm teda skrateny a funneling v tvare V . Cakam dvojicky termin porodu mam na 4.11 mam samcu donosit deti do terminu?
    Som 29 tyzden plody maju 1486g a 1392g maju dobru hmotnost na tento tyzden tehotenstva? Co mozem urobit preto aby som co najdlhsie deticky donosila? Beriem progesterone 500mg vaginalne
    Citim divne bolesti pri maternici a dost casto mi tvrdne brusko

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, určite sa u Vás jedná o rizikové tehotenstvo. Okrem odporúčaných užívaných liekov môžete užívať magnézium v dávke až 3x2 tabletky denne, dodržiavať kľudový režim a postupovať podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. Ja sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

Podobné otázky

  • Hranica FGR stage 1 a SGA

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, v 35+5 bola váha bábätka 2164 g, čakám chlapca. Prietoky, plodová voda, všetko v norme. Záver je diagnóza FGR stage 1, ale ak by bol + 1 deň už je to SGA. Dnes (36+5) bábätko nemerali, ale prietoky, ozvy, plodová voda stále v poriadku. Vo štvrtok mám ďalšiu kontrolu (37+1), bábätko budú už merať a podľa toho majú urobiť oxytocínovy zatazovy test a ak bude všetko ok začať s vyvolávanim pôrodu.
    Čo si o Tom myslíte? Je tento stav taký že je potrebné pôrod vyvolať aj keď sú prietoky ok ?
    Je možné že takéto menšie dieťa s diagnózou FGR/SGA zvládne prirodzenyy pôrod? Nerada by som podstúpila pôrod sekciou.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dôležité je ešte realizovať kontrolnú biometriu , ako aj vyšetriť prietoky a zhodnotiť množstvo plodovej vody, aby sa zistilo, ako rastie plod. Je len možné, že sa jedná o menší plod, keďže už v tomto týždni má prejavy zdedených vlastností po Vás, rodičoch. Ak sú rodičia výškovo menšieho vzrastu a aj mali pri narodení menšiu pôrodnú hmotnosť, nedá sa očakávať, že dieťa bude veľké. Ak sú prietoky v pupočníku, ako aj v cieve mozgu v poriadku, plod je teda dobre živený, priberá, je dostatok plodovej vody, dá sa ešte nejaký čas vyčkať. Oxytocínový záťažový test hovorí o tom, či plod znesie pôrodnú záťaž, teda či zvládne prirodzený pôrod. Keďže však nepoznám všetky výsledky vyšetrení, nálezy, okolnosti a informácie, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Porod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor.Som znova v nemocnici pretoze som mala kontrakcie som 32+6 a cakam dvojicky. Otvorena som n 3cm kontrakcie sa podarilo zastavit podavaju mi atosiban.
    S takymto nálezom je mozsnost este deti donisit aspon do 36 tt? Ake mate skusenosti ? Je mi jasne ze v nemocnici budem asi do porodu pretoze ma uz nepustia len ma zaujima ake mate skusenosti kolko sa da este potiahnut Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri tehotenstve s dvojičkami je to iné. V závislosti od typu dvojičiek sa aj inak pozerá na týždeň tehotenstva, to znamená, že za donosené sa považujú dvojičky v 36. - 38 týždni tehotenstva. Mal som už pacientku, ktorá bola počas tehotenstva hospitalizovaná asi štyrikrát, najprv ako hroziaci potrat, potom opakovane ako hroziaci predčasný pôrod a nakoniec, aj keď bola otvorená na 3 - 4 cm, porodila 3 dni po termíne. Čakala však iba jedno dieťa. U Vás je to, ako som už spomínal, úplne o niečom inom. Nezostáva Vám nič iné ako byť trpezlivá, odsledovať si to a postupovať podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná. Ja sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Morfologický utz

