Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,318 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pichanie v pošve

    , Autor: Mia1826

    Dobrý deň pán doktor
    Som aktuálne 35tt+ 4 a cítim keď dlhšie sedím pichanie v pošve .
    Tehotenstvo mám bezproblémové, lieky neberiem žiadne ani opuch ani tlak všetko ok
    Podľa poslednej Ms mám termín 17.9 ale mne sa zdá že mi kleslo aj brucho
    Malý je podľa sona cca o 2 týždne väčší
    Myslite že to páchania spôsobuje že sa otváram ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pichanie v pošve môže byť spôsobené naťahovaním sa väzov závesného aparátu maternice, najmä tých v okolí dolného segmentu maternice a krčka maternice. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnotiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

Podobné otázky

  • Tlaky v pošve a podbrušku

    , Autor: Janka12

    Dobrý deň, som 13tt, dnes som mala prenatalny skríning a dieťa vyzerá zatiaľ v poriadku. Chcem sa spýtať je normálne cítiť v tomto týždni akoby sklbanie/pichanie v pošve? Cítim občas aj pobolievanie/tlak v podbrusku. Cítila som to občas aj v skorších týždňoch ale posledné asi 3 dni dosť intenzívne to pichanie hlavne zospodu. Krvavý výtok nemám. Pomôže magnézium? Alebo mám ísť radšej na vyšetrenie? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, opisované pichanie v pošve je spôsobené zväčšujúcou sa maternicou a naťahovaním väzov závesného aparátu maternice. Môžu byť prítomné občasné bolesti po stranách podbruška, ako aj pichanie v pošve. Môžete skúsiť užívať magnézium. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Pichanie v pošve v 24 tt

    , Autor: Gaby93

    Dobrý deň. Som 24 tt a dva dni mám také občasné pichnutie v pošve. Raz-dva krát ma tak pichne ako keby ihlicou a potom dlho dlho nič. Poradňu mám až o týždeň tak sa pýtam Vás či neviete čo by to mohlo byť. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, maternica sa počas tehotenstva každým dňom zväčšuje tým dochádza aj k naťahovaniu väzov závesného aparátu maternice, čo môžete pociťovať ako občasné pichnutie v pošve. Je to pomerne časté. Odsledujte si to. Nemusíte sa obávať. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesti

    , Autor:

    Dobrý deň. Som v 26+4tt. Asi 4 dni dozadu som mala pichavé bolesti zospodu ktore vystreľovali až do vnutornych stehien/slabin. Trvalo to iba chvíľku. Tiež mam pichave bolesti v podbrušku, krčovite. Som v zahraniči a tu nerobia žiadne vyšetrenia pri kontrolach. Viete mi povedať čo to môže byť? Je to moje 2. tehotenstvo.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, maternica sa každým dňom zväčšuje, dochádza k naťahovaniu väzov závesného aparátu maternice, čo môžete pociťovať ako občasné pichanie v pošve tlakové bolesti po stranách maternice. Je top pomerne časté, najmä v II. trimestri. Skúsiť môžete užívať magnézium. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Bolesť v ľavej strane

    , Autor: Mia1826

    Dobrý deň pán doktor som v 23 tt a posledný týždeň mávam bolesti v pravej strane brucha ako keby vaječník alebo slabina.
    Vyšetrenia všetko v poriadku, nemám žiadne problémy bezproblémové tehotenstvo .
    Len posledný týždeň pociťujem ale keď som v klude tak ma to neboli
    Je to taká bolesť pri chôdzi a vstavani.
    Neberiem žiadne lieky
    Čo by som si mohla dať ? Magnezium ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, maternica sa počas tehotenstva každým dňom zväčšuje, takže dochádza k naťahovaniu väzov závesného aparátu maternice, čo môžete pociťovať ako pobolievanie v podbrušku, či pichanie v pošve alebo v slabinách. Niekedy viac bolí jedna strana, najmä ak ste mali v minulosti častejšie zápaly, či potvrdenú endometriózu. Vyskúšať môžete Magnézium, ako aj Paralen. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tlak v pošve

    , Autor: Adka0802

    Dobrý večer pán doktor obraciam sa na vás s prosbou lebo už som zúfalá .Začala by som tým že memontland som 24 TT pred 2 týždňami som bola hospitalizovaná pre tlak zospodu a veľmi časté tvrdnutie bruška...V nemocnici som dostala každý deň jednu infúziu magnézia a jeden buscopan nič viac prepustená som bola.po 4 x dňoch vraj stav sa zlepšil ...no ja som to takto necítila hneď od prepustenia na druhý deň som šla k svojej dr v papieroch som mala napísané že polapacne kŕčok 2.5 CM a sonom 44 MM ..u mojej dr 33 mm po jednom dni kázala že mam oddychovať a denne brat 4x2 magne a progesterón 2 x 1 tabletu užívam pravidelne pár dní bolo ok polepšílo sa nemala som také tlaky ..ale od dnes od rána ja newiem či citom ako keby ma bábätko kopali tam dolu mám pocit že mivykopne kŕčok mňa to aj hrozne boli a pichá newiem čo robiť. Či ísť na pohotovosť alebo počkať až na kontrolu ktorú mám až o 3 týždne ...bruško mi teraz stvrdne asi 5 x do dňa inak už netvrdne ako predtým ...ale to pichánie zospodu je strašné ..placentu mám na prednej strane a že je plochsia newiem čo to znamená ...čo robiť pán doktor ??? Lebo to každú chvíľku mám pocit ako keby tep v pošve alebo bábätko tak silno kope že to boli ďakujem krásne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto sa Vám objektívne vyjadriť neviem. Maternica sa však zväčšuje každým dňom, pichanie v pošve môže byť spôsobené rozpínajúcimi sa väzmi závesného aparátu maternice. Odsledujte si to. Mierne pnutie, či tvrdnutie podbruška 5x denne je v norme. Ak bol vaginálny nález, ako aj cervikometria v norme, nemusíte sa obávať. Samozrejme platí, že pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.