Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,697 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Krv v plodovej vode

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, končím 18tt a na základe pozitívnych výsledkov tripple testov (riziko slos až 1:25 a zvýšené AFP) mi bolo povedané, že jediným riešením je amniocentéza, že z krvi sa tieto riziká nedajú vylúčiť. V čase odberu tripple testov som mala špinenie (pár dní predtým mi praskla cievka), neviem, či mohlo mať aj toto vplyv na výsledky. Každopádne po odbere plodovej vody sa ma pýtali, či som mala špinenie v prvom trimestri (áno, mala som a teda aj tú prasknutú cievku, teda zakrvácanie 2 týždne pred amnio), že plodová voda je zakalená starou krvou... Kedy sa stávajú takéto prípady, prosím vás? Tá plodová voda bude zakalená touto starou krvou celé tehotenstvo alebo sa prečistí? Môže toto znemožniť výsledky amnio, že nebudú vedieť všetko zistiť? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe opisu mi nie je úplne jasné, či u Vás bol realizovaný aj Trisomy test. Čo sa týka prítomnosti starej krvi v plodovej vody, môže to byť aj prítomnosťou hematómu, ťažko povedať. Krv sa časom rozloží a plodová voda sa vyčíri. Vyčkajte na výsledky amniocentézy a postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. Ja sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.