Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Antibiotiká

    , Autor: Sonika696

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť či nemajú vplyv na dieťatko antibiotiká V-penicilin bbp 1,2 miu tablety (784mg) ktoré mám užívať každých 8 hodín. Predpísala mi ich všeobecná doktorka nakoľko sa mi prejavila silná alergia- zápal spojiviek, nádcha a dnes ešte aj bolesť ucha. Som v 19 týždni (18t+4).

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, penicilínové antibiotiká sú v tehotenstve bezpečné, ak na nich samozrejme nemá žena alergiu. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného lekára.

Podobné otázky

  • menštruácia

    , Autor: Domcik111

    Dobrý deň pán doktor. Už som tu písala ohľadom mojej meškajucej menštruácie. Mám po štátniciach, prekonala som herpesove ochorenie (užívala som herpesin) a taktiež som mala antibiotiká len na nejaké dva či tri dni. Momentálne som odcestovana v zahraničí. Styk tento mesiac bol len 5x a to ešte v posledný deň predchádzajúcej ms a pár dní pred tým ako mi mala ms prísť. Nikdy nie počas plodných dní a vždy s ochranou. Partner ani nevyvrcholil do kondómu vo mne. Dneska ráno som si však robila test a vyšiel mi duch. Ale je to na teste pepino, čítala som veľa debát o tom že ukazujú falošne pozitívne. Od včera ma taktiež aj pobolieva podbruško ako pred ms. Mám však stresy, pretože najbližšie sa k ďalšiemu testu viem dostať tak o týždeň. Myslíte si, že je to len falošný poplach? Čiarka je naozaj vidieť len pod svetlom je veľmi slabá.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu chráneného pohlavného styku si myslím, že tehotná nie ste. Spomínané stresové obdobie, ako aj preliečovaná infekcia mohla mať vplyv na meškanie menštruácie. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Streptokok v pošve

    , Autor: Lucik...

    Pozdravujem, aktuálne mi prebieha 35tt, počas celého trvania tehotenstva som mala opakovane zápaly posvy a súčasne aj močových ciest preliečované ATB, taktiež na začiatku tehotenstva GBS pozit preliečený ATB. Minuly týžden som bola poslednýkrát u svojej gynekologičky na poradni, ktorá mi robila ster z posvy. Dnes mi volala sestrička s výsledkami že je tam zas streptokok, zajtra mám priniesť moc na vyšetrenie či nie je aj tam nahodou a daju mi vyrobiť penicilinové ATB do vagíny v lekárni, ktoré si mám zajtra vyzdvihnúť. Chcem sa opýtať, tieto ATB mám brať?? Aj napriek tomu že mám v tehotenskej knižke zaznačené že som už bola GBS pozit aby pred pôrodom vedeli. Alebo ich nemám radšej brať? Beriem ešte poslednú krabičku Utrogestnu lebo mám skrátený krčok a nariadený kludovy režim už pár mesiacov. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Streptococcus agalactiae (GBS pozit.) sa v tehotenstve štandardne nepreliečuje, ak žena nemá ťažkosti, prípadne zhoršený nález na krčku, bolesti, či iné ťažkosti. Bez ohľadu na “preliečovanie” budete pri príjme na pôrodnú sálu dostávať antibiotiká až do pôrodu. Nepoznám však nález, výsledky všetkých vyšetrení, informácie ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak nález nie je pokročilý a nemáte ťažkosti, nie je antibiotiká nevyhnutné užívať. Na postupe pri príjme na pôrodnú sálu sa aj tak nič nezmení, stále budete braná ako GBS pozitívna.

  • Antibiotiká

    , Autor: 20Lucia20

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či môžem pri kojeni užívať Suprax 400?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, antibiotikum Suprax patrí do skupiny cefalosporínov, ktoré sa považujú za relatívne bezpečné počas dojčenia. Do materského mlieka preniká len v malom množstve. Môžete počas užívania týchto antibiotík pokračovať v kojení. Odporúčam doplnkovo užívať probiotiká, rovnako tak si aj aplikovať vaginálne probiotiká počas liečby, ako aj pár dní po jej skončení.

  • Streptokok

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň pán doktor potrebovala by som poradiť ohľadom streptokocus aglacitae masívne podľa výsledkov obvodný gynekológ navrhol riešiť to až pri pôrode no posledne obdobie sa to zhorsilo mám veľké pálenie pri močení a svrbenie sa zhoršilo som 15+5 a potrebujem sa poradiť ráno užívam progesteronelle aj večer na obed mám femibion a železo s kyselinou listovou a magnézium podľa potreby buď magnerot alebo Magnesil lactas galvex 500g. Potrebovala poradiť nejaký šampón na intímnu hygienu ktorý ukludnuje spodok a možno aj dáky krém alebo nejaké probiotikum čo by som mohla vkladať tie antibiotiká by som nerada teraz brala ale niečo prírodné aj viete pomôcť prosím čo by trošku upokojilo tú flóru a zároveň neublížilo bábätku. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, antibiotickú liečbu je najvhodnejšie v prípade potreby podávať až po ukončenom 16. týždni tehotenstva. Vaginálne probiotiká by Vám mohli pomôcť. Na trhu je veľmi veľmi veľké množstvo preparátov vaginálnych probiotík, vyskúšať môžete napríklad Gynimun, ale naozaj, každej žene vyhovuje niečo iné. Ak máte pozitivitu na Streptococcus agalactiae (GBS), až do pôrodu, od príjmu na pôrodnú sálu budete dostávať antibiotiká. GBS sa počas tehotenstva bežne nepreliečuje, nemá to definitívny zmysel, ak má však žena ťažkosti, nasadzujú sa lokálne antibiotiká (napríklad Macmiror). Čo sa týka preparátov intímnej hygieny, s tým Vám veľmi nepomôžem.

  • Choroba

    , Autor: Jul652

    Dobry den, pan doktor, vcera som bola u lekara, kedze ma velmi boli hrdlo, predpisal mi antibiotika Ospamox 750, ktore mam brat 7 dni...dnes som si vsak vyskusala urobit tehotensky test, lebo mi meska menstruacia, kedze sa s partnerom snazime o dieta a vysla mi druha ciarka sice slabsia ale videlna, poslednu menstruaciu som mala 25.3. cize by to mohol byt zaciatok 5tt...preto sa chcem opytat ci su tieto antibiotika bezpecne a mozem ich dalej uzivat...dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpísané antibiotiká môžete užívať, sú bezpečné aj v tehotenstve. Odporúčam užívať aj probiotiká a do pošvy si aplikovať vaginálne pribiotiká.