Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,934 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Pálenie

    , Autor: Lucka123456

    Dobrý deň pán doktor chcem sa opýtať asi pred rokom som mala problém že pri menštruácii po malej potrebe som mala pálenie pošvy z vnútra taká paliva bolesť bola som na preventívnej prehliadke kde my výška citilogia v poriadku no mala som zápal brala som tabletky neviem či to vyriešilo aj to pálenie ale prestalo to a teraz to mám znovu to pálenie ale silnejšie čím to môže byť je to neznesiteľná bolesť ďakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pravdepodobne sa jedná o vaginálnu infekciu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Skúsiť si môžete realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a aplikovať si vaginálne probiotiká večer pred spaním. Pri pretrvávaní ťažkostí však bude potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrenia, či výteru z pošvy nasadí potrebnú liečbu.

Podobné otázky

  • Hnedý výtok

    , Autor: betka_17

    Dobrý deň, chcem sa spýtať,písala som vám už o radu ohľadom krčka, kde mi pred týždňom na morfo ultrazvuku povedal lekár že krcok má 25mm,dal mi tabletky progestenalle vkladacie 2-0-3, brala som ich 2 dni a vysadila pre silné pálenie na radu môjho gynekológa a nasadila naspäť duphaston, ktorý beriem od začiatku tehotenstva 3x1. Včera večer som bola na pohotovosti pre slabší hnedý výtok, po 15 minútach to prešlo všetko bolo ok a krcok je nakoniec dlhý 43mm, uzavretý , bez funnelingu, dnes večer mám zase slabši tmavo hnedý výtok, dokonca po utreti aj jedna menšia hnedá zrazeninka, lekár na pohotovosti mi spomínal ešte placentu praeviu o ktorej som doteraz nevedela. Môže byť spinenie spôsobené z nej, alebo z tej náhlej zmeny hormonálnych tabletiek ? Doteraz som žiadne ťažkosti so spinenim nemala. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva je najčastejšie spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Ak je navyše chorión uložený nízko, pravdepodobnosť zašpinenia je o to väčšia. Dĺžka krčka 43 mm je úplne v norme. Ak Vám tabletky nevyhovovali a spôsobovali nežiadúce účinky, bolo správne rozhodnutie ich vysadiť. Odsledujte si to. Ak boli výsledky vyšetrení v poriadku, nemusíte sa obávať. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Staphylococus epidermis

    , Autor: Deninkaes

    Dobrý deň nemám žiadne gynekologické ťažkosti ako svrbenie pálenie avšak mám hlienovity výtok na astme vyžiadanie som si od lekára nechala urobiť výter z pošvy pričom vyšiel staphylococcus epidermis som tehotná momentálne 18 týžden dostala som ATB macmiror na preliecenie je táto baktéria nebezpečná ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, uvedená baktéria sa normálne vyskytuje na koži a slizniciach. Ťažkosti nespôsobuje a nie je potrebné ju preliečovať. Pošva aj mimo tehotenstva produkuje pošvový sekrét. Je to normálne. Antibiotiká nie je potrebné užívať, môžete si aplikovať vaginálne probiotiká počas desiatich dní, najlepšie večer pred spaním.

  • Kliešť

    , Autor: Jak11

    Dobrý deň, v 3 mesiaci tehotenstva som mala zrejme kliešťa v podpazuší, neviem to určiť lebo odstrániť to išlo bez problémov a rýchlo, bezbolestné. nemala som žiadne začervenanie kože. Odstupom času teraz v 38 týždni mám pálenie kože, bolesť bedrových kĺbov, predtým som mala aj bolesť v záhlavi a niekedy mám problém s očným videním. Bola som na očnom kde mi nič nenašli,vplyvom tehotenstva sa mi zhoršilo vyhodnotenie. Niekedy som bola počas tehotenstva unavená ale stále som si myslela,že je to vplyvom tehotenstva. Chorá som bola raz ako zápal hrdla a zahlienena ktoré prešlo bez teploty. Chcela som ísť teraz na krvné testy ale nespravia pretože momentálne beriem antibiotika pre akútny zápal hrdla a zväčšená uzlina. Takže som zúfalá či ak mám to ochorenie počas celého tehotenstva či je možné aby bol plod poškodený. Doteraz všetké výsledky som mala v poriadku, usg aj morfologické. Pôrod ma čaká o 10 dní. Čo by ste mi odporučili? Kontaktovala som aj infektologa ale ten sa nevedel k tomu vyjadriť a momentálne kvôli sviatkom ordinovať nebudú. Mám obavy ,že som to podcenila a ohrozila moje dieťa. Na tehotenskej poradní sa vyjadrili,že oni riešia pôrod a nie také.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak uvažujete nad boreliózou, nespĺňate žiadne kritériá, ani príznaky boreliózy. Inkubačná doba boreliózy sa pohybuje v rozmedzí niekoľkých dní až týždňov, väčšinou je to 7 - 14 dní ale tolerancia je až 3 - 30 dní. Je to však otázka na infektológa. Aj v prípade, že sa u tehotnej vyskytne borelióza, lieči sa podávaním antibiotík s výnimkou tých liečiv, ktoré sú v tehotenstve kontraindikované. Aj keď Borrelia môže prenikať cez placentu, doposiaľ nebol zaznamenaný negatívny vplyv na vývoj bábätka. A aj keby ste mali príznaky boreliózy, tieto baktérie neprechádzajú do materského mlieka. Podľa mňa, ak však boli všetky výsledky vyšetrení v poriadku, nemusíte sa obávať. Je to však naozaj otázka na infektológa.

