Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nizko položená placenta

    , Autor: Krokodil

    Dobrý deň mám nižšie položenú placenta chcem sa spýtať robím si autoškolu jazda v autoškole trvá presne 90minut 17dni po sebe podľa mňa je 90 minút v aute ako šoférka naozaj veľa myslíte že také časté vozenie sa v aute mi nemôže nejako uškodiť teda bábätku? Pri prvom synovi som išla na dovolenku to sme jazdili v aute 2 hodiny a začal sa mi skracovať krcok môže to mať nejaký vplyv? Som v 11ttdakujem vam

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za normálnych okolností nemá jazda v aute vplyv na krčok maternice. Ak sa spustí potologická kaskáda, pri ktorej dôjde k skracovaniu krčka maternice, môžete byť aj v kľude s vyloženými nohami a aj napriek tomu môže dôjsť k skracovaniu krčka.

Podobné otázky

  • Nízko položená placenta v 16tt

    , Autor: ZANAA

    Dobrý deň, prosím Vás som v 16tt a lekár mi povedal že mám placenta previa prekrývajúca krčok. Že šanca na to aby sa dala na správne miesto je 50 na 50. Chcem sa spýtať na Váš názor či v tomto týždni je naozaj placenta zle umiestnená, či sa mám obávať nejakých rizík nenavrhol mi PN len že nemám dvíhať ťažké a nemať pohlavný styk. Je šanca že sa placenta vytiahne pekne tam kam má? Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jedná o centrálnu placentu praeviu, aj napriek zväčšujúcej sa maternici bude placenta prekážkou v pôrodných cestách. Ak sa jedná iba o čiastočnú vcestnú placentu, ktorá dosahuje vnútornú bránku a placenta je na prednej stene, je šanca, že sa vplyvom rastu maternice placenta vytiahne a nebude robiť prekážku. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri vcestnej placente sa neodporúča mať pohlavný styk pre riziko krvácania. Tak isto sú limitované aj vaginálne palpačné vyšetrenia. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • nizko polozena placenta a zapcha

    , Autor: VeronikaBM

    Dobry den pan doktor, som v 23tt a trpim zapchou. Niekedy po velmi silnom tlaceni na stolicu sa u mna objavi cerstva krv z posvy, krvacanie vsak nastastie nepokracuje. Pred 3 tyzdnami mi pani doktorka diagnostikovala nizkonasad.placentu, avsak konstatovala, ze by sa to malo upravit. Moze byt to krvacanie sposobene tlakom pri stolici na placentu? Je nutne navstivit pohotovost alebo pockat na nasl. poradnu o tyzden? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, ak trpíte zápchou, krvácanie môže byť prítomné z pošvy najmä tlakom na krčok maternice, s placentou to súvis nemá, prípadne aj z konečníka s možných hemoroidov. Je vhodné upraviť stravu, denne vypiť aspoň 2 litre tekutín, skúsiť môžete užívať vlákninu, napr. Psyllium. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Nízko položená placenta 27.tyzden

    , Autor: Viiiiiiierocka

    Dobrý deň, pán doktor. Od 16teho týždňa tehotenstva mám stále dáke problémy. Jedna sa k moje tretie tehotenstvo. Prvé dve tehotenstva prebiehali úplne bez problémov, deti na sa narodili po termíne ale spontánne a prirodzene. Absolútne žiadny problém. Teraz som mala v 16tt hematóm kôli ktorému má aj hospitalizovali na pár dní. Nasadili mi lieky a odvtedy ma viac sledujú lebo už vtedy som mala placentu cez kŕčok. Pomaličky sa vyťahuje a teraz v 27tyzdni neprekryva kŕčok. Som stále pn. Ležím. Od toho 16teho týždňa doteraz som stále spinila. Také akoby odtlačky prsta na intimke niekoľko krát denne. Bola to hneda zaschnuta krv. Za posledný týždeň mám ale silny vodnaty výtok lososovej farby. Bola som s tým hneď na urgente a neskôr aj u môjho gyn. Na urgente mi povedali že toto je bežné pri nízkej placente že praskajú asi drobné cievky v placente ako bábätko do nej hlavou stále naráža a tlačí. Žiadny problém na sone totiž nenašli. Užívam dycinone 3x1, ascorutine 3x1, železo s kyselinou listovou a fragmin 2500 0.2ml (som totiž heterozygot vrodený trombofilny stav)- počas každého tehu som si ho pichala a nebol problém. No dr na urgente podotkol že možno aj ten fragmin robí problém. Keď som to naposledy diskutovala s hematologom tak povedal že si nemyslí že fragmin robí problémy. No teraz pri tomto väčšom vytoku začínam mať dosť pochybnosti. Vieme dáko zistiť (možno odberom krvi?) Či je na vine fragmin a preto mi praskajú žilky a ja mám ružovy výtok? Ja už neviem čo si o tom myslieť. Každý týždeň sa objavy dáky novy problém ohľadom spinenia.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Fragmin nespôsobuje zvýšenie praskania cievok, ale riedi krv, ktorá sa pri prasknutí cievky z iných príčin nezrazí tak skoro a prejaví sa skôr vo forme krvavého výtoku či zašpinenia. Rovnako tento stav navodzuje aj samotné tehotenstvo. Pri nízkonasadajúcej placente je to pomerne časté. Odsledujte si to. Pokračujte v nasadenej liečbe.

