12 tipov, ako dieťa naučíte obliekať sa

Dagmar Baluchová | 12. máj 2022
Ako naučiť dieťa obliekať sa

Aj vám už dochádza trpezlivosť, keď máte niekam ísť? Ak máte jedno dieťa, ešte to nejako dáte, ale ak ich máte viac, chce to riadnu dávku nervov.

Teplé počasie je ideálne aj na nácvik obliekania. O to viac, ak ste v týchto dňoch boli zapísať svoje dieťa do škôlky a v septembri to už bude musieť zvládnuť samo. 

Ako naučiť dieťa obliekať sa?

1. Má už 1 rok? Najvyšší čas učiť ho samostatnosti. 

Aj vám sa páčia ňuňu videá, na ktorých si rozkošní drobci všetko sami obliekajú? Aj vaše to dá, len mu musíte dať príležitosť. Nechcete mu predsa viazať šnúrky a zapínať košeľu ešte na stužkovej...

2. Chce to čas

Zabudnite na to, že sa to naučí na prvý raz. Chce to naozaj veľa času. Ideálne vtedy, keď má ono i vy na to náladu. 

3. Vysvetľujte... 

Pripravte si oblečenie ideálne ráno. Začnite od ponožiek, spodnej bielizne a pokračujte tričkom a sukňou či nohavicami. Spočiatku pomáhajte, opisujte, ako je to ideálne spraviť, aj to, že štítok na oblečení má byť vzadu, ale pri ďalších pokusoch svojho malého princa či princeznú už nechajte. Niektoré deti baví obliecť sa a zasa sa vyzliecť a nacvičovať to. Možno pri to vašom to však takto nepôjde. 

4. Pozor na výber oblečenia

Čo sa páči vám, nemusí sa vášmu potomkovi. To časom ľahko zistíte. Zatiaľ čo vy ste ochkali nad rozkošnými šatôčkami, vaša princezná môže nad nimi ohŕňať nos, lebo sa jej nepáči farba, alebo sú malo trblietavé alebo... Vyberajte preto deťom oblečenie, ktoré sa bude páčiť aj im, hovorte s nimi o tom + nezabudnite na to, aby sa ĽAHKO obliekalo. Všetky komplikované zapínania budú priamoúmerne zvyšovať pri obliekaní nervozitu – vašu i drobca.

dieťa sa oblieka samo

5. 3, 2, 1 štart!

U niektorých detí, najmä ak sú súrodenci, funguje dobre súťaženie. Podplácať deti odmenami síce nie je vždy dobrá cesta, ale aspoň zo začiatku môže fungovať. 

6. Oblečte obľúbeného medvedíka alebo bábiku 

Možno sa váš drobec nechce obliekať sám. Ale keď má nerozlučného kamaráta alebo kamarátku v podobe hračky, oblečie radšej ju. Od vás to chce trochu kreativity, ale keď ste ešte nezabudli pliesť, háčkovať či šiť, raz-dva vyrobíte obľúbenému mojkáčovi oblečenie na mieru. Aj pre vášho syna či dcéru to bude určite zážitok. Pri trénovaní na ňom sa rýchlo naučí aj to, ako obliecť seba. 

7. Slniečko v papučkách

Mýli si pravú a ľavú stranu? Pani učiteľka v škôlke mojich dcér mi na to povedala jednoduchý trik. Nakreslite dovnútra ľavej papučky polovicu slniečka a do pravej zasa druhú. Budúci škôlkar sa tak rýchlo naučí, že aby bolo slniečko pekne okrúhle, musí papučka ísť vždy na správnu nožičku.

8. Chváľte a chváľte

Možno si dieťa nezvládne na prvýkrát obliecť všetko, ale to nie je dôvod, aby ste ho nepochválili. Upevňujte to, čo mu ide najlepšie. Rado si navlieka ponožky? Výborne. Odteraz je to už iba jeho práca. Postupne pridávajte ďalšie kúsky oblečenia, ale rešpektujte aj to, či nie je príliš unavené, mrzuté, choré ap. Zároveň motivujte: „Chceš ísť do ZOO? Super. Ale musíš sa obliecť sám.“ 

9. Aj upratať!

Nielen drobci i staršie deti majú problém po sebe upratať. Hoci vás spočiatku bude tešiť, že dieťa sa už vie samo obliecť, nahádzaná kôpka s oblečením vám radosť robiť nebude. Preto, ruka v ruke, učte svojho potomka po sebe upratať. Špinavé do koša na bielizeň, čisté do komody, skrinky. 

Počuli ste o tom, že v každej domácnosti je aspoň jedna stolička, ktorá sa mala narodiť ako skriňa?  Ukladať oblečenie na stoličku je síce rýchle riešenie, ale v budúcnosti by sa vám to mohlo vypomstiť...

10. Časová rezerva? Áno!

Na nácvik obliekania potrebujete dostatok času. Určite tak nerobte, ak sa niekam ponáhľate. Dieťa na to potrebuje (okrem chcenia, pretože táto činnosť nepatrí práve medzi obľúbené aktivity) aj minúty navyše. Keď už bude chodiť do škôlky, ráno si na to vyhraďte aspoň 10 – 15 minút času. 

11. Gombíky, zipsy, šnúrky

Hoci nácvik odievania patrí medzi zručnosti rozvíjajúce jemnú motoriku, určite niektoré úkony dieťa nezvládne hneď od začiatku. Napríklad také zapínanie košele či bundičky gombíkmi či zipsom chce veľa trénovania. Samostatnou kapitolou sú šnúrky, ich zaväzovanie zvládnu niektoré deti až v škole. Trénovať to však môžete kedykoľvek doma. Pripravte dieťaťu staré oblečenia, na ktorých to môžu skúšať, alebo prišite na kúsok látky gombíky, šnúrky, zipsy a tra-dá môže skúšať a skúšať, až kým ho to neomrzí... 

12. Chceš tričko alebo mikinu?

Dávať deťom veci na výber je dvojsečná zbraň. U niektorých detí to funguje, u iných nie. Za pokus to stojí. Niektoré rodiny tak učia deti už odmala sa slobodne rozhodovať. Keď však má váš drobec ťažké obdobie vzdoru, nebudeme klamať, môže to byť náročné. 

Svoje dieťa však najlepšie poznáte práve vy, preto to s ním hneď nevzdávajte. Ako všetko vo výchove – aj toto chce svoj čas a veľa, naozaj veľa trpezlivosti. Držíme palce! 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: