Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Morfologický utz

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, chcem poprosiť o Váš názor čo sa týka morfologického utz v 2.trimestri. Na prvom špeciálnom sone videla pani doktorka, že malé má perikardiálny výpotok, že by sa to malo vstrebať, ale tak nikto to nevie zaručiť. Následne som bola na odberoch kvôli vírusom a pre istotu aj na nipt testoch, všetko negatívne. Ďalší dvaja lekári vraj žiadny výpotok pri srdiečku nevidia, im prišlo všetko v norme, tí ale nemali až také špeciálne sono... Termín na utz mám 20+1, moja dr mi poradila, nech si dám skorší termín, že sa robia už od 18tt, aby som keď tak stihla absolvovať ešte ďalšie vyšetrenia. Sestrička u špecialistky mi povedala, že nie je dobré chodiť skôr ako v 21.tt. Mám podľa vás trvať na nejakom skoršom termíne pre istotu, keď len o týždeň? Na niektorých stránkach špecialistov čítam, ze utz sa realizuje najneskôr do 20+0, ale každá stránka má inak uvedené, tak sa v tom nevyznám... Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, morfologický screening v II.trimestri naozaj nemá zmysel realizovať skôr ako v 20. - 22. týždni tehotenstva, kedy je najvhodnejšie ho realizovať. Ak sa Vám viacero lekárov vyjadrilo, že USG nález je v poriadku, nevidím dôvod na obavy. Absolvuje morfologický screening podľa objednania v 21. týždni tehotenstva. Nebojte sa pýtať vyšetrujúceho lekára v prípade nejasností.

Podobné otázky

  • Morfo utz v 30 tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, absolvovala som morfologicky utz v 30 tt. Cely utz trval tak 20 minút, cele vyšetrenie bolo neskutočne bolestivé, nakoľko doktor dosť tlačil sondou a myslím to doslova, aj keď som poprosila o zjemnenie, nepomohlo a celé vyšetrenie som aukala od bolesti. Neviem či je toto normálne, ale bolestivejšie vyšetrenie som v živote nezažila. Stále tvrdil, že je zle otočené a nevidí. Mam obavu, že takýto tlak na maternicu môže poškodiť bábätko, ak tlak je naozaj silný a bolestivý, nakoľko už tretí deň cítim bodavú bolesť v bruchu a v podbrušku z tohto vyšetrenia. Bábo je už dosť veľké a zatláčal na určitých miestach až do hĺbky 5-6 cm, možno aj hlbšie - vzhľadom na následky, tak si asi viete predstaviť, aká bolesť. Je to renomovaný doktor a preto nechápem, ako mohol byť taký hrubý. Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, niekedy je vzhľadom k hrúbke brušnej steny nekvalitne a nedostatočne vidieť jednotlivé štruktúry, čo znáročňuje kvalitné vyšetrenie, preto sa niekedy musí sonda trošku pritlačiť. Vplyv na plod to nemá, nemusíte sa obávať. Môžete však pociťovať bolesti svalov prednej steny brušnej, niečo ako pri svalovke.

  • Morfologicky ultrazvuk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer pan doktor,
    absolvovala som morfologicky utz v 20 tt u jedneho uznavaneho doktora (podla recenzii). Cely utz trval tak 7-8 minut, cize aj ked vysiel dobre, nepozreli sme prsteky a pod. Cele vysetrenie bolo celkom bolestive, nakolko musel dost tlacit sondou, dokonca niekolkokrat zatriasol bruchom, aby sa babo otocilo (v podstate kvoli fotke). Mam obavu ci tlakom vyvijanym na maternicu nemoze prist k poskodeniu, nakolko ako tvrdil, babo bolo oprete hlavickou o brusnu dutinu. Mam z toho celkovo neprijemny pocit. Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tlakom sondy na brucho sa plodu určite nič nestalo. Plod je v maternici dobre chránený. Aj keď dôjde k prudkému nárazu na brucho tehotnej, obávame sa nie toho, že by sa plodu ublížilo ale toho, aby nedošlo k odlúčeniu placenty.