Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,312 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Otvorenie

    , Autor: Evanja

    Dobrý deň pán doktor, som v 32tt, moj krčok je 27mm a otvorená som pre prst. Pre prst znamená na 2cm? Chcela by som sa vás opýtať či s mojim nálezom je možné donosiť bábätko aspoň do 37tt.? V nemocnici som bola hospitalizovaná a boli mi podávané aj kortikoidy na vývin pľúcok. Mám absolútny kľudový režim len wc, sprcha a jedlo, užívam magnesium a utrogestan 1-0-2. Ďakujem za odpoveď. Pekný deň prajem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, otvorenie pre prst znamená na šírku prsta, čo je cca na 1 cm. Áno, teoreticky je možné donosiť plod až do termínu. Pokračujte v nasadenej liečbe. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť.

Podobné otázky

  • Ultrazvuk a vysetrenie

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň chcem sa spýtať od začiatku tehotenstva mám spinenie a krvácanie užívam veľmi veľa hormónov aby sa to nedialo keďže som po Ket ivf. Užívam Estrofem 4*2 plus prolutex ráno a obed večer progesteronelle. Najskôr som spinila na začiatku ružová krv to mi robili sono vyšetrenie na pohotovosti v pondelok pred pár týždňami aj pozreli má prstami z vnútra aj kukli vnútro klieštami. Potom mi navýšili estrofem z 3*2 na 4*2 a progesteronelle aj na obed aby som nespinila potom o týždeň na to som mohla znížiť dávku ale zase som začala špiniť tak som šla ďalší pondelok teda o týždeň toho prvého sona na ďalšie sono a už bola aj akcia srdiečka tam mi nepozerali ani spodok ani prstami čisto len sono bolo všetko ok. Potom som vo štvrtok mala len sono v centre kvôli tomu že ma pottebovali pozrieť aby ma už prevzal môj gynekológ a ubezpečili ma že sono neškodí.Dnes je utorok a ja som zase začala krvácať slabo ružovo a mala silné kŕče dva dni už od včera v noci a keďže som nespala šla som teda dnes neskoro na pohotovosť pretože som nechcela nič podceniť. Robilo sono pár minút a pozreli má aj zvnútra prstami plus dali tie kliešte na otvorenie pošvy. Nebolo to príjemné ale všetko bolo ok skrátka výsledok znie že pravdepodobne krvácam z vysokého krvného tlaku no chcem sa spýtať či takéto vyšetrenie pošvy vnútorné prstami alebo to že dali tie kliešte plus sono 4 krát za mesiac tento môže ublížiť bábätku alebo môžem byť pokojná som 7+3 a najbližšie plánujem sono až koncom trimestra. Ale len potrebujem vedieť a upokojiť či mohlo niečo uškodiť či sono ultrazvuk? Alebo vyšetrenie z pošvy keďže dávali dnu tie kliešte či ako sa to volá a prsty kvôli vyšetreniu. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, najčastejšie ružovým výtokom alebo hnedým výtokom, je do 16. týždňa tehotenstva pomerne časté. Súvisí s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Je to pomerne časté. Realizovanie USG, ani vyšetrenie v gynekologických zrkadlách, či palpačné gynekologické vyšetrenie nemá na tehotenstvo vplyv. Nemusíte sa obávať. Pokračujte v nastavenej liečbe a postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Hlienova zátka a otváranie sa

    , Autor: Michaelita

    Dobrý deň, pán doktor,
    chcela by som sa informovať u Vás ohľadom stavu krčka a hlienovej zátky.
    OG má odoslala do nemocnice kvôli menštruačným bolestiam s vystrelovanim do krížov (31+1).
    Nález bol: uterus normotonus, hrdlo zachovalé, uzavreté, guľatá časť plodu nalieha na panvivy vchod, PV neodteka, nekrvaca.
    Cervikometria 35 MM, VB formovana.
    Vystrašila má, že ešte pár dni a mohla by som začať rodiť pri takých bolestiach a preto treba hospitalizáciu a magneziove infúzie na stabilizáciu. V nemocnici sa ma spýtali, že prečo má s takýmto nálezom poslali, vraj to nie je na hospitalizáciu. Po vyšetrení u nich bol nález nasledovný: uterus normotonus, hrdlo 3 CM, vonkajšia branka pre prst, ďalej uzavreté, na vchod nalieha hlavička, PV neodteka, nekrvaca. Cervikometria 30 mm bez vezikulizacie, Valsalv negat.
    Po danom vyšetrení ma poslali domov, že nevidia dôvod aby som zostávala, iba zvýšili dennú dávku magnézia.

