Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hrozba predcasneho porodu

    , Autor: zuzanka-3

    Dobry den. Dnes som zacala 29tt. Presne pred tyzdnom som navstivila pohotovost kvoli castemu tvrdnutiu bruska. Vysetrili ma - krcok namerany 2.9cm, makky, tvar V. Otvorenie na spic prsta, na CTG zaznamenane slabe tonizacie (snad som to spravne nazvala). Nechali si ma v nemocnici, podavaju mi 3xdenne magnezium a 3x denne guajacuran, pricom mam co najviac lezat s vylozenymi nohami. Chcem sa spytat na vas nazor, ake je realne riziko predcasneho porodu, aku liecbu by ste nasadili vy a ci je podla vas potrebna hospitalizacia az do konca tehotenstva.

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Vami opísaný, hoci nie úplný, nález svedčí pre hroziaci predčasný pôrod. Hospitalizácia je na mieste. Liečba hroziaceho predčasného pôrodu je vrámci zdravotníckych zariadení na Slovensku obdobná, konkrétne na našej klinike podávame 2g magnézia do žily ráno a večer a na obed pacientka užije 2 tabletky napr. MagneROTu. Okrem toho používame Duphaston 1 tbl ráno a večer. Čo sa táka prepustenia, je o tom predčasné hovoriť, záleží od kontrolného USG a vaginálneho vyšetrenia ako aj Vašich pocitov. V prípade nepriaznivého nálezu sa používa aj kortikoidná príprava pľúcnej zrelosti. Pri akýchkoľvek nejasnostiach sa pýtajte lekárov zariadení, kde ste hospitalizovaná, ktorí majú k dispozícii presné výsledky vyšetrení ako aj vaginálne, či USG nálezy.