Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Kľudový režim

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, ešte som sa chcela spýtať (písala som ohľadom krvácania v dôsledku prasknutej cievky v 16tt cez víkend, beriem dicynone), pán lekár na urgente mi povedal, nech dodržiavam kľudový režim. Zabudla som sa bližšie spýtať, znamená to, že mám len ležať/sedieť a veľa nechodiť? Mám aj dovolenku,ale dva dni aj homeoffice a chcem sa spýtať, či môžem napr. aj normálne sedieť v sede s nevystretymi nohami a tak robit z domu z pc, alebo radšej len ležať a pracovať by som nemala? Kľudový režim je z dôvodu aby nepraskla nejaká ďalšia cievka vplyvom námahy?
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď a Váš čas.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kľudový režim znamená, že môžete sedieť alebo ležať, ako aj pracovať za PC, ale snažte sa nepremáhať, nevykonávať žiadne nie bežné činnosti (zdvíhanie ťažkých vecí, upratovanie, umývanie okien, kosenie trávy, vešanie závesov, ...) Aj keď je špinenie do 16. týždňa pomerne časté, ak sa nebudete namáhať a nebude tlak na malú panvu, zníži sa pravdepodobnosť zašpinenia. Užívať môžete aj Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne. Postupujte podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov.

Podobné otázky

  • Cvicenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor, chcela by som sa opytat na moj problem, som v 26tt a pocitujem nieco ako svalovku/bolest, neviem to velmi popisat, nie v podbrusku, ale nizsie, v rozkroku, hlavne pri chodzi alebo urcitych pohyboch noh, otacani sa a pod., pri lahu a sede je to miernejsie, doktor mi povedal, ze je to roztahovanie panvy a je to normalne, krcok a ostane veci su v poriadku...chcela by som sa preto opytat co by mohlo pomoct, ak su pritomne bolesti je vhodne absolvovat nejake cvicenia ako napr. gravid joga ? mohlo by to pomoct ? alebo uz musim mat iba kludovy rezim ? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa môže jednať o bolesti spôsobené naťahovaním väzov závesného aparátu maternice, ktorá sa každým dňom zväčšuje. Môžete pociťovať ťahavé alebo pichavé bolesti po stranách podbruška, ako aj v pošve, či v pyskoch, kde jeden z väzov závesného aparátu maternice končí. Skúsiť môžete užívať magnézium, Magnerot alebo MagneB6 pokojne 3x1 až 3x2 tabletky denne. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Nalez

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň na poslednom skriningu mi bol zisteny krcok 17.1mm teda skrateny a funneling v tvare V . Cakam dvojicky termin porodu mam na 4.11 mam samcu donosit deti do terminu?
    Som 29 tyzden plody maju 1486g a 1392g maju dobru hmotnost na tento tyzden tehotenstva? Co mozem urobit preto aby som co najdlhsie deticky donosila? Beriem progesterone 500mg vaginalne
    Citim divne bolesti pri maternici a dost casto mi tvrdne brusko

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, určite sa u Vás jedná o rizikové tehotenstvo. Okrem odporúčaných užívaných liekov môžete užívať magnézium v dávke až 3x2 tabletky denne, dodržiavať kľudový režim a postupovať podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. Ja sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Hlienova zatka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pred týždňom som bola na poradni u môjho Gyn skonštatoval že mám čiastočne skrátený krčok ale nemeral. Momentálne som 34+5tt a doma mám 20m dcérku čiže kludovy režim veľmi dodržiavať neviem.
    Včera mi odišla ale hlienová zátka čo mi príde skoro dnes pociťujem mierne kŕče ako pred MS ale nič hrozné. Treba ísť na kontrolu na gyn alebo to môže byt úplne normálne ?
    Prvý pôrod bol akútna SC a teraz by som chcela VBAC preto nechcem nič zanedbať.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevylučujem, že sa môže jednať aj o hlienovú zátku, takto je však veľmi ťažké sa k tomu bližšie objektívne vyjadriť. Stále platí, že v prípade ťažkostí alebo nejasností je potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, či zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Placenta praevia marginalis

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť už mesiac som hospitalizovaná v nemocnici pre nízko uloženú placentu (praevia marginalis) pre krvacanie. Podávajú mi liečbu (dicynone,trenolk), ktorá zaberie, no akonáhle mi ju začnú postupne vysádzať vždy sa spustí silne krvacanie. Dnes po mesiaci je krvacanie cely deň akonáhle sa postavím a idem na WC (vychádzajú dosť veľké zrazeniny, ale aj čerstvá krv) a nejako to nechce ustúpiť. Cely mesiac len ležím, hýbem sa minimálne aj napriek tomu, že mi kazali pohybovať sa normalne. Momentálne som 30+2 prosím vás čo by ste urobili inak alebo čo robiť inak, aby sa to zastavilo. Nemám problém odležať si do konca tehotenstva, ale to krvacanie má veľmi trápi. Beriem železo pre nízky hemoglobín

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bohužiaľ, pri tejto diagnóze je špinenie, či slabé krvácanie pomerne časté. Liečba proti krvácaniu a substitúcia železa je základnou štandardnou a prakticky mnohokrát jedinou liečbou. Samozrejme, ak nie sú pridružené aj iné ťažkosti, infekcia, prípadne sa nezaháji kortikoidná príprava pľúcnej zrelosti plodu. Kľudový režim je určite vhodný, nie vždy však účinný. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, nálezy, výsledky vyšetrení a ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam postupovať podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia kde ste hospitalizovaná, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení, nálezy aj okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.

  • Streptokok v pošve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pozdravujem, aktuálne mi prebieha 35tt, počas celého trvania tehotenstva som mala opakovane zápaly posvy a súčasne aj močových ciest preliečované ATB, taktiež na začiatku tehotenstva GBS pozit preliečený ATB. Minuly týžden som bola poslednýkrát u svojej gynekologičky na poradni, ktorá mi robila ster z posvy. Dnes mi volala sestrička s výsledkami že je tam zas streptokok, zajtra mám priniesť moc na vyšetrenie či nie je aj tam nahodou a daju mi vyrobiť penicilinové ATB do vagíny v lekárni, ktoré si mám zajtra vyzdvihnúť. Chcem sa opýtať, tieto ATB mám brať?? Aj napriek tomu že mám v tehotenskej knižke zaznačené že som už bola GBS pozit aby pred pôrodom vedeli. Alebo ich nemám radšej brať? Beriem ešte poslednú krabičku Utrogestnu lebo mám skrátený krčok a nariadený kludovy režim už pár mesiacov. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Streptococcus agalactiae (GBS pozit.) sa v tehotenstve štandardne nepreliečuje, ak žena nemá ťažkosti, prípadne zhoršený nález na krčku, bolesti, či iné ťažkosti. Bez ohľadu na “preliečovanie” budete pri príjme na pôrodnú sálu dostávať antibiotiká až do pôrodu. Nepoznám však nález, výsledky všetkých vyšetrení, informácie ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak nález nie je pokročilý a nemáte ťažkosti, nie je antibiotiká nevyhnutné užívať. Na postupe pri príjme na pôrodnú sálu sa aj tak nič nezmení, stále budete braná ako GBS pozitívna.