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, chcem poprosiť o Váš názor čo sa týka morfologického utz v 2.trimestri. Na prvom špeciálnom sone videla pani doktorka, že malé má perikardiálny výpotok, že by sa to malo vstrebať, ale tak nikto to nevie zaručiť. Následne som bola na odberoch kvôli vírusom a pre istotu aj na nipt testoch, všetko negatívne. Ďalší dvaja lekári vraj žiadny výpotok pri srdiečku nevidia, im prišlo všetko v norme, tí ale nemali až také špeciálne sono... Termín na utz mám 20+1, moja dr mi poradila, nech si dám skorší termín, že sa robia už od 18tt, aby som keď tak stihla absolvovať ešte ďalšie vyšetrenia. Sestrička u špecialistky mi povedala, že nie je dobré chodiť skôr ako v 21.tt. Mám podľa vás trvať na nejakom skoršom termíne pre istotu, keď len o týždeň? Na niektorých stránkach špecialistov čítam, ze utz sa realizuje najneskôr do 20+0, ale každá stránka má inak uvedené, tak sa v tom nevyznám... Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, morfologický screening v II.trimestri naozaj nemá zmysel realizovať skôr ako v 20. - 22. týždni tehotenstva, kedy je najvhodnejšie ho realizovať. Ak sa Vám viacero lekárov vyjadrilo, že USG nález je v poriadku, nevidím dôvod na obavy. Absolvuje morfologický screening podľa objednania v 21. týždni tehotenstva. Nebojte sa pýtať vyšetrujúceho lekára v prípade nejasností.

  • Rast plodu 2

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Ďakujem pekne za odpoveď.
    A podľa tých meraní je zaostávanie bruška na ktorý týždeň ? Nie je to moc významné zaostávanie ? Bojím sa, že to môže znamenať, že bábätko chudne, aj keď teda prietoky mi merajú týždenne uz posledný mesiac a všetko je vždy v poriadku.

    BPD/FOCD 9,1 (alebo tam ta čiarka nemá byť ? Neviem)
    TAD/APD 272
    FL 66
    Placenta FUNDUS
    Hydramnion Normálny
    RI v a.umbilicalis 0,61
    PI 0,93
    SD v a.umbíicalis 2,59
    Hmotnosť 2100g

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som Vám už písal, zaostávanie v raste znamená rozdiel 4 týždne a viac. Plod má už zdedené vlastnosti po Vás, rodičoch, takže ak Vy, ani manžel nie ste vysokí, ani dieťa nebude veľké. Prietoky, ako aj množstvo plodovej vody sú v poriadku. BPD/FOCD je 91 (mm), to je v poriadku. Plod chudnúť nevie, vie iba stagnovať váha. Ak boli posledný mesiac všetky výsledky v poriadku, nevidím dôvod sa znepokojovať. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení, nálezy, okolnosti a informácie a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.

  • Výsledky flowmetrie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, som 36+1, bábätko je menšie, 2200 g. Doteraz boli prietoky OK, dnes troška zhoršenie. Nález je takýto:
    Pphl, pohyby +, výrazná pohybová aktivita plodu, normohydramnion, placenta post, UmA PI 1,01 MCPA PI 1,3, t.c. CPR 4 pctl.

    O tri dni mám ďalšiu kontrolu, je to postačujúce ? Podľa vás sú aké tieto výsledky ? Je to moc zle ? Bojím sa, žeby sa mi to v priebehu týchto troch dní mohlo ešte viac zhoršiť.
    V prípade, že by to nebolo lepšie, chceli by vyvolať pôrod po 37+0.

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe opisu nepoznám úplne všetky výsledky prietokov v pupočníku, takže je veľmi ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť, ale predpokladám, keď Vám bola odporúčaná kontrola o 3 dni, že boli ako tak v poriadku. Plodovej vody je normálne množstvo a placenta je na zadnej stene maternice. Iba na základe opisu sa dá povedať, že je prítomná centralizácia obehu, to znamená, že živiny sú sústredené na výživu mozgu. Je určite potrebné to odsledovať a samozrejme, ak by došlo k zhoršeniu výsledkov, v závislosti od toho stanoviť ďalší postup, či už pôrod vyvolávať alebo ukončiť tehotenstvo cisárskym rezom. Najvhodnejšie je postupovať podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení, nálezy a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.