  • Nizko placenta

    , Autor: Matiska

    Dobry den, som v 23 tyzdni. Vcera na poradni mi bolo povedane ze mam nizko placentu. Bola som oboznamena co sa moze diat, ze sa to moze este upravit alebo v horsom pripade krvacat.
    Chcem sa spytat nakolko mozem normalne fungovat, len nesportovat, obmedzit styk, dvihat tazke veci. Inak aj do prace mozem chodit. Ze ci to teda znamena, ze sa nemusim az tak znepokojovat a ci je to pravdepodobne 1.stupen? Nemam o tom zaznam ani v teh knizke. Zaujimave je ze prd dtyzdnom na druhom velkom utzv v specialnom stredisku mi o nizko polozenek placente nepovedali vobec nic, v zazname len ze je na prednej strene. Moze to znamena ze to nie je az tak vazne a je pravdepodobnost ze sa zdvihne ?
    Nizko polozena placenta sa prejavuje obcasnymi tlakmi? To mavam uz asi mesiac, no nie su bolestive, netrvaju dlho ani nie casto. Len som sa neopytala ci to je bezny stav tieto sem tam tlaky alebo treba vzdy kontaktovat lekara? Alebo mat kludovejsi rezim. Pani doktorka mi nasadila magnosolv.
    Dakujem velmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v 23. týždni je ešte veľmi skoro hovoriť o nízko uloženej alebo vcestnej placente. Je to pomerne častý nález. Maternica sa každým dňom zväčšuje a placenta sa tým vysunie vyššie. Nepoznám žiadne bližšie okolnosti ani výsledky USG, ale myslím si, že sa nemusíte vôbec znepokojovať a prakticky ani obmedzovať. pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý najlepšie pozná všetky okolnosti ako aj výsledky vyšetrení.

  • nizko polozena placenta a pohyb

    , Autor: zuzkabm

    Dobry den pani doktorka,
    bola som na vysetreni a lekar mi povedal, ze mam nizko polozenu placentu, branku prekryva 26 mm. Poucil ma o kludovom rezime. V tom okamihu mi nenapadlo sa opytat, co vsetko to zahrna. Mozem chodit na prechadzky? Radsej asi po rovine a kopcom sa vyhybat? A stacionarny bicykel na najnizsej zatazi smiem? Ci sa radsej vyhnut? Ak mozem, ako dlho denne? A upratovat doma? Prosim Vas, keby ste mi to priblizili, lebo na internete su rozne nazory, vacsinou som citala, ze zeny takmer len lezia a robia len nevyhnutne cinnosti. Mg 500 uzivam 3 tbl denne. Dakujem a zelam pekny den

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, prechádzky sú povolené, nie však namáhavé, nie turistika, nie napínanie, nezdvíhať ťažké predmety, bicykel, nedoporučujem vôbec
    celkovo i dlhodobé sedenie zredukovať, ak tak radšej ležte
    iné aktivity-upratovanie a pod môžte vykonávať, avšak s minmálnou záťažou, nenaťahovať sa s ťažkými bremenami
    ttiež absolútna absencia pohl.styku
    s pozdravom