Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Herpes

    , Autor: Luna22

    Dobrý deň, som v 33 +2 tehotná a momentálne sa mi robí v jednom kútiku zrejme herpes, mám pálenie v kútiku. Môže to ublížiť nejak dieťaťu? Je nutné navštíviť lekára na vyšetrenie a stanovenie liečby? Len neviem či som niekedy mala pred tehotenstvom herpes.. pálenie kútikov som mala len neviem či sa to považuje za herpes .. ďakujem za skorú odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, herpes na pere nemá na tehotnosť vplyv, pretože to nie je primárna infekcia, ale opakovaná a Vaše protilátky chránia plod pred infekciou. Môžete si aplikovať Zovirax masť, je v tehotenstve bezpečná, herpes sa však stratí aj bez toho. Ak si nie ste herpesom istá, navštívte Vášho obvodného lekára.

Podobné otázky

  • menštruácia

    , Autor: Domcik111

    Dobrý deň pán doktor. Už som tu písala ohľadom mojej meškajucej menštruácie. Mám po štátniciach, prekonala som herpesove ochorenie (užívala som herpesin) a taktiež som mala antibiotiká len na nejaké dva či tri dni. Momentálne som odcestovana v zahraničí. Styk tento mesiac bol len 5x a to ešte v posledný deň predchádzajúcej ms a pár dní pred tým ako mi mala ms prísť. Nikdy nie počas plodných dní a vždy s ochranou. Partner ani nevyvrcholil do kondómu vo mne. Dneska ráno som si však robila test a vyšiel mi duch. Ale je to na teste pepino, čítala som veľa debát o tom že ukazujú falošne pozitívne. Od včera ma taktiež aj pobolieva podbruško ako pred ms. Mám však stresy, pretože najbližšie sa k ďalšiemu testu viem dostať tak o týždeň. Myslíte si, že je to len falošný poplach? Čiarka je naozaj vidieť len pod svetlom je veľmi slabá.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu chráneného pohlavného styku si myslím, že tehotná nie ste. Spomínané stresové obdobie, ako aj preliečovaná infekcia mohla mať vplyv na meškanie menštruácie. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Ochorenie

    , Autor: Jul652

    Dobry den, dakujem za odpoved, rada by som sa este dodatocne spytala k mojmu problemu s genitalnym herpesom, kedze som genitalny herpes a takisto aj herpes na pere mala uz aj pred tehotenstvom, aj v takom pripade odporucate testovanie na protilatky ? a vie mi to zistit z krvi moj gynekolog ? momentalne som v 1. trimestri...dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste mali genitálny herpes už aj v minulosti, protilátky budete mať vytvorené a teda plod je chránený. Nemusíte sa obávať. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Ochorenie

    , Autor: Jul652

    Dobry den, chcela by som sa opytat na Vas nazor/Vase skusenosti, co sa tyka genitalneho herpesu, momentalne som v 1. trimestri a herpes som uz od zaciatku mala asi 3 krat, tymto herpesom som trpela uz aj pred otehotnenim...ak by virus plod poskodil resp. keby sa nieco pokazilo, kedze som stale v 1. trimestri, dojde k potratu plodu ? mam naplanovany aj prvotrimestralny screening, moze odhalit pripadne poskodenie plodu ? predstavuje tento virus velke riziko alebo plod je chraneny protilatkami a virus sa k nemu nedostane, dakujem velmi pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste už mali v minulosti genitálny herpes, Váš organizmus už má vytvorené protilátky a plod je tak chránený

    Dobrý deň, vhodné by bolo otestovať, či máte protilátky proti herpesu, typu 1 a typu 2. Tieto protilátky Vás chránia pred poškodením plodu. Ak sa u Vás počas tehotenstva jednalo o úplne prvú infekciu (nemala ste ani herpes na perách), potom je poškodenie plodu možné. Primárna infekcia však býva veľmi rozsiahla a bolestivá. Ak sa Vám výsev opakuje, je vhodné od 36. týždňa až do pôrodu užívať Herpesin 400mg 3x denne ako preventívnu dávku proti výsevu počas pôrodu. Táto dávka zabráni výsevu a vylučovaniu vírusu v čase pôrodu a preto nie je indikovaný cisársky rez a žena môže rodiť prirodzene. Liek je v tehotenstve bezpečný. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Dojčenie a herpes

    , Autor: Prebaz

    Dobrý deň, je bezpečne dojčiť (aktuálne 4 týždňové bábätko) ak vypukne u matky gen.herpes? Jedna sa o opakujúce epizódy, nie o prvo infekciu. Prechádza vírus do materského mlieka? Prechádzajú protilátky do materského mlieka?

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžete pokračovať v dojčení. Herpesové vírusy ostávajú v organizme natrvalo, prejavujú sa pri poklese imunity. Ak ste už v minulosti prekonali genitálny herpes, protilátky máte vytvorené. Nemusíte sa obávať.

  • Herpes

    , Autor: Florencia 5

    A je dôvod sa obávať toho herpesu ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nemusíte sa obávať. Herpes je vírus, ktorý už máte v sebe dlhšie, teraz vplyvom napríklad poklesu imunity mohlo dôjsť k jeho znovuobjaveniu. Odsledujte si to. Užívajte vitamíny, ak ich ešte neužívate a dodržujte dostatočný pitný režim.