    Je možné, že sa začnem otvárať a môže mi odchádzať postupne hlienova zátka, keďže už je tam otvorenie pre prst? Niekedy počas dňa, predovšetkým ráno pozorujem hustý kúsok hlienu a neviem čo to znamená, no mám obavy pretože mám celé tehu problémy s infekciami. Bolesti po Mg neustupili, no trocha sa zmiernili ale pretrvávajú. Prečo jeden nález hovorí o tom, že je hrdlo zatvorené a druhý otvorenie pre prst?
    Bojím sa pôrodu v takom skorom štádiu, keďže dieťa ešte nie je vivinute. Aké má šance na život?
    A aká je denná dávka magnézia pri takýchto bolestiach?

    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pre začiatok treba povedať, že občasné bolesti v podbrušku, najmä po stranách, ako aj občasné pichavé bolesti v podbrušku, či v pošve súvisia s rastom maternice a s naťahovaním väzov závesného aparátu maternice. Ak bolesti nie sú v celom podbrušku a nie sú pravidelné, pri danom náleze nie je dôvod na obavy. Krčok maternice máte dosť dlhý. To, že je vonkajšia bránka pre prst neznamená, že sa otvárate. Ak je krčok 3 - 3,5 cm dlhý a prst je napríklad 1 cm a zvyšok je uzavretý, nie je to žiadny katastrofálny nález. Nevidím dôvod sa znepokojovať a premýšľať nad situáciami, ktoré sa Vás netýkajú. Magnézium môžete užívať v dávke 3x2 tabletky. Pošva aj za normálnych okolností produkuje sekrét, nie je suchá, občas sa preto môže vyskytnúť hlienovitý, ako aj vodnatejší výtok. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak Vám na vyššom pracovisku v nemocničnom zariadení povedali že hospitalizácia nie je nevyhnutná, postupujte podľa odporúčaní. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne tehotenskú pohotovosť v nemocničnom zariadení.

  • Hrozba predcasneho porodu

    , Autor: zuzanka-3

    Dobry den. Dnes som zacala 29tt. Presne pred tyzdnom som navstivila pohotovost kvoli castemu tvrdnutiu bruska. Vysetrili ma - krcok namerany 2.9cm, makky, tvar V. Otvorenie na spic prsta, na CTG zaznamenane slabe tonizacie (snad som to spravne nazvala). Nechali si ma v nemocnici, podavaju mi 3xdenne magnezium a 3x denne guajacuran, pricom mam co najviac lezat s vylozenymi nohami. Chcem sa spytat na vas nazor, ake je realne riziko predcasneho porodu, aku liecbu by ste nasadili vy a ci je podla vas potrebna hospitalizacia az do konca tehotenstva.

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Vami opísaný, hoci nie úplný, nález svedčí pre hroziaci predčasný pôrod. Hospitalizácia je na mieste. Liečba hroziaceho predčasného pôrodu je vrámci zdravotníckych zariadení na Slovensku obdobná, konkrétne na našej klinike podávame 2g magnézia do žily ráno a večer a na obed pacientka užije 2 tabletky napr. MagneROTu. Okrem toho používame Duphaston 1 tbl ráno a večer. Čo sa táka prepustenia, je o tom predčasné hovoriť, záleží od kontrolného USG a vaginálneho vyšetrenia ako aj Vašich pocitov. V prípade nepriaznivého nálezu sa používa aj kortikoidná príprava pľúcnej zrelosti. Pri akýchkoľvek nejasnostiach sa pýtajte lekárov zariadení, kde ste hospitalizovaná, ktorí majú k dispozícii presné výsledky vyšetrení ako aj vaginálne, či USG nálezy.

  • Možem sa kúpať na kúpalisku 31 tt ??

    , Autor: zuzulien

    Môžem sa kúpať na kúpalisku ?

    Dobrý deň, zaujíma ma, som 31 tt, budem mať štvrte dieťa. Po poslednej poradni lekar konštatoval- krčok na 2,5 cm, otvorena na špic prsta.....( nijako sa k nalezu nevyjadroval, a mna by zaujimalo či je to u 4 rodičky normalny nalez, či by som mala dodržovať nejaky kludovy režim, alebo je to u 4 rodičky normálny nález. A ešte ma zaujima či sa môžem ísť kúať na kúpalisko, alebo pre one otvorenie na špic prsta, sa kúpanie na verejných kúpaliskách neodporúča..
    ďakujem za odpved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    v tehotenstve sa zväčša neodporučuje navštevovať kúpaliská kvôli vzniku prípadnej infekcie bez ohľadu na vaginálny nález. Ten je absolútne v poriadku.

  • dobry den

    , Autor: odbornik6

    dobry den chcela by som sa opytat som v 17t.t a na kontrole mi doktor zapisal do teh. knižky cs1ten jeden bod mam pri skratenom krčku maternice som druhorodička je to v poriadku

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    veľmi zjednodušene je cervikálne skóre 1 charakteristické skrátením krčka maternice prípadne jeho pootvorenie. Ak ste druhorodička je nález primeraný, nemusíte sa obávať, nenamáhajte sa však a doprajte si aj oddych.