Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,255 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • 18tt

    , Autor: Kika779

    Môže sa užiť jednorazovo Furon20mg? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu mi nie je jasné, z akého dôvodu by ste mali užiť diuretikum, nepoznám ani žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, či okolnosti, preto sa takto nedá bližšie objektívne vyjadriť. Sama si však lieky nenasadzujte, ak ich nemáte odporúčané lekárom. Je potrebné sa poradiť s lekárom, ktorý Vám predpísal spomínaný preparát.

Podobné otázky

  • Vyskedku screeningu v 18tt

    , Autor: Dominika2016

    Dobry den, chcela by som sa opytat na vas nazor vysledku krvnych testov z 18tt. O tyzden idem na morfolog.vysetrenie, sono. V 1.trimestri mi podla testu vyslo riziko DS 1-350 a negativny avsak v spojitosti so sonom + test, PC vypocital pozitivitu 1 v 160.
    Lekarka mi odporucila,aby som pockala na tento vysledok sona + krvnych testov a potom by som sla na tie NIFTY.
    Zatial mam iba vysledok krvnych testov.
    MS -AFP: 61,320KIU/L - 2,05 MoM
    UE3: 2,07nmol/L - 1,00MoM
    Total hCG: 68,403 kvu/L - 3,32MoM
    Nuchal meranie: 1,8mm - 1,11MoM
    PAPP-A hodnota: 3,79iu/L - 1,47MoM
    Frees-hCG hod.: 168,1 iu/L - 5,02 MoM.
    Tu poslednu hodnotu mam asi dost vysoku :-(
    Riziko DS: 1 v 9400
    Riziko NTD: 1 v 1800

    Dakujem za vas nazor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe opísaných výsledkov máte riziko Downovho syndrómu 1:9400 a riziko rázštepu nervovej trubice (NTD) 1:1800, teda riziko je malé. Nepoznám však ďalšie informácie, ako napríklad vek, výsledky Triple testu, preto sa Vám takto jednoznačne vyjadriť neviem. Trisomy test si môžete nechať realizovať. Budete určite kľudnejšia. Najvhodnejšie je sa v prípade nejasností pýtať priamo vyšetrujúcich lekárov, ktorí majú k dispozícii všetky výsledky vyšetrení, poznajú všetky okolnosti aj informácie. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Potvrdená Candida

    , Autor: MatkaK

    Dobrý deň,
    som v 18tt tehotenstva pri poslednom stere na poradni mi bola zistena Candida(mykóza) doktorka mi predpisala Jenamazol krém, ale nepovedala ako si to mám aplikovať v pribalovom letaku je napisane, že vaginalny krém sa má počas tehotenstva zavádzať bez použitia aplikátora, ktoré je v baleni. Tak sa chcem spýtať ako to mám použivať a aplikovať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaný vaginálny krém si aplikujte do pošvy bez aplikátora, iba stlačením tuby do pošvy, prípadne si môžete kúpiť vaginálne antimykotiká ako napr. Canesten, či Candibene vaginálne tabletky, ktoré je najlepšie vkladať do pošvy večer pred spaním.

  • Vysledky vyteru

    , Autor: Ivka2023

    Dobry den p.doktor,

    prosim ako by ste liecili vysledky z vyteru v 18tt.
    Moj dr mi predpisal macmiror complex 500 na gardnerella. Je to v poriadku?
    Na enterococcus a escherichia netreba nieco uzivat?

    Vysledky:
    Stredne masivne Gardnerella vaginalis
    Masivne enterococcus faecalis
    Masivne escherichia coli

    Prosim pozrite aj dalsie vysledky ci su v poriadku:

    Epitelie ojedinele…pozit++
    Leukocyty PMN neprit…pozit+
    Lactobacillus neprit
    G+koky dvojice pozit+
    Gram labilne palicky pozit +
    G+ koryneformne pal …pozit +
    Anaerobna kultiv: corynebacterium sp.
    Staphylococcus sp. - koagulaza neg.
    Kvasinky neg
    Laktobacily neg
    N. Gonorrhoeae neg
    Anaerobna kultiv negat

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je citlivosť Nitrofurantoinu (účinná látka Macmiroru) aj na E.Coli, na Enterococcus aj Gardnerellu by mal byť citlivý, mala by byť jedným preparátom preliečená celá skupina premnožených bakterií. Podľa opisu sa u Vás jedná o bakteriálnu vaginózu, keďže laktobacily u Vás nie sú v pošve prítomné. Všetky spomínané premnožené baktérie sa bežne vyskytujú v pošve. Pri poruche pošvovej mikroflóry sa však premnožia a robia ťažkosti. Odporúčam si po doužívaní Macmiroru realizovať aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami.

  • Problémy po styku v tehotenstve

    , Autor: Biibbb123

    Dobrý deň, som v 18tt tehotenstva. Stále po pohlavnom styku, zvyknem mať začervenanú a opuchnutú vagínu, partner tiež sleduje pár hodín na to začervenanie, väčšinou to do pár hodín ustúpi, môže ísť o niečo vážne ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusí sa jednať o nič vážne. Skúste si aplikovať do pošvy vaginálne probiotiká, najlepšie večer pred spaním. Ak budú ťažkosti pretrvávať, vhodné je navštíviť obvodného gynekológa, ktorý Vám urobí výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie. Zvonku si môžete natierať Canesten krém, rovnako tak ho môže používať aj Váš partner.

  • Smrad po spaleni

    , Autor: Nikuxxx

    Dobry den.Som v 18tt a stala sa taka vec.Boli sme u svokry,kde sme planovali prespat.Stretli sme sa s nou mimo jej bydliska a ked sme k nej prisli,zistilo sa,ze zabudla vypnut sporak a prihorel jej hrniec s jedlom.Vsade bolo kopec dymu,samozrejme sa vsetko vyvetralo.Chvilu sme tam potom boli.Potom sme znova odisli a vratili sa o niekolko hodin.Stale tam bol smrad,spali sme tam asi dve hodiny,potom sme museli odist,lebo sa tam naozaj zle dychalo.A tu je teda moja otazka:Mohla som tym,ze som tam bola a dychala ten smrad nejak uskodit babatku? Dymu som sa snazila vyhnut a bola som mimo neho.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemyslím si, že dané okolnosti mali vplyv na tehotenstvo. Ak nebolo nevoľno Vám, nezvracali ste, ani nemali žiadne iné ťažkosti s dýchaním a nebolo potrebné vyhľadať lekársku pomoc, nemusíte sa obávať.