Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,360 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Je to v poriadku?

    , Autor: Katkacer92

    Dobry den, poslednu menstruaciu som mala 4.1.2024, a v januari som bola iba 1x s manzelom, a to 19.1. Otehotnela som. Na krvi som bola, ked mi menstruacia meskala 5 dni, vyslo 3000HCG.
    Teraz V pondelok 5+3tt som som bola na pohotovosti, pretoze som spinila, a povedali, ze nevidia nic, iba prazdny vak. Spinenie pokracovalo do stvrtka, progesteron som nedostala. Dnes v piatok som 6+0tt, bola som opat na usg, a uz bolo vidno embryjko, ale malo iba 2mm a zatial bez akcie srdca. To spinenie odla mna bolo prave to implementacne, ako rastlo, tak som spinila.

    Ako je mozne, ze pri takom vysokom hcg este nebolo embryjko?

    Podla aplikacie som mala ovulaciu 18.1., co podla mna nie je pravda, ale s manzelom som bola iba 19.1.

    Podla vas sa mohlo vsetko posunut?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, embryo tam bolo za týchto okolností od začiatku. Na to, aby ho však bolo vidieť na USG ľudským okom, aj pri maximálnom zväčšení, musí nárast na dĺžku aspoň pár milimetrov. Hodnota betaHCG 3000 IU/l je na 6 týždeň primeraná. Na to, aby sa dalo embryo dobre odmerať, musí nárasť na dĺžku aspoň niekoľko milimetrov. Samozrejme, presnosť vyšetrenia záleží aj od kvality USG prístroja, ako aj ďalších okolností. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Dlhá cesta

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň ešte sa chcem spýtať dnes som sa cítila dobre som 11+3 tt a keďže má zajtra čaká lekár 2,5 hodiny od miesta môjho bydliska tak som dnes sadla za volant keďže mi bolo fajn a odsoferovala to dnes chcem sa len spýtať či takáto dlhšia trasa cesta za volantom nemôže bábätku ublížiť či je to v poriadku? Viem že hlúpa otázka ale radšej sa opýtam či je to v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, cesta autom, navyše v tomto nízkom týždni tehotenstva, nemá na tehotenstvo vplyv. Nie ste chorá, ani postihnutá, ste "iba" tehotná. Môžete fungovať normálne, ako doteraz. Nemusíte sa obávať.

  • Orgazmus

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň pán doktor chcem sa spýtať som po ivf brala som estrofem na udržanie a stále beriem prolutex a progesteronelle. Občas sa mi stáva že mávam orgazmus vo sne na začiatku som často spinila ale už nešpiním a všetko vyzerá v norme. Dnes som sa zobudila zase na orgazmus a keď som poobede driemala ma chytila strašná chuť samozrejme som sa snažila zaspať v polospanku som mala ruky medzi nohami lebo mi bola zima jak som zaspavala. Mala som ale silnú chuť tak som sa len trošku pomasirovala z vonku samozrejme som dostala hneď silný orgazmus že som to cítila aj vnútri. Bolo to príjemné no som v 10 tt veľmi som sa zľakla či tým nemôžem spôsobit Missed abort ??? alebo potrat? Padlo mi to celkom príjemne a síce to bol veľmi silný orgazmus tak hneď som prestala a prebrala sa....sexuálny styk s manželom nemáme práve kvôli riziku potratu no bojím sa že som niečo pokazila. Doteraz sa mi to stávalo občas len v snoch a masturbácii som sa snažila vyhýbať no dnes som mala hroznu chuť a nedalo sa moc odolať....aj keď len z vonku orgazmus prišiel strašne rýchlo ani som sama nečakala. Akože cítim sa trošku lepšie po Tom ale bol veľmi intenzívny aj keď bol len z vonku prosím je dovod na obavy mám utekať na pohotovost? Alebo je to v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, orgazmus Vám potrat nespôsobí, nemusíte sa obávať. Pohlavný styk je zakázaný vzhľadom k obsahu prostaglandínov v ejakuláte, ktoré spôsobujú dozrievanie a otváranie krčka. Klitoridálny orgazmus by vplyv mať nemal. Odsledujte si to.

  • Krv z nosa

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň pán doktor dnes mi tiekla krv z nosa dala som si jednu tabletku ascorutin. Som 10 tt je to v poriadku? Môžem užívať ascorutin bezpečne?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Ascorutin môžete užívať aj 3x1 tabletku denne. Počas tehotenstva, najmä v I. trimestri, ho používame pomerne často. Nemusíte sa obávať. Odsledujte si to.

  • Upratovanie

    , Autor: Florencia 5

    Pán doktor som 10 tt a mám doma veľký neporiadok som riziková ale potrebovala som si povysávať a umyť dlážku ja viem že by som mala ležať ale cítila som sa dobre a keď ma začalo pichať v podbrušku tak som si ľahla ale príde mi zbytočne platiť upratovacie služby keď povysávať môžem ja. Môže to byť problém alebo je to v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte ťažkosti, výslekdy vyšetrení a nálezy boli v poriadku a nebudete sa premáhať, nevidím dôvod, aby ste si pomaly nemohli poupratovať.

  • Prolutex

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň užívam každé ráno prolutex. Picham si ho. S tým že včera som ho mala na stole v krabicke a žiaľ svietilo naň nejaký čas slnko. Bol trochu teplý keď som ho zobrala zo slnka no potom sa schladil.Samozrejme keď som si to všimla dala som ho hneď do tieňa a radšej objednala ďalší. No keďže sa to musí objednávať ob deň tak dnes ráno som si pichla z toho pôvodného bol číry a nevyzeralo že by sa niečo stalo s ním. Ale bohužiaľ musela som dávku pichnúť ten zvyšný zlikvidujem len sa chcem opýtať či to môže nejako ublížiť bábätku alebo či sa mám obávať alebo je to v poriadku? Som 7+4 tt. A dávam si na lieky pozor ale veľmi sa bojím. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa mňa sa nemusíte obávať, krátkodobé pôsobenie slnka na krabicu preparátu by nemalo mať žiadny negatívny vplyv.