Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Sprcha

    , Autor: Florencia 5

    Ešte som sa chcela opýtať takú hlúpu otázku pán doktor. Som v 6+5 cca a dnes som sa po sone sprchovala u rodiny a netušila som že majú taký silný prúd vody a tak silno mi to vstreklo dnu až ma to zabolelo väčšinou sa snažím nestriekat vodu dnu ale teraz sa stalo. Mohlo sa niečo stať ublížiť to bábätku alebo je to v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, ak nemáte žiadne ťažkosti, nebude to mať žiadny vplyv na tehotenstvo.

Podobné otázky

  • Sprcha

    , Autor: Florencia 5

    Dobry deň mám asi blbu otázku ale spýtam sa som hospitalizovana a dnes som sa musela tu v nemocnici vyplachnut sprchou zo spodu kvôli paleniu a svrbeniu z vaginálnej tablety. Žiaľ tu je sprcha ktorú používame všetky. Keď som sa vyplachla napadlo mi či môžem niečo chytiť choroby typu syfilis kvapka chlamýdie zo sprchovej hlavice. Či hrozí nejake riziko alebo je to málo pravdepodobné? Ďakujem za odpoveď

  • Rizikove tehotenstvo

    , Autor: Zuzulele

    Dobry den pan doktor som v 33+4 stale som opakovane hospitalizovana pre kontrakcnu cinnost vzdy vraj falosnu no pri poslednom prepisteni mam v sprave napisane palpacne vysetrenie cervix tuhy zatvoreny vnutorna branka zatvorena hrdlo 3cm....usg nalez teda cervikometria cervix 32,7mm tvar T profil naznaceny funneling 3,7mm...chcem sa opytat je tento nalez velmi zly? Vydrzim s tymto nalezom aspon do 36 tyzdna ? Velmi sa bojim ked som sa prepustajucej lekarky pytala na nalez toho funnelingu povedala ze to je uz normalme na moj tyzden btedy to bolo 33+0 od ledy ma prepustili mam prisny kludovy rezim len lezim max wc a sprcha lieky beriem tak ako mi kazali no mam velky strach velmi pekne vam dakujem za odpoved prajem pekny den

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nález na krčku máte v norme. Aj keď je na USG popisovaný funneling, funkčná časť je dosť dlhá, takže sa nemusíte obávať, čo sa toho týka. Predpokladám, že užívate magnézium, ktoré môžete užívať aj v dávke 3x2 tabletky denne. Dodržujte kľudový režim podľa odporúčaní. Odsledujte si to.

  • Spánok v tehotenstve

    , Autor: Lub1a

    Dobrý deň pán doktor,
    chcem sa s vami poradiť, ako riešiť problémy so spánkom v tehotenstve. Som na konci 6. mesiaca a ide o to, že nie som zvyknutá spať na boku, takže ma pravidelne každé ráno bolia kríže, chrbát, kĺby, niekedy dokonca aj brucho.
    Problém je, že sa každé ráno budím na to, že sa v spánku naťahujem, lebo ma bolí chrbát a nohy. Chcem sa opýtať, či je to nebezpečné pre dieťa? Bojím sa, aby som neurobila nejaké prudké pohyby a nespôsobilo to problémy dieťaťu alebo mne.

    Zároveň sa chcem opýtať, či si môžem v tehotenstve dopriať horúcu sprchu. Kúpeľu sa vyhýbam, ale na horúcu sprchu som zvyknutá aspoň 2x denne, no včera mi ostalo po sprche dosť nevoľno.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s podobným i ťažkosťami sa potýkajú asi všetky tehotné vo vyššom štádiu tehotenstva. Musíte si nájsť úľavovú polohu, tak, aby Vám bolo dobre a nič Vás netlačilo. Existuje viacero tehotenských vankúšov, ktoré by Vám mohli pomôcť. Naťahovanie sa plodu neublíži, nemusíte sa obávať. Horúca sprcha v tehotenstve nie je veľmi dobrým nápadom. Chápem, že chcete trošku uvoľniť svalstvo, ale sú aj iné možnosti, ako práve horúca sprcha, ktorá Vám môže skôr uškodiť a spôsobiť minimálne nevoľnosť.

  • Otvorenie

    , Autor: Evanja

    Dobrý deň pán doktor, som v 32tt, moj krčok je 27mm a otvorená som pre prst. Pre prst znamená na 2cm? Chcela by som sa vás opýtať či s mojim nálezom je možné donosiť bábätko aspoň do 37tt.? V nemocnici som bola hospitalizovaná a boli mi podávané aj kortikoidy na vývin pľúcok. Mám absolútny kľudový režim len wc, sprcha a jedlo, užívam magnesium a utrogestan 1-0-2. Ďakujem za odpoveď. Pekný deň prajem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, otvorenie pre prst znamená na šírku prsta, čo je cca na 1 cm. Áno, teoreticky je možné donosiť plod až do termínu. Pokračujte v nasadenej liečbe. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť.