Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Spánok v tehotenstve

    , Autor: Lub1a

    Dobrý deň pán doktor,
    chcem sa s vami poradiť, ako riešiť problémy so spánkom v tehotenstve. Som na konci 6. mesiaca a ide o to, že nie som zvyknutá spať na boku, takže ma pravidelne každé ráno bolia kríže, chrbát, kĺby, niekedy dokonca aj brucho.
    Problém je, že sa každé ráno budím na to, že sa v spánku naťahujem, lebo ma bolí chrbát a nohy. Chcem sa opýtať, či je to nebezpečné pre dieťa? Bojím sa, aby som neurobila nejaké prudké pohyby a nespôsobilo to problémy dieťaťu alebo mne.

    Zároveň sa chcem opýtať, či si môžem v tehotenstve dopriať horúcu sprchu. Kúpeľu sa vyhýbam, ale na horúcu sprchu som zvyknutá aspoň 2x denne, no včera mi ostalo po sprche dosť nevoľno.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s podobným i ťažkosťami sa potýkajú asi všetky tehotné vo vyššom štádiu tehotenstva. Musíte si nájsť úľavovú polohu, tak, aby Vám bolo dobre a nič Vás netlačilo. Existuje viacero tehotenských vankúšov, ktoré by Vám mohli pomôcť. Naťahovanie sa plodu neublíži, nemusíte sa obávať. Horúca sprcha v tehotenstve nie je veľmi dobrým nápadom. Chápem, že chcete trošku uvoľniť svalstvo, ale sú aj iné možnosti, ako práve horúca sprcha, ktorá Vám môže skôr uškodiť a spôsobiť minimálne nevoľnosť.