Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Cvicenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor, chcela by som sa opytat na moj problem, som v 26tt a pocitujem nieco ako svalovku/bolest, neviem to velmi popisat, nie v podbrusku, ale nizsie, v rozkroku, hlavne pri chodzi alebo urcitych pohyboch noh, otacani sa a pod., pri lahu a sede je to miernejsie, doktor mi povedal, ze je to roztahovanie panvy a je to normalne, krcok a ostane veci su v poriadku...chcela by som sa preto opytat co by mohlo pomoct, ak su pritomne bolesti je vhodne absolvovat nejake cvicenia ako napr. gravid joga ? mohlo by to pomoct ? alebo uz musim mat iba kludovy rezim ? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa môže jednať o bolesti spôsobené naťahovaním väzov závesného aparátu maternice, ktorá sa každým dňom zväčšuje. Môžete pociťovať ťahavé alebo pichavé bolesti po stranách podbruška, ako aj v pošve, či v pyskoch, kde jeden z väzov závesného aparátu maternice končí. Skúsiť môžete užívať magnézium, Magnerot alebo MagneB6 pokojne 3x1 až 3x2 tabletky denne. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Bolesti hlavy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Som 33 tt . Už 5 deň pociťujem bolesti hlavy vzadu a v čelovej oblasti netrvajú celé dni ale každý deň bolesť cítim viac hodín. Preklamsiu asi možno vylúčiť tlak nízky okolo 100/60, bielkoviny v moči nie sú ani opuchy vôbec nemám. Pohyby krásne cítim. Môžu tieto bolesti ohroziť plod a mám ich riešiť s lekárom? Alebo neohrozujú plod a sú bežnou súčasťou týchto týždňov tehotenstva? Ako pomoc pijem vodu s citrónom a tekutín vždy 2-3l, niekedy trochu Pepsi, studené obklady, cvičenie krčnej a keď je zle paralen neviem či sa dá pomôcť ešte nejako inak?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin bolestí hlavy môže byť viacero. Najmä v tomto horúcom počasí. Nemusí však súvisieť s tehotenstvom. Príjem tekutín máte doststočný. Preeklampsia sa môže rozvíjať aj nenápadne. Samozrejme, ak nemáte ťažkosti, opuchy, bielkoviny v moči a tlak je v poriadku, pravdepodobnosť preeklamspie je pomerne malá. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní bolestí hlavy navštívte Vášho obvodného gynekológa, či obvodného lekára, ktorí Vás vedia odoslať na ďalšie potrebné vyšetrenia.

  • Cvičenie v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer, aktualne som v 19tt. Pred otehotnenim som aktivne cvicila vo fitku 3krat tyzdenne nieco cez 2roky. Co sa tyka mojho tehotenstva vsetko je v poriadku.
    Minuly tyzden som bola prvykrat od otehotnenia cvicit(ziadne narocne cviky, cviky pod dohladom osobnej trenerky) na druhy den som mala jemný pocit “natahovania” brucha a jemné pichanie v posve. Na dalsi den tieto pocity presli. Je to bezna reakcia tela ? Alebo odporucate dalej netrenovat?
    Po vcerajsom treningu som mala opat pocit jemneho pichania v posve.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, poznám pacientky, ktoré aktívne cvičili vo fitness centre prakticky až do termínu. Je to však individuálne u každej jednej ženy, najmä v závislosti od okolností tehotenstva, rizikovosti, nálezom, výsledkom vyšetrení, ... Spomínané pichavé bolesti v pošve, ako aj po stranách podbruška môžu súvisieť s naťahovaním väzov závesného aparátu maternice, ktorá sa každým dňom zväčšuje. Odsledujte si to. Pri nejasnostiach je najvhodnejšie stav skonzultovať s Vašim obvodným gynekológom, ktorý pozná všetky výsledky vyšetrení, ako aj nálezy a najobjektívnejšie sa Vám bude vedieť vyjadriť.

  • Úzska panva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dnes som mala poraďňu v nemocnici kde budem rodiť. Lekar mi povedal ze mam úzsku panvu a mala by som skusit anibal balónik aby som nemala vela šitia . Anibal som odmietala lebo s tim niesom stotožnená . Teraz na to velmi zneistilo , bola som na porod nastavena ved zvladneme to aj bez anibala a podobnych pomocok.Je to velky problem ak mam úzsku panvu? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, úzka panva a úzky pošvový vstup sú dve rozdielne veci. Aniball je pomôcka pre tehotné po ukončenom 36. týždni tehotenstva na cvičenie hrádze a celkovo pošvového vstupu pred spontánnym pôrodom na zníženie pravdepodobnosti potreby realizácie nástrihu hrádze pri pôrode. Nie je to však povinnosť cvičiť s Aniballom. U niektorých žien je dokonca cvičenie s Aniballom neodporúčané. Určite to zvládnete aj bez Aniballu. Ja ho pacientkam tiež odporúčam, ale ak nie ste na to psychicky nastavená, na silu s ním necvičte.

  • Cvičenie pri snahe o bábätko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    začali sme sa snažiť o bábätko, minulý rok som prekonala 2x potrat - 1x prestalo biť srdiečko v 9tt, 1x anembryomola. Mame absolvované vyšetrenia aj problém bol zrejme nájdený. Chcem sa spýtať, cvicim uz asi 4 mesiace doma s malou zaťažou. Môžem v cvičení bežne pokračovať alebo je v čase po ovulácii potrebne byť opatrnejšia, pripadne robiť si test nejak skôr? Alebo môžem bežne cvičiť, teda aj na brucho, kým nebude menštruácia meškať?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, “bežné” cvičenie nemá vplyv na otehotnenie, ani na samotné tehotenstvo, takže môžete cvičiť aj naďalej. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr to naozaj zmysel nemá. Odsledujte si to.

  • Cvičenie po kyretáži

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či môžem začať zľahka cvičiť 10-11 dní po zákroku, ked nemám žiadne problémy?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vo všeobecnosti sa odporúča dodržiavať pohlavnú abstinenciu, ako aj vynechanie kúpania, aspoň14 dní od zákroku. Ak nemáte žiadne ťažkosti, nevidím problém, pre ktorý by ste nemohli cvičiť.