Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,684 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Maternica

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň chcela by som sa informovať či je myom na maternici nebezpečný pre bábätko v brušku alebo pre mňa.

    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, myóm na plod v maternici nemá vplyv. Vám môže v závislosti na lokalizácii spôsobovať tlaky na močový mechúr, či chrbticu. Je potrebné ho sledovať a skontrolovať po šestonedelí. Podľa nálezu a okolností sa určí ďalší postup. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, nálezy, ani okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť.

Podobné otázky

  • Životnosť spermií

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, ešte jednu doplňujúcu otázku. Uvádzate, že za ideálnych podmienok spermie prežijú 5 dní. Ake sú to, prosím, ideálne podmienky? Ďakujme

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od obdobia menštruačného cyklu a tým aj kvality hlienu krčka maternice, vaginálnej mikroflóry, či je v pošve infekcia alebo nie, kvalitou spermií - úlohu hraje najmä životnosť a pohyblivosť spermií a tým pádom aj miesto kde sa spermie nachádzajú. V pošve vydrží spermia niekoľko hodín, vo vyšších častiach ženského genitálneho traktu - maternica, vajcovody, kde aj dochádza k oplodneniu aj niekoľko dní. Faktorov je naozaj veľa. Ako som už písal, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. A prerušovaný (nechránený) pohlavný styk nie je antikoncepcia.

  • Tlak v hrudi a podbrušku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry večer som v 17+2tt. Mala som silný výtok a aj mikozu ktora ma dlhsie trápila. Vo štvrtok som bola v poradni dr. Ma pozeral zo spodu a vsimol si to hned mi dal fungicidin a fluomizin vaginalne tablety hned v ten vecer som si dala prvu tabletu a dnes druhu. Nasadil mi este aj magnézium 1 sacok jenne do vody, povedal ze pre istotu kedze sme sa dlho snazili o bábätko. Od podvecera od cca 5tej pocitujem take tlacenie na hrudi alebo plucach neviem odkial to ide presne a uz aj v podbrušku. Ked sa postavim ako keby sa mi ťaháju svaly v bruchu a trošku ma aj skrčí a trochu ma pichá aj do krízou hlavne na pravu stravu nemoze to byt z tych vaginalnch tabliet alebo to tym ze sa roztahuje maternica pri prvom som taketo pocity nemala ani som Nevedela ze som tehotná, tak preto mam trosku obavy či je vsetko v poriadku doktor vravel vo štvrtok ze je vsetko v poriadku. Len dnes začalo toto tak som trochu vystrasena či sa nieco nestalo. Mávam aj nizky tlak teraz v poradni som mala 100/66. Nemoze to byt aj tým dost casto pocitujem nevladnost, točenie tlavy, zavraty, a pred tyzdnom mi bolo aj na odpadnutie moze to byt tym nizkym tlakom? Ďakujem za odpoveď ????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak mávate nízky tlak a užijete k tomu magnézium (predpokladám Magnosolv, ktorý je pomerne silný), môže dôjsť ešte k výraznejšiemu poklesu tlaku a tým môžu byť spôsobené Vami opisované ťažkosti. Takto a Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Skúsil by som zmeniť preparát magnézia, napríklad skúste užívať Magnerot 1 denne, či 2x1 denne a uvidíte. Samozrejme, v prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Svrbenie tela

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Ďakujem za odpoveď. Lebo som niekde čítala, že pri cholestáze stačí ísť na odber na zistenie hladiny žlčových kyselín 1-2 hodiny po jedle. A ja som bola na lačno. A že teraz ta interpretácia výsledkov môže byť teda nepravdivá. Ale hovoríte, že to vplyv na to nemá. Výsledky boli v poriadku. Som v 38tt.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, rozdiel je cholestáza a tehotenská cholestáza. Ak je prítomná tehotenská cholestáza, ktorá je spôsobená tlakom maternice na žlčové cesty, to, či sa najete alebo nie na to vplyv mať nebude, pretože maternica s plodom bude tlačiť bez ohľadu na jedenie. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov.

  • Teplo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň, chcela by som s len opýtať že či nejako neovplyvní bábätko v brusku keď napríklad vyberám jedlo z teplovzdušné rúry a ide z nej teplo priamo na bruško, Snažím sa aby nešlo na bruško ale v 9 mesiaci sa to veľmi nedá už.

    Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nemusíte sa obávať. Plod je v maternici dobre chránený. Teplo môže síce spôsobiť popálenie kože, pod kožou je však ešte viacero vrstiev pod ktorými sa až nachádza maternica.

  • Bolesti na bokoch podbruška.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň Pán doktor,
    začala som 18tt a uz 2 týždeň, ma pobolieva na bokoch podbruška, občas bolesť vystreluje do pochvy, netrva to počas celého dňa, skôr je to viazané, keď si sadnem, alebo zmením polohu, väčšinou, keď som v kľude, ako náhle chodím nič necítim, ale večer a ráno to je najviac cítiť. Nie je to nejaká silná bolesť, ale je to nepríjemné. Pani doktorka mi kázala na poradni brať Magnerot, keď mi to začalo. Je možné že tak dlho trvá bolesť pri rozťahovaní maternice, alebo mi plod niejak môže tlačiť na nervy? Obávam sa až to nie je nič vážne, keď to trvá už dlhšie. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste v II. trimestri, kedy sa maternica začína zväčšovať rýchlejšie a dochádza tým k výraznejšiemu naťahovaniu väzov závesného aparátu maternice, čo sa prejavuje pichavými bolesťami najmä po stranách podbruška, ako aj pichaním v pošve. Je to pomerne časté. Odsledujte si to. Magnerot môžete užívať v dávke 3x1 tabletka denne. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.