Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,479 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Upratovanie

    , Autor: Florencia 5

    Pán doktor som 10 tt a mám doma veľký neporiadok som riziková ale potrebovala som si povysávať a umyť dlážku ja viem že by som mala ležať ale cítila som sa dobre a keď ma začalo pichať v podbrušku tak som si ľahla ale príde mi zbytočne platiť upratovacie služby keď povysávať môžem ja. Môže to byť problém alebo je to v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte ťažkosti, výslekdy vyšetrení a nálezy boli v poriadku a nebudete sa premáhať, nevidím dôvod, aby ste si pomaly nemohli poupratovať.

Podobné otázky

  • Upratovanie

    , Autor: Florencia 5

    Ale ja som sa aj trošku ponamahala s tým vysavanim a umytím dlážky no nebolo mi nič teraz som trošku unavená a mám bolesti mierne ale ležím ale pred tým som sa naozaj cítila dobre.chfem sa len spýtať či mám panikáriť a utekať na pohotovost alebo sa môžem upokojiť ? A nabudúce možno trošku menej upratovať.no vravím cítila som sa dobre inak by som nezačala s tým.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa mňa nie je vôbec dôvod na paniku. Zvýšená únava je, najmä v začiatkoch tehotenstva, veľmi častým prejavom v tehotenstve. Ak nemáte žiadne iné ťažkosti, bolesti, či krvácanie, odsledujte si to. Navštívte Vášho obvodného gynekológa podľa plánu. Samozrejme, v prípade ťažkostí aj skôr.

  • Placenta praevia centralis

    , Autor: Macka01

    Dobrý deň prajem, prosím Vás chcem sa spýtať, na morfologickom ultrazvuku v 20tom týždni, mi pán doktor povedal, že mám placentu vcestnú, ktorá komplet prekrýva vnútornú bránku. Je to zadná stena. Pohyby cítim. Bábätko je v poriadku. Je to 2 tehotenstvo, 1 pôrod už bol - prirodzený, bez problémov. Toho času nekrvácam, nešpiním.
    Do záveru napísal: Placenta praevia centralis.
    Moja otázka by znela, či môžem chodiť normálne do práce (8 hodinové zmeny)? Som sestrička na jednej klinike, samozrejme nebudem dvíhať pacientov ani nič podobne, avšak sedieť, vybavovať telefonáty, brať krv, sem tam chodiť - tomu sa určite nevyhnem. Alebo je vhodne ísť radšej na PN a skutočne iba ležať? :(
    Rovnako sa chcem spýtať na vykonávanie klasických domácich prác - ako je predovšetkým varenie, sedenie za PC a práca z domu, príp. prechádzky vonku....upratovanie atď., to pomáha manžel, takže som odbremenená :)))
    Je možne, že placenta sa ešte vytiahne a bude všetko v poriadku a budem rodiť prirodzene?
    Ďakujem za Váš čas. :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe opisu si myslím, že tehotenstvo bude musieť byť ukončené plánovaným cisárskym rezom. Placenta sa už za týchto okolností nevytiahne. Je potrebné o tom informovať pred vyšetrením každého vyšetrujúceho lekára. Pri diagnóze Placenta praevia centralis je vaginálne vyšetrenie kontraindikované. Ak nemáte žiadne ťažkosti, pri bežných činnostiach môžete fungovať. Určite sa však nepresilujte a nenamáhajte. Je na mieste zvážiť PN vo vyššom štádiu tehotenstva. Pri ťažkostiach alebo nejasnotiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Špinenie

    , Autor: Dominica

    Dobrý deň. Som druhýkrát tehotná, momentálne v 25 tt. 4.11. Som zaznamenala hnedé špinenie. Hned som navštívila môjho gynekológa ale všetko bolo v poriadku. Dal mi Utrogestan a Ascorutin a nariadil kludovy režim. Po dvoch dňoch to prešlo. 19.11. Som bola na 3D sone a tam mi pani doktorla tiež povedala, že je všetko v poriadku, len bábätko a placenta su nízko uložené, ale vraj sa to zvykne upravit. Par dni na to som opat začala spinit ma hnedo, dva dni predtym som veľa upratovala nakolko sme prerabali byt. Po jednom dni to prešlo. Predvčerom som zase začala spinit na hnedo. Teraz som chora dosť kašlem a fukam si nos. Beriem ak ATB. Navyse sme s priatelomalo oralny sex, neviem či to môže mat suvis s orgazmom. U doktora som nebola, nakolko vtedy povedal ze mam prist ak by to bola jasná krv alebo by som mala bolesti. Chcem sa spytat na vas nestranný názor, čím si myslite že to môže byt? Moze to byť len námahou alebo sa môže jednať o niečo vážne? Odlucovanie placenty? Neviem co si mam myslieť nakoľko aj môj doktor aj pani doktorka ma 3D povedali, ze je všetko ok, aj krcok a aj placenta, iba ze je nizko. Do nemocnice zatial moc nechcem ísť nakolko mam doma 2 rocneho syna. 2.12. Mam poradňu, stačí ked počkám dovtedy? Babatko ke inak aktivne, kope cele dni, nejaké bolesti nemám a spinenie je hnedé. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu, že všetky výsledky vyšetrení sú v poriadku sa prikláňam k názoru, že ste si nadmernou námahou podráždili maternicu, špinenie môže súvisieť aj s tým. Odporúčam dodržiavať mierny kľudový režim, neznamená to, že musíte len ležať, ale celodenné alebo niekoľkodenné upratovanie pri prerábaní bytu je dosť veľká záťaž. Ak nemáte teraz žiadne ťažkosti, stačí absolvovať tehotenskú poradňu podľa plánu. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach však navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • nizko polozena placenta a pohyb

    , Autor: zuzkabm

    Dobry den pani doktorka,
    bola som na vysetreni a lekar mi povedal, ze mam nizko polozenu placentu, branku prekryva 26 mm. Poucil ma o kludovom rezime. V tom okamihu mi nenapadlo sa opytat, co vsetko to zahrna. Mozem chodit na prechadzky? Radsej asi po rovine a kopcom sa vyhybat? A stacionarny bicykel na najnizsej zatazi smiem? Ci sa radsej vyhnut? Ak mozem, ako dlho denne? A upratovat doma? Prosim Vas, keby ste mi to priblizili, lebo na internete su rozne nazory, vacsinou som citala, ze zeny takmer len lezia a robia len nevyhnutne cinnosti. Mg 500 uzivam 3 tbl denne. Dakujem a zelam pekny den

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, prechádzky sú povolené, nie však namáhavé, nie turistika, nie napínanie, nezdvíhať ťažké predmety, bicykel, nedoporučujem vôbec
    celkovo i dlhodobé sedenie zredukovať, ak tak radšej ležte
    iné aktivity-upratovanie a pod môžte vykonávať, avšak s minmálnou záťažou, nenaťahovať sa s ťažkými bremenami
    ttiež absolútna absencia pohl.styku
    s pozdravom