Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Teplo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň, chcela by som s len opýtať že či nejako neovplyvní bábätko v brusku keď napríklad vyberám jedlo z teplovzdušné rúry a ide z nej teplo priamo na bruško, Snažím sa aby nešlo na bruško ale v 9 mesiaci sa to veľmi nedá už.

    Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nemusíte sa obávať. Plod je v maternici dobre chránený. Teplo môže síce spôsobiť popálenie kože, pod kožou je však ešte viacero vrstiev pod ktorými sa až nachádza maternica.

Podobné otázky

  • Covid

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň som v 34. tt s vyšiel mi pozitivny test na covid. Mám bolest hrdla a teplotu 37,1. Prosím, môže to mat nejaký vplyv na babo? Hrozne sa bojím.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, mal som už viacero pacientiek, ktoré prekonali COVID-19 tesne pred otehotnením, vo včasnom štádiu tehotenstva, v I., II., III. trimestri a aj tie, ktoré rodili ako COVID-19 pozitívne a narodili sa im zdravé deti. Ak máte iba mierny priebeh bez teplôt, riziko je o to menšie. Nevidím dôvod na obavy. V lekárni je dostať viacero voľnopredajných preparátov, aj pastiliek na hrdlo, aj sirupov proti kašľu, aj kvapiek do nosa pre tehotné. Môžete užívať Paralen v prípade potreby aj každých 6 hodín. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

  • Termizovany vyrobok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň chcem sa opýtať či v tehotenstve stačí aby bol mliečny výrobok termizovany. (Lucina termix) alebo musí byt len pasteriizovany? Pri veľkom množstve výrobkoch to ani nie je uvedené. hrozí vtedy listerioza alebo je to v poriadku.

    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, termizácia výrobkov z mlieka, ako sú dezerty, krémy, tvarohy a tvarohové výrobky, je ohrev týchto výrobkov po skončení ich štandardného výrobného procesu na teplotu najmenej 50 °C a najviac 75 °C v trvaní najmenej 20 sekúnd. Nie je to pasterizácia. Termizované výrobky sa môžu konzumovať aj v tehotenstve, no nie je to pasterizácia.

  • Miznutie príznakov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 9tt.. včera som bola na gynekologii kde bol ultrazvuk a vitalita bolo v poriadku. Cítila som ale úplnu slabosť a bolesti kĺbov, horúčku.. vyšiel mi pozitívny covid test. Teplotu som zrazila paralenom a obkladmi. Dnes len teplota trochu zvýšena. Chcem sa spýtať môže mať choroba vplyv na vymiznutie príznakov respektíve, prestali ma boliest prsníky a necítim ani pnutie. Mám už 2x MA za sebou tak mám mierne obavy. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vírusová infekcia v I. trimestri síce nie je optimálny stav pre tehotný organizmus, zákonite však nemusí dôjsť k potratu. Ak ste však už po 2 zamlčaný potratoch, bolo vhodné pred otehotnením realizovať aspoň hematologické a endokrinologické vyšetrenie na odhalenie možnej príčiny opakovaných potratov. Teraz sa tým už nič neurobíte. Platí zásada “všetko alebo nič”, to znamená, že plodu sa aj napriek prebiehajúcej infekcii COVID-19 nestane nič a tehotenstvo bude prebiehať v úplnom poriadku. Odsledujte si to. Paralen pri teplote užívať môžete, aj každých 6 až 8 hodín. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorých v prípade ťažkostí alebo nejasností kontaktujte.

  • Prehriatie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcem sa spýtať dnes je veľmi dusno tak ležím doma a spím akurát som sa zobudila na to že mi je veeeelmi teplo a zhodou okolností som mala prekryté brucho perinou chcem sa spýtať či hrozí nejake prehriatie bábätka. Samozrejme som takto mohla spať zo dve tri hodiny potom som sa zobudila na neznesiteľné teplo a hneď som sa šla napiť a celá spotená si ľahla opäť no chcem vedieť či bábätku niečo hrozí kedze len brucho a trup som mala obalené žiaľ nechtiac v perine.dakujem za odpoveď som 22+6

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v týchto teplých mesiacoch je potrebné dodržiavať zvýšený pitný režim. Nemusíte sa obávať, plodu sa nič nestalo, dodržujte aj naďalej dostatočný pitný režim.

  • Prsníky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý vecer pán doktor, veľmi by som Vás prosila o radu. Rodila som 9.5. a odbzaciatlu som mala problémy s dojčením, mlieka som mala stále malo, stále som malého musela doktmovat, papal aj 4 hodiny no mlieko mu už nešlo buď vôbec alebo veľmi minimálne, pri odsávani som mlieka mala tiež veľmi malo (pár kvapiek), tak som si povedala že zo nemá zmysle siliť a prestala som dojčiť nakoľko jeden prsník som mala už úplne bez mlieka, mäkký a prázdny. No deň na to sa mi najskôr zapálil jeden prsník mala som ho úplne tvrdý ako kameň, veľmi bolestivý a bolestivý, cez noc sa mi to stalo aj na druhom prsníku. Teplotu som nemala ale cítim sa celkovo veľmi slabo akoby mi išla prísť (stále ju mám pod 37). Mám aj hrcky pod pazuchami aj na prsníkov akoby som mala upchate mliekovody, na jednom prsníku ten ktorý sa mi zapálil ako prvý mám už aj cervene škvrny alebo fľaky (také väčšie) a ten prsník mám stále väčší a opuchnutejsi ako zen druhý ktorý mám tiež zapálený. Dojčiť už od tej nedele samozrejme nedojcim, toto cele sa mi rozvinulo včera 27.5., na noc som si dala aj oceánoch mast aj paralen, v teplej sprche som sa snažila prsníky aj poamsitovat a postalacat avsak vyšla mi len voda zafarbená do biela a kusok pár kvapiek mlieka, viete mi prosím poradiť o čo môže ísť a alo to liečiť? Bojím sa aby sa nerozvinul u mňa absces ktorý by sa musel rezať

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste rozhodnutá ukončiť laktáciu, navštívte zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili, kde Vám predpíšu lieky na zastavenie laktácie. Dôležité je pravidelne masírovať, nahrievať a uvoľňovať prsníky. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak však už máte príznaky zápalu prsníkov, teplotu, zatvrdnutie a bolesti prsníkov, vhodnejšie je navštíviť zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili, kde zvážia prípadnú potrebu nasadenia antibiotík a určia ďalší postup.