Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,476 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Herpes

    , Autor: Lina22

    Dobrý deň, som v 33 +2 tehotná a momentálne sa mi robí v jednom kútiku zrejme herpes, mám pálenie v kútiku. Môže to ublížiť nejak dieťaťu? Je nutné navštíviť lekára na vyšetrenie a stanovenie liečby? Len neviem či som niekedy mala pred tehotenstvom herpes.. pálenie kútikov som mala len neviem či sa to považuje za herpes .. ďakujem za skorú odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, herpes na pere nemá na tehotnosť vplyv, pretože to nie je primárna infekcia, ale opakovaná a Vaše protilátky chránia plod pred infekciou. Môžete si aplikovať Zovirax masť, je v tehotenstve bezpečná, herpes sa však stratí aj bez toho. Ak si nie ste herpesom istá, navštívte Vášho obvodného lekára.

Podobné otázky

  • Herpes

    , Autor: Lina22

    Zdravím, prvý krát v živote sa mi tvorí herpes na pere. Som v 35 tt, môže to poškodiť plod? V detstve som prekonala ovčie kiahne aj osýpky. Na internete čítam,že prvá infekcia môže poškodiť, jedná sa len o genitálny herpes alebo aj herpes labialis môže nakaziť. ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, na plod to nebude mať vplyv. Všetky spomínané ochorenia spôsobuje ten istý vírus Herpes simplex. Nejedná sa u Vás o prvú infekciu. Aplikovať si môžete Herpesin krém.

  • Vitamín B komplex forte

    , Autor: Lina22

    Zdravím, stipu má pery, zrejme sa tvorí herpes. Doktorka povedala ,že si mám kúpiť vitamíny B komplex, v lekárni mi dala B komplex forte. Užila som jednu polovičku tablety, na internete čítam ,že nie je vhodné používať to v tehotenstve. Môžem sa opýtať aký to má vplyv na plod? Som v 34 tt. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pokiaľ to nie je potrebné, je zbytočné užívať B komplex forte. Počas tehotenstva terapeutická denná dávka vitamínu B6 nesmie prekročiť 10 mg. Napríklad Femibion 1 obsahuje 1,9mg vitamínu B6, B komplex forte Zentiva obsahuje v 1 tbl už 10mg vitamínu B6. Príliš vysoká dávka vitamínu B6 za deň môže spôsobiť
    degeneráciu nervového tkaniva, teda poškodenie nervov u matky, či plodu, ale aj nevoľnosť, pálenie záhy či bolesti, prípadne skrehnutie rúk či nôh. Ak užívate Femibion 3, neužívajte B komplex forte.

  • Siesta choroba a tehotenstvo

    , Autor: Mgr.

    Dobry den, moja znama je v 35 tt, a bola v kontakte s dietatom kt. má tzv. siestu chorobu roseola infantum (cca. 10 minut boli v jednom aute). Dieta bolo uz po horuckach, na dalsi den sa vysypala, vtedy sme dozvedeli diagnozu. Otazka: Mohla nakazit buducu mamicku, a ak ano, je to nebezpecne v tomto stadiu tehotenstva? Docitala som ze to ohrozuje plod. Ak znama nebude mat horucku, aj vtedy to ohrozuje plod? Co mame robit, ako postupovat? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, šiesta choroba je vírusové ochorenie spôsobené herpes vírusom 6 alebo 7, ktoré je typické niekoľkodňovými vysokými horúčkami, po ktorých nasleduje vyrážka. Šiesta choroba nie je nebezpečná pre dospelého, môže však byť nebezpečná v tehotenstve, ak sa vyskytujú vysoké horúčky, ktoré predstavujú riziko pre zdravie plodu. Inkubačná doba je 6 – 15 dní, najčastejšie je to do 10 dní. Roseola je vysoko nákazlivá a šíri sa ako kvapôčková infekcia - z tekutiny z nosa a hrdla nakazených ľudí, teda pri smiechu, kýchaní, kašlaní ... takže mohlo dôjsť k prenosu infekcie. Ochorenie zvyčajne nevyžaduje medikamentóznu liečbu, len prípadne podávanie liekov pri veľmi vysokej teplote. Antibiotiká sa nepodávajú, nakoľko sa nejedná o bakteriálnu infekciu. Stav treba odsledovať, ak sa dostaví teplota, či horúčka, je potrebné užiť napríklad Paralen v dávke 1 - 2 tablety každých 6 hodín, v nevyhnutnom prípade aj každé 4 hodiny, vhodné sú aj vlažné sprchy. Dôležitý je aj pitný režim. Určite však netreba panikáriť. Je vhodné upovedomiť obvodného gynekológa. Pri akejkoľvek návšteve zdravotníckeho zariadenia odporúčam dodržiavať zásady ROR: rúško, odstup, ruky. Dezinfekcia rúk je naozaj dôležitá.

  • Herpesin v tabletách počas tehotenstva

    , Autor: Ivanar

    Dobrý deň,

    rada by som sa opýtala, či sa v tehotenstve (som 20tt+1) odporúča užívať liek Herpesin (Herpesin 400) v tabletkovej forme, alebo doporučujete len lokálnu liečbu- Herpesin krém. Kožná doktorka hovorí, že Herpesin mám brať rozhodne aj v tabletkách, aby sa krvou vírus neprenášal k plodu, gynekologička však hovorí, že liečiť treba iba lokálne. Ďakujem za váš odborný názor.

    Pekný deň.
    Ivana

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Herpesin sa považuje za bezpečný v celom priebehu tehotenstva, takže môžete užívať aj tabletkovú formu Herpesinu.

  • Reaktívny výsledok

    , Autor: Mon1806

    Dobrý deň chcela by som sa vás opýtať v 12 TT mi bola odobratá krv a vyšli Všetky pohlavné choroby negatívne teraz v 28 TT mi bola krv odoberana zas a prišli mi výsledky a ze reaktívny syfilis?! Ako je to možné prosím vás keďže celé tehotenstvo nemám sex? A ďalšia vec v čase odberu bol môj syn chorý a ja som od neho niečo vírusové chytila plus som mala začiatok herpesu veľkého na brade môže to nejako ovplyvniť výsledok? Samozrejme bola som aj na venerologii na krv zasielala sa do Košíc a výsledky TPHA a RRR ci ako vyšli Negatívne, teraz idem ale ešte na jeden odber a uz mam vážne strach co zas vyjde :( ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak boli výsledky venerologických vyšetrení v norme, nevidím dôvod na obavy. Nevylučujem falošnú pozitivitu výsledku relativity na syfilis, ktorej príčin môže byť viacero. Reaktivita neznamená pozitivita. Postupujte podľa odporúčaní venerológov.