Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,283 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Sprcha

    , Autor: Florencia 5

    Ešte som sa chcela opýtať takú hlúpu otázku pán doktor. Som v 6+5 cca a dnes som sa po sone sprchovala u rodiny a netušila som že majú taký silný prúd vody a tak silno mi to vstreklo dnu až ma to zabolelo väčšinou sa snažím nestriekat vodu dnu ale teraz sa stalo. Mohlo sa niečo stať ublížiť to bábätku alebo je to v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, ak nemáte žiadne ťažkosti, nebude to mať žiadny vplyv na tehotenstvo.

Podobné otázky

  • Rizikove tehotenstvo

    , Autor: Zuzulele

    Dobry den pan doktor som v 33+4 stale som opakovane hospitalizovana pre kontrakcnu cinnost vzdy vraj falosnu no pri poslednom prepisteni mam v sprave napisane palpacne vysetrenie cervix tuhy zatvoreny vnutorna branka zatvorena hrdlo 3cm....usg nalez teda cervikometria cervix 32,7mm tvar T profil naznaceny funneling 3,7mm...chcem sa opytat je tento nalez velmi zly? Vydrzim s tymto nalezom aspon do 36 tyzdna ? Velmi sa bojim ked som sa prepustajucej lekarky pytala na nalez toho funnelingu povedala ze to je uz normalme na moj tyzden btedy to bolo 33+0 od ledy ma prepustili mam prisny kludovy rezim len lezim max wc a sprcha lieky beriem tak ako mi kazali no mam velky strach velmi pekne vam dakujem za odpoved prajem pekny den

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nález na krčku máte v norme. Aj keď je na USG popisovaný funneling, funkčná časť je dosť dlhá, takže sa nemusíte obávať, čo sa toho týka. Predpokladám, že užívate magnézium, ktoré môžete užívať aj v dávke 3x2 tabletky denne. Dodržujte kľudový režim podľa odporúčaní. Odsledujte si to.

  • Spánok v tehotenstve

    , Autor: Lub1a

    Dobrý deň pán doktor,
    chcem sa s vami poradiť, ako riešiť problémy so spánkom v tehotenstve. Som na konci 6. mesiaca a ide o to, že nie som zvyknutá spať na boku, takže ma pravidelne každé ráno bolia kríže, chrbát, kĺby, niekedy dokonca aj brucho.
    Problém je, že sa každé ráno budím na to, že sa v spánku naťahujem, lebo ma bolí chrbát a nohy. Chcem sa opýtať, či je to nebezpečné pre dieťa? Bojím sa, aby som neurobila nejaké prudké pohyby a nespôsobilo to problémy dieťaťu alebo mne.

    Zároveň sa chcem opýtať, či si môžem v tehotenstve dopriať horúcu sprchu. Kúpeľu sa vyhýbam, ale na horúcu sprchu som zvyknutá aspoň 2x denne, no včera mi ostalo po sprche dosť nevoľno.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s podobným i ťažkosťami sa potýkajú asi všetky tehotné vo vyššom štádiu tehotenstva. Musíte si nájsť úľavovú polohu, tak, aby Vám bolo dobre a nič Vás netlačilo. Existuje viacero tehotenských vankúšov, ktoré by Vám mohli pomôcť. Naťahovanie sa plodu neublíži, nemusíte sa obávať. Horúca sprcha v tehotenstve nie je veľmi dobrým nápadom. Chápem, že chcete trošku uvoľniť svalstvo, ale sú aj iné možnosti, ako práve horúca sprcha, ktorá Vám môže skôr uškodiť a spôsobiť minimálne nevoľnosť.

  • Otvorenie

    , Autor: Evanja

    Dobrý deň pán doktor, som v 32tt, moj krčok je 27mm a otvorená som pre prst. Pre prst znamená na 2cm? Chcela by som sa vás opýtať či s mojim nálezom je možné donosiť bábätko aspoň do 37tt.? V nemocnici som bola hospitalizovaná a boli mi podávané aj kortikoidy na vývin pľúcok. Mám absolútny kľudový režim len wc, sprcha a jedlo, užívam magnesium a utrogestan 1-0-2. Ďakujem za odpoveď. Pekný deň prajem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, otvorenie pre prst znamená na šírku prsta, čo je cca na 1 cm. Áno, teoreticky je možné donosiť plod až do termínu. Pokračujte v nasadenej liečbe. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť.