Deti a upratovanie? Áno, ale ako?

Redakcia | 3. september 2017
Deti a upratovanie? Áno, ale ako?

Nie je dobré zablokovať dieťa tým, že upratovanie povýšite do prestížnej roviny „tu rozhodujem ja“. Lepšie je jasne vyložiť dôvody, prípadne uplatniť metódu vyjednávania a odmeňovania.

Vyžaduje to však aj fantáziu a ponúknutie pomoci.

Prečítajte si: Aby nám to neprerástlo cez hlavu alebo Time managment a rozdelenie úloh je dôležité

Na motiváciu k upratovaniu používajte praktické argumenty

Vo veku troch až štyroch rokov si dieťa len zriedka uvedomuje, čo v sociálnom živote môže byť tým druhým na obtiaž. Reaguje len na to, čo je konkrétne a praktické.

Dokáže teda pochopiť, že upratovať sa musí, pretože ten či onen predmet znemožňuje prechádzanie miestnosťou, mohol by sa rozbiť alebo by ho mohla zhltnúť malá sestrička a pod.

Navrhnite dieťaťu, aby prekážajúcu vec dalo na iné miesto. Vysvetlite mu, že ľahšie nájde svoje obľúbené hračky, keď ich má pohromade v jednej škatuli, a že sa nebude pri ich hľadaní zbytočne hnevať, keď bude vedieť, kam si ich upratalo.

Nenúťte dieťa upratovať

Pri upratovaní je vhodnejšie určité postupy navrhovať, než k nim dieťa nútiť. Sledovaný cieľ je síce bezprostredný (upratať izbu), výchovný zámer je však dlhodobejší. Ide o to, aby dieťa získalo určité reflexy, ako si veci usporiadať, čo mu neskôr pomôže ľahšie sa adaptovať v sociálnom živote, napríklad v škole.

Preto je vhodné sa s dieťaťom na určitých veciach dohodnúť: „Pôjdeme von (na ihrisko…)hneď, ako pozbieraš lego.“ Alebo: „O desať minút sa začína v televízii tvoj obľúbený kreslený film, to máš práve čas na to, aby si uložila do škatule všetky svoje bábiky.“

Taký spôsob prezentácie požiadavky nebráni v tom, aby sme netrvali na splnení úlohy, ale dáva našej žiadosti iný nádych, vďaka čomu sa táto práca stane pre malé dieťa prijateľnejšou.

Odkedy zapojiť deti do domácich prác?

S odmenami za upratovanie opatrne

S odmenami musíme šetriť, ak nechceme, aby sa stali predmetom ustavičného „obchodovania“, pretože dieťa potom nemusí chcieť upratovať, kým za to niečo nedostane.

Upratovanie nebýva pre dieťa o nič zábavnejšou činnosťou než pre dospelého, a preto vás prejavy zvýšeného úsilia a dôslednosti u dieťaťa môžu oprávniť k mimoriadnym prejavom uznania (povolenie vybehnúť von za kamarátmi, povolenie na sledovanie televízie a pod.). S podobnými praktikami sa to však vo vzťahoch s dieťaťom nesmie preháňať.

Prečítajte si: Chaos v detskej izbe. Do akej miery ho deťom tolerujete?

Povýšte upratovanie na hru

vymyslite spolu s dieťaťom nejaký vtipný scenár upratovania, do ktorého sa zapojí; túto prácu mu tým veľmi spríjemníte.

Navrhnite napríklad uložiť k spánku všetky malé autíčka do modrej plastovej škatule, ktorá bude ich izbičkou; oddeľte dobré zvieratká od neposlušných (dobré napríklad do zelenej škatule, neposlušné do škatule na hračky…); stavte sa, kto rýchlejšie naplní časť škatule na hračky – mama, alebo ty?

Možností je veľmi veľa, hlavne sa neostýchajte postupovať kreatívne. To však predpokladá, že rodič nie je v strese, unavený, a že sa pri upratovaní neponáhľa. Splnenie všetkých týchto podmienok naraz však vôbec nie je jednoduché…

Chaos v detskej izbe. Do akej miery ho deťom tolerujete?

SPRACOVALA REDAKCIA PODĽA KNIHY NEPOŘÁDEK, RIGON, VYDAVATEĽSTVO PORTÁL, 2002

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: