Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Meskania menstruacie

    , Autor: Dianera

    Dobre ranko pan doktor,chcem sa vas opytat uz 4 d'en mi meska menstruacia,robila som si taky lacny prukovy test 2 v 1 a vysiel négativne. Vzdy pred MS chodim Casto n'a velku potrebu no teraz ma trapi skor zapcha a plynatost. Stale mam zahu, stale by som len spala, pobolieva ma podbrusko a aj krize no tie krize skor taky tlak pocitujem ako by mi tlacilo n'a cievu nachvilu to za boli a potom prestane par krat za den to pocitujem a castejsie chodim n'a malu potrebu. A ked mam dostat menstruaciu krcok mam nizko a makky lenze teraz je vyssie a tvrdy, uzavrety mliecny vodnaty vytok bez zapachu a bazalna teplota je 37,3°C.
    Poradte mi prosim co robit mam este cakat alebo ist k doktorovi,alebo urobit iny test? Mozem byt tehotna aj ked ten prvy lacny test neukazal pozitivitu? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel robiť najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Štyri dni meškajúca menštruácia ešte nič neznamená a nemá zmysel si takto skoro robiť tehotenské testy. Skoro realizované tehotenské testy môžu byť aj falošne negatívne, aj falošne pozitívne. Samozrejme, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Zárodok však musí vyrásť, aby bolo aj na USG niečo vidieť. Odsledujte si to. Pri meškaní menštruácie aspoň 14 dní si môžete urobiť tehotenský test. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva však potom navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Bojím sa, že som tehotná.

    , Autor: Lucy433

    Dobrý deň,
    Stále s priateľom mávame pohlavný styk s kondómom s tým, že stále ejakuluje mimo vagíny, takže možnosť, že som tehotná mi pripadá absurdná. No mešká mi menštruácia už 5 dní. Cítim trosku jemné pobolievanie v podbrušku a kríže ma bolia už mesiac. Preto tomu nechápem, vážne si nemôžem dovoliť byť tehotná preto mávame pohlavný styk stále s ochranou, ale je to vôbec možné takto otehotnieť? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu chráneného pohlavného styku tehotná nebudete. Príčin meškania menštruácie môže byť viacero. Nemusí sa jednať o tehotenstvo. Odsledujte si to. Pri meškaní menštruácie viac ako 14 dní si môžete skúsiť realizovať tehotenský test, pripadne navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Negatívny test / meškanie menštruácie

    , Autor: lurny1

    Dobrý deň, s manželom sa snažíme o bábätko.. Menštruáciu mam presnú ako hodinky, vždy mi maximálne 1 deň meškal.. Inak stále na čas a tento mesiac mi už mešká 5 dní a tehotenske testy boli negatívne. Chorá som nebola a ani žiadne lieky neuzivam. Je možné, že ešte nie je dostatočne vysoká hladina hormónu, ktorú by zachytil test?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškania menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne negatívny. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach, ako aj pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Môžem byť tehotná

    , Autor: Keli

    Dobrý deň chcem sa spýtať mešká mi menštruácia 9 dni ale s priatelom sme použili ochranu a nepraskla pratel sa ani nespravil môžem byť tehotná?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin meškania menštruácie môže byť viacero. Nemusí sa jednať iba o tehotenstvo. Za predpokladu chráneného pohlavného styku je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Odsledujte si to. Pri meškaní menštruácie aspoň 14 dní si môžete realizovať tehotenský test. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Som tehotná?

    , Autor: Danči

    Dobrý deň, chcela by som sa Vás opýtať, aká zhruba je percentuálna šanca, že môžem byť tehotná. K tehotenskému testu sa dostanem najskôr o 2 týždne a neviem, či sa mám dovtedy stresovať alebo je šanca zanedbateľná.

    Kvôli štúdiu a riziku tehotenstva (aj s antikoncepciou je riziko) s priateľom nemávame nikdy vaginálny sex. Mám stále panenskú blanu. Nikdy sme sa priamo nedotýkali genitáliami obaja bez oblečenia. Moja otázka je, či je možné otehotnieť, ak by som sa ja dotkla pre-ejakulátu, potom on by sa dotkol mojej ruky a následne by sa ma dotkol v genitálnej oblasti. Ale vždy som sa snažila, aby sme sa priamo takto netýkali, aby sa tam nemohlo preniesť ani minimálne množstvo, ale človek nikdy nevie.

    Alebo ešte podobnou postupnosťou cez bozkávanie.

    Už po ejakulácii sme sa nikdy ani on aj ja nedotýkali mojich genitálií, ani nebol ejakulát na mojom tele. Ale v pre-ejakuláte môže byť malé množstvo spermií, preto nad tým uvažujem.

    Osobne mi to pripadá veľmi málo pravdepodobné, lenže mešká mi cyklus už minimálne 2 týždne a posledné 3 dni pociťujem párkrát počas dňa takú nauzeu, pocit na zvracanie, ale zas nie silný, nezvracala som zatiaľ. Hlavne, keď jem ma to chytí a najmä doobedu a k večeru.

