Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pálenie

    , Autor: Lucka123456

    Dobrý deň pán doktor chcem sa opýtať asi pred rokom som mala problém že pri menštruácii po malej potrebe som mala pálenie pošvy z vnútra taká paliva bolesť bola som na preventívnej prehliadke kde my výška citilogia v poriadku no mala som zápal brala som tabletky neviem či to vyriešilo aj to pálenie ale prestalo to a teraz to mám znovu to pálenie ale silnejšie čím to môže byť je to neznesiteľná bolesť ďakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pravdepodobne sa jedná o vaginálnu infekciu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Skúsiť si môžete realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a aplikovať si vaginálne probiotiká večer pred spaním. Pri pretrvávaní ťažkostí však bude potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrenia, či výteru z pošvy nasadí potrebnú liečbu.

Podobné otázky

  • Canesten GYN a macmiror mast

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň chcem sa spýtať občas na pálenie a svrbenie mi doktor odporučil dávať macmiror masť na vonkajšie natretie pošvy natrela som sa lenže vnútri ma pálilo tak som si vložila Canesten GYN tablety na 6 dní bez predpisu avsak ako som si zavádzala tabletku tak som si určite prstom vložila dnu aj časť tej macmiror masti. V obale sa píše že môže ísť dnu len sa chcem spýtať na kombináciu Canesten GYN a macmiror masť či vnútri môžu niečo spôsobiť dokopy spolu či je nejaká kontraindikácie alebo môžem byť pokojná ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nič sa nestane, ak ste si spolu s Canesten GYN do pošvy zaniesli aj časť Macmiror krému. Nepoškodíte si. Cielene však nemá zmysel aplikovať do pošvy oba preparáty súčasne.

  • E.coli v moči v tehotenstve

    , Autor: Domi19

    Dobrý deň. Som v 15 tt tehotenstva a mám pálenie pri močení. Zistili mi v moči E.coli 10na3.
    Vraj pri takom náleze nie je potreba sa liečiť ATB.
    Užívam Blokurima + brusnice no nezaberá nič.
    Bojím sa aby to neohrozilo plod.
    Aká liečba ATB je v tehotenstve na zápal moč.ciet bezpečná?
    Na Zinnat som žial rezistentná z dôvodu častého užívania pri infektoch. Je napr. Monural bezpečný? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od citlivosti antibiotík na vykultivovanú baktériu. Štandardne sa tehotným predpisuje Amoksiklav 625mg á 8 hod. na 7 až 10 dní. Nevidel som však výsledky kultivácie a citlivosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Svrbenie a pálenie

    , Autor: Florencia 5

    Pán doktor mám otázku na Canesten gyn v tehotenstve cabesbalance mi zabralo len na chvíľu no v lekárni mi odporučili Canesten GYN s tým že je lepší čakáme ešte na kultivanie. Ja užívam aj progesteronelle ráno večer môžem tento Canesten GYN použit na obed ? A môže sa kombinovať s progesteronelle?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžete pokojne užiť Canesten GYN medzi dávkami Progesteronelle.

  • Vyplachovanie posvy

    , Autor: Florencia 5

    Ja si vyplachujem pošvu len vodou a to keď mňa svrbenie alebo pálenie niekedy každý deň niekdy každý druhý lebo progesteronelle si vkladám ráno aj večer a plus obed cabesbalance takže niekedy v noci si urobím takú hygienu dnes som vyplachla pošvu pred užitím progesteronelle. Ale chcem len vediet môže vypláchnutie pošvy vodou sprchou ohroziť dieťa plod? A budem sa menej vyplachovat samozrejme len ako mám to pálenie je častejšia hygiena pre mňa úľava.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, vyplachovanie pošvy nemá vplyv na tehotenstvo ako také, ani na plod. Vyplavíte si však aj účinnú látku obsiahnutú vo vaginálnych preparátoch a tým sa môže, ako som už písal, znížiť účinok vaginálnej liečby

  • Stery

    , Autor: Florencia 5

    Chcem sa spýtať ešte pán doktor či môžem požiadať o stery v tehotenstve na uraplasmu a streptokoka v 16 tt. Rozmýšľam že by som si dala zobrať výter aby som vedela ako veľmi závažné je to kedze to svrbenie a pálenie prebieha. A či veľmi takýto ster podráždiť krcok alebo existuje aj ina forma ako sa dá prísť na uraplasmy ale hlavne či su stery v tomto týždni bezpečné. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, ster z cervixu na mikrobiologické vyšetrenie sa dá realizovať aj počas tehotenstva, najvhodnejšie po ukončenom 16. týždni tehotenstva. Ureaplazma však nemusí spôsobovať žiadne ťažkosti, ale infekcia počas tehotenstva môže zapríčiniť nízku pôrodnú hmotnosť pripadne zápal pľúc u novorodenca. Potrat ani predčasný pôrod veľmi nespôsobuje. Nepoznám žiadne presné výsledky, ani bližšie okolnosti, preto sa takto nedá bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý určí ďalší postup.