  • Kliešť

    , Autor: Jak11

    Zdravím, cez leto priateľ bol uštipnutí s kliešťom, bol vybratý,o dva týždne sa mu spravil fľak a bral antibiotiká následne testy ukázali negatívne. Boli sme spolu na tej prechádzke, ja som sa skontroloval ale nevidela som žiadneho kliešťa a ani som nespozorovala fľak. Bola som v 9 týždni, o dva cca týždne na to som bola kus zahlienena ale počas jedného dňa to prešlo. Odvtedy som nemala žiadne zvýšenú Teplotu alebo niečo. Teraz v poslednom mesiaci tehotenstva som ochorela, mám pálenie koži okolo zápästia niekedy a predtým som mala bolesť krčnej chrbtice,v záhlavi. Ale tiež bez teploty,celé tehotenstvo som nemala ani raz zvýšenú teplotu. Je možné, že som nejak to mohla podceniť a príznaky sa ukázali až teraz po 7 mesiacov?doteraz bábätko sa podľa usg a krvnych výsledkov vyvíja zdravé. Do termínu pôrodu mám 2 týždne a ja som veľmi zúfalá a neviem ,že čo ak u mňa celý čas tá choroba bola skrytá a malému to ublíži. Dá sa požiadať o vyvolanie pôrodu skôr už len kvôli psychike matky? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak uvažujete nad boreliózou, nespĺňate žiadne kritériá, ani príznaky boreliózy. Inkubačná doba boreliózy sa pohybuje v rozmedzí niekoľkých dní až týždňov, väčšinou je to 7 - 14 dní ale tolerancia je až 3 - 30 dní. Je to však otázka na infektológa. Aj v prípade, že sa u tehotnej vyskytne borelióza, lieči sa podávaním antibiotík s výnimkou tých liečiv, ktoré sú v tehotenstve kontraindikované. Aj keď Borrelia môže prenikať cez placentu, doposiaľ nebol zaznamenaný negatívny vplyv na vývoj bábätka. A aj keby ste mali príznaky boreliózy, tieto baktérie neprechádzajú do materského mlieka. Podľa mňa sa nemusíte obávať. Ak však máte podozrenie alebo nejasnosti, realizujte infektologické vyšetrenie.

  • Vitamín B komplex forte

    , Autor: Luna22

    Zdravím, stipu má pery, zrejme sa tvorí herpes. Doktorka povedala ,že si mám kúpiť vitamíny B komplex, v lekárni mi dala B komplex forte. Užila som jednu polovičku tablety, na internete čítam ,že nie je vhodné používať to v tehotenstve. Môžem sa opýtať aký to má vplyv na plod? Som v 34 tt. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pokiaľ to nie je potrebné, je zbytočné užívať B komplex forte. Počas tehotenstva terapeutická denná dávka vitamínu B6 nesmie prekročiť 10 mg. Napríklad Femibion 1 obsahuje 1,9mg vitamínu B6, B komplex forte Zentiva obsahuje v 1 tbl už 10mg vitamínu B6. Príliš vysoká dávka vitamínu B6 za deň môže spôsobiť
    degeneráciu nervového tkaniva, teda poškodenie nervov u matky, či plodu, ale aj nevoľnosť, pálenie záhy či bolesti, prípadne skrehnutie rúk či nôh. Ak užívate Femibion 3, neužívajte B komplex forte.