    Také príčiny ako anorexia, črevná infekcia atď. môžete vylúčiť, apetít mám dobrý, nemám nijaký tráviaci problém, stolica ok, žiadna bolesť nikde, ani nafukovanie, hlava sa mi netočí, nemám kŕče ani prakticky žiadny iný príznak okrem nauzey.

    Z ďalších tehotenských príznakov nemám ani citlivosť, zmeny pŕs, ani náladové výkyvy, ani častejšie močenie a unavená som asi tak ako inokedy.

    Tá nauzea začala stredu ráno a vtedy som mala celý deň celkom silnú migrenóznu bolesť hlavy, tak som si myslela, že z toho je to. Potom som mala nauzeu aj včera štvrtok, už ma hlava nebolela, ani dnes ma nebolí. V podstate mi nie je nič iné okrem tohto a toho oneskoreného cyklu. Ale zas aj ten cyklus nemávam pravidelný, niektoré mesiace bol pekne dokonca presne na 28 dní, niekedy aj 3 mesiace pauza, inokedy o 40 dní, 50 dní, hocijako, takže ešte o to ťažšie je mi to posúdiť. Posledné 2 cykly ale boli tak zhruba v mesačnom intervale.

    K testu sa tu na dedine neviem ani nechcem dostať, až potom, keď odcestujem o niekoľko dní do mesta a dosť mi tá neistota za tú dobu robí stres, preto Vás prosím o zhodnotenie alebo aspoň o percentuálny odhad pravdepodobnosti tehotenstva.

    Ďakujem Vám veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností tehotná nie ste. Príčina nevoľností nebude s najväčšou pravdepodobnosťou gynekologická. Príčin meškania menštruácie môže byť viacero. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí odporúčam navštíviť gynekológa. Vhodné je aj skontrolovať vaječníky, či nemáte napríklad cystu, ktorá by mohla vysvetľovať nepravidelnú menštruáciu, ako aj nevoľnosti. Takto sa Vám neviem objektívne bližšie vyjadriť.

  • oneskorena menstruacia

    , Autor: jessica11

    Dobrý deň pán doktor. Mám 17r. a v týchto veciach nie úplne skusena a citala som iba fora ale tam nie vsetkemu verim. Takze chcem sa spytat odbornika na vas nazor a trosku upokojenie. S priatelom sme isli na tri dni prec. Pred tymto pobytom som bola chora 3 tyzdne... mala som Covid-19. Menzes mi prisiel o den skor, no aj pocas menzesu som bola trosku nachladnuta. Na tom pobyte som mala 5,6,7 den menzesu. Takze uz mi pomaly koncil. No za cely pobyt sme si s priatelom uzivali. Samozrejme pohlavny styk bol iba s ochranou kde ani vyvrcholenie nebolo a ochranu sme vzdy skontrolovali, nepraskol ani sa nezosmykol. Skor sa bojim, ze ak mal nieco na prste alebo tak a chytil sa ze by sa to nejako mohlo preniest. Zatial som nevidela takyto pripad na otehotnenie ale tak mozno je mozne vsetko. Podotýkam, ze takychto podobnych veci tam bolo viac. Viem, ze na ruke nemal zaschnuy ejakulat ani kvapky toho ale bojim sa, ze nejako sa nieco stalo a prenieslo. Bojim sa hlavne preto, lebo sa bojim, ze ked som bola chora, ze sa mi posunula ovulacia nejak skor. Cyklus mam 32dnovy plus minus niekedy pride o den skor niekedy o 2-3dni neskor. No 5 dni od toho 6dna menzesu som mala vo vytoku mensi primes krvi ale fakt malicky a to iba raz ked som sa utrela. No a potom sa mi snival sen o rybe a samozrejme hned som si isla hladat co to moze byt a naslo mi ze znamena to, ze zena je tehotna. Od toho dna som stresovala aj ked si myslim ze nemala som nejaky velky stres tak ten stres tam bol. Vytok som mala natahovaci a potom cca v druhej polovici sa zmenil na lepkavy .Momentalne mi menzes meska a v nedelu som ho mala dostat. Mam iba lekpavy vytok obcas sa trosku da natiahnut medzi prsty ale je ho malo. Prsia ma bolia iba bradavky. No teraz strasne stresujem a test sa bojim si robit. Je to az vtipne a divne, ze by som takto otehotnela no ja sa aj tak bojim. A citim sa zle, ze toto zazivam. Pretože vsetky moje kamosky mavaju styk prez ochrany a nestresuju a to ani HAK neuzivaju a ja stresujem z tohoto a to si aj poriadne kontorlujem moj cyklus.Dakujem za vas nazor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností tehotná nebudete. Príčin meškania menštruácie môže byť viacero, jednou z nich je aj COVID-19. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie, ale ako som už povedal, na základe opisovaných okolností usudzujem, že tehotná